«'Εξω από τη Βουλή τελικά μετριέται η δύναμη και το μπόι του καθενός...»
Αυτό είναι ένα μικρό μόνο δείγμα τού πού κρίνεται τελικά το δίκιο και πώς και ποιος μπορεί να σπάσει τον «τσαμπουκά» και την «παντοδυναμία» της κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης. Σ’ αυτό τον αγώνα καταθέτει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ και γι’ αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και η μεγάλη εκλογική του ενίσχυση, ώστε να μπορεί και με περισσότερους βουλευτές, από καλύτερη θέση να διεκδικεί μέτρα ανακούφισης του λαού, όπως το κάνει και μέσα στη Βουλή με την κατάθεση προτάσεων νόμου, τροπολογιών, όπως για παράδειγμα για την απαγόρευση των πλειστηριασμών της λαϊκής στέγης, της κατάργησης του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΦΚ σε ρεύμα, καύσιμα κλπ, μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων από τα χρέη και τόσα άλλα που απορρίπτονται ασυζητητί από όλα τα άλλα κόμματα, αλλά τα διεκδικεί μαχητικά, αποσπώντας και κατακτήσεις και έξω απ’ τη Βουλή, εκεί που τελικά μετριέται η δύναμη και το μπόι του καθενός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη στον Πέτρο Πετρόπουλο
Μια αποκλειστική αλλά και ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στα «Π» η Μαρία Συρεγγέλα, Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και πρώην Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Η κ.Συρεγγέλα είναι η πρώτη γυναίκα Γραμματέας στα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους τομείς της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής και εργασιακής ενδυνάμωσης των γυναικών, της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενίσχυσης της οικογένειας. Στη συνέντευξη που ακολουθεί θέτει το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού, ενώ υπογραμμίζει ότι «ειδικά όσον αφορά την οικονομία της χώρας, δεν υπάρχει περιθώρια για πειραματισμούς». Ακόμη μιλάει για τις ενέργειες και δράσεις της Κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα καθημερινότητας, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανάγκη η χώρα και οι πολίτες, το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας.
«Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όμως αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται κι άλλα»
- Κα Συρεγγέλα, μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν καθαρή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις ερχόμενες Ευρωεκλογές, ωστόσο την ίδια στιγμή οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για διάφορα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι η ακρίβεια, η υγεία, η ασφάλεια αλλά και η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με πρόσφατο παράδειγμα το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Σας προβληματίζει αυτή η αντίφαση, και αν ναι, με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι πρέπει να παρέμβει η Κυβέρνηση, από τις 10 Ιουνίου και μετά, για να βελτιώσει την κατάσταση;
Η ιδιότητά μου ως Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και αυτή της Βουλευτή Δυτικής Αθήνας μου δίνουν τη δυνατότητα να συνομιλώ σε καθημερινή βάση με πολίτες από όλη την Ελλάδα. Να βιώνω την καθημερινότητά τους. Σαφώς και αναγνωρίζουμε τις συνεχιζόμενες πολυεπίπεδες προκλήσεις που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά και δουλειά μας είναι να δίνουμε τη μάχη για να τις αντιμετωπίσουμε. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Απέναντι στην ακρίβεια, για παράδειγμα, επενδύσαμε αρχικά στη βάση της χώρας, φροντίσαμε τους εργαζόμενους και τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυξήσαμε μόνιμα τους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ξεπαγώσαμε τις τριετίες. Πλέον, ο νέος κατώτατος μισθός φτάνει πλέον τα 830€, από τα 650€ που ήταν το 2019. Αυτό σημαίνει μια αύξηση 27,7%, επιπλέον 180 ευρώ το μήνα δηλαδή, σε σχέση με το 2019. Αυξήσαμε τις συντάξεις μετά από 12 χρόνια. Προχωρήσαμε σε προσλήψεις γιατρών και ανακαινίσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
Έχουμε, όμως, απέναντί μας ένα βαθύ κράτος και παθογένειες δεκαετιών και αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όμως αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται κι άλλα. Για αυτό και η δεύτερη τετραετία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται, όπως δεσμευτήκαμε και προεκλογικά, από μεταρρυθμιστική επιτάχυνση.
«Χρέος μας είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και αναμένουν και απαιτούν πολιτική αξιοπιστία, εντιμότητα και ηθική στην πολιτική»
- Ένα ποιοτικό στοιχείο που προκύπτει επίσης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί κάποια στιγμή αυτή η κακή εικόνα που πλέον έχει παγιωθεί στη συνείδηση του κόσμου;
Πρόκειται για μια εικόνα που διαχρονικά έχουν οι πολίτες για τους θεσμούς στη χώρα μας και η οποία, δυστυχώς, ενισχύθηκε τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αυτή η παγιωμένη εικόνα δεν αλλάζει εύκολα, αλλά νομίζω θα συμφωνήσετε κι εσείς ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Πάρτε για παράδειγμα -μιας και αναφερθήκατε σε αυτό- τις πρόσφατες αλλαγές που κάναμε στον Ποινικό Κώδικα, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και στο δικαστικό χάρτη της χώρας. Την πρόοδο αυτή την αναγνωρίζει και η Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: η επίσκεψη της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, η οποία κατά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό συνεχάρη τη χώρα μας και αναγνώρισε ότι λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προχωρήσουν στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, αλλά και στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Χρέος μας είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και αναμένουν και απαιτούν πολιτική αξιοπιστία, εντιμότητα και ηθική στην πολιτική.
«Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει πληρώσει σκληρά στο παρελθόν τις ψευδαισθήσεις ορισμένων πολιτικών χώρων και ευτυχώς καταφέραμε να ξεφύγουμε από αυτές, αλλά με υψηλό τίμημα»
- Η Κυβέρνηση, επιχειρεί μέσω των αλλεπάλληλων αυξήσεων του κατώτατου μισθού να αυξήσει το εισόδημα των πολιτών, σε μια φιλότιμη, πράγματι, προσπάθεια να κλείσει τη μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει συγκριτικά με τους μισθούς που υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου που υπόσχεται συντάξεις 3.000 ευρώ σε όλους. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Τα λεφτόδεντρα, όπως είχε αναφέρει και ο Πρωθυπουργός σε ένα από τα πρόσφατα υπουργικά συμβούλιά, φυτρώνουν με μεγάλη ταχύτητα, ειδικά στον κήπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει πληρώσει σκληρά στο παρελθόν τις ψευδαισθήσεις ορισμένων πολιτικών χώρων και ευτυχώς καταφέραμε να ξεφύγουμε από αυτές, αλλά με υψηλό τίμημα. Για αυτό, εν όψει και των Ευρωεκλογών, οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού. Ειδικά όσον αφορά την οικονομία της χώρας, δεν υπάρχει περιθώρια για πειραματισμούς.
«Έστω και μία γυναίκα να είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, πόσο μάλλον να χάσει τη ζωή της, για εμάς είναι κόκκινη γραμμή!»
- Από όλες τις θεσμικές θέσεις που έχετε υπηρετήσει αλλά και ως Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους τομείς της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής και εργασιακής ενδυνάμωσης των γυναικών καθώς και της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο βλέπουμε στην πράξη ότι τα κρούσματα βίας αντί να μειώνονται, ολοένα και αυξάνονται. Είστε αισιόδοξη ότι θα μπορέσει να υπάρξει κάποια στιγμή μια ουσιαστική βελτίωση στον τομέα αυτό;
Αρχικά, οφείλω να αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που έχει δημοσιεύσει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στη λίστα με τις ανθρωποκτονίες γυναικών. Σημαίνει αυτό ότι επαναπαυόμαστε; Φυσικά και όχι. Έστω και μία γυναίκα να είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, πόσο μάλλον να χάσει τη ζωή της, για εμάς είναι κόκκινη γραμμή!
Για αυτό και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και εγώ προσωπικά από τη θέση της Υφυπουργού αρμόδια για θέματα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (2021-2023)- δείξαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα περιστατικά έμφυλης βίας. Φτιάξαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, ενισχύσαμε το δίκτυο δομών για γυναίκες-θύματα βίας, αυστηροποιήσαμε τις ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα, φτιάξαμε το «Οριζόντιο Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής-Έμφυλης Βίας» καθώς και την εφαρμογή «Panic Button». Παράλληλα, τρέξαμε πολλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Επομένως, ναι, υπάρχει βελτίωση στον τομέα αυτό, αλλά είναι κι άλλα που πρέπει να γίνουν. Επιτρέψτε μου να σας θυμίζω, επίσης, ότι χάρις στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η δολοφονία τιμωρείται, πλέον, με πραγματικά ισόβια.
- Η Νέα Δημοκρατία συμπλήρωσε φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Σε συνδυασμό με τη στροφή του κόμματος προς τον κεντρώο χώρο και τον προβληματισμό ή και τις ενστάσεις κάποιες φορές ορισμένων στελεχών με δεξιές καταβολές, που βλέπουν άλλα δεξιόστροφα κόμματα να ενισχύονται, ποια θεωρείτε ότι είναι σήμερα η ταυτότητα του κόμματος σε σχέση με το παρελθόν; Και ποια είναι η προοπτική για το μέλλον;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και τη δίνει ο ιδρυτής της παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική μας διακήρυξη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται ότι θα υπηρετεί πάντα τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.»
- Συμπληρώσατε ήδη 6 μήνες ως Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Μπορείτε με δυο λόγια να μας πείτε τι αλλάξατε στη λειτουργία του κόμματος και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;
Έχω την τιμή να είμαι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη. Και την διπλή τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτόν τον τόσο σημαντικό ρόλο στα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Η λειτουργία του κόμματος υπαγορεύεται από το καταστατικό και έχει συγκεκριμένες λειτουργικές δομές οι οποίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξαρτήτως ποιος/α είναι Γραμματέας του κόμματος. Προσωπικά, όπως και οι προκάτοχοί μου, αυτούς τους 6 μήνες φροντίζω να έχω καθημερινή επαφή με τα στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα και να συνομιλώ με τους πολίτες σε όλη τη χώρα. Για τον λόγο αυτό, ταξιδεύω πολύ και ήδη έχω επισκεφτεί πολλές πόλεις, ενώ παράλληλα κάνω πολλές συναντήσεις και στα κεντρικά γραφεία μας στην Πειραιώς.
Αυτό που επιδιώκω και θα συνεχίσω να το επιδιώκω και στο μέλλον, είναι να μεταφέρω το μεταρρυθμιστικό μήνυμα της κυβέρνησης στη βάση, αλλά και να μεταφέρω τα μηνύματα της βάσης στην κυβέρνηση, δημιουργώντας έτσι μια γέφυρα επικοινωνίας και διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την επαφή με την πραγματικότητα και τα ουσιαστικά θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Γεννήθηκα τα Χριστούγεννα του 1975 στην Αθήνα.
Είμαι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχω υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με εξειδίκευση σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Μέσα από τη δουλειά μου έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους τομείς της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής και εργασιακής ενδυνάμωσης των γυναικών, της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενίσχυσης της οικογένειας.
Διετέλεσα μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων (2001-2004) αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – YEPP (2001-2005) και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum. Το 2007 εκλέχθηκα 1η στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και την περίοδο 2013-2015 διετέλεσα αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Επιπλέον, κατείχα τη θέση της επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων της ΝΔ από το 2015 έως το 2019 και από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 υπηρέτησα ως Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Από το 2019 έως και το 2021 διετέλεσα αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -EPP Women συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ατζέντας των γυναικών της Ευρώπης, σε ζητήματα ισότητας και γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας.
Τον Ιανουάριο του 2021 μου ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η θέση της Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής & Οικογένειας, χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Στις Εθνικές Εκλογές του 2023 εξελέγην Βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Είμαι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, της Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).
Στις 20 Νοεμβρίου 2023, έπειτα από την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξελέγην Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής.
Είμαι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, πολιτικό μηχανικό και έχουμε δύο έφηβους γιούς, τον Βασίλη και τον Κωνσταντίνο που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Αθήνας.
Συνέντευξη στα «Π» παραχώρησε ο Οικονομολόγος και Επιχειρηματίας Απόστολος Βλάχος, ο οποίος είναι Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου. Ως άνθρωπος της αγοράς, πιστεύει ότι «η πολιτική για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να είναι βιωματική». Ο στόχος του, εφόσον εκλεγεί, είναι να εκπροσωπήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αν και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, απασχολώντας πάνω από 3 με 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, ο ίδιος θεωρεί ότι σήμερα δεν εκφράζονται από το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Ο κ.Βλάχος, σε ερώτημα για το ζήτημα της φορολόγησης, απαντάει ότι πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση των ΜμΕ προκειμένου να μπορέσουν να μεγεθυνθούν και να αποκτήσουν πραγματικά και επαρκή κέρδη, καθώς έτσι θα μπορέσουν να παρέχουν επιπλέον αποδοχές στους εργαζομένους τους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές.
- Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές;
Για να εκπροσωπήσω ξεκάθαρα τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους. Προέρχομαι από το χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι ένας ιδιαίτερα πολύπαθος χώρος κυρίως για δύο λόγους. Κατά πρώτον, οποιαδήποτε οικονομική κρίση πρώτα χτυπάει τους μικρομεσαίους. Και κατά δεύτερον, κατά την εκτίμησή μου, οι μικρομεσαίοι δεν έχουν πολιτική έκφραση. Κανένας πραγματικά από το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν απευθύνεται άμεσα στους μικρομεσαίους. Τους αντιμετωπίζουν σαν μία από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, αγνοώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ΜμΕ.
Δεν είναι όλες ίδιες, δεν έχουν όλες τις ίδιες ανάγκες, αλλά αν το σκεφτείτε αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης και της ελληνικής οικογένειας, καθώς χάρη στις ΜμΕ, απασχολούνται και ζούν πάνω από 3 με 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα.
«Ο Ανδρέας Λοβέρδος κράτησε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης μία από τις πιο σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις ως πολιτικός»
- Συμμετέχετε στο ευρωψηφοδέλτιο ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, του κόμματος «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» με επικεφαλής τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ποιο είναι το νέο που πρεσβεύετε σε σχέση με τα υφιστάμενα κόμματα;
Αρχικά δεν μπορώ να μην επισημάνω την παρουσία του Ανδρέα Λοβέρδου στο τιμόνι αυτού του πολιτικού σχηματισμού. Ένας άνθρωπος ο οποίος κράτησε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης μία από τις πιο σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις ως πολιτικός, σεβάστηκε τους θεσμούς, σεβάστηκε την ιδεολογία του και είχε το σθένος και τη δύναμη να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα απ’ το μηδέν.
Από εκεί και πέρα, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ επιχειρούμε να φέρουμε κάτι που μοιάζει να έχει χαθεί από την πολιτική σκηνή: την κοινή λογική ως στοιχείο που θα διαμορφώσει μια ρεαλιστική ατζέντα με προτάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Είμαστε ένα κόμμα αποτελούμενο από ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, των επιστημών, του πολιτισμού. Μοναδικό μας μέλημα είναι η εποικοδομητική κριτική στα κακώς κείμενα, με ουσιώδεις αντιπροτάσεις προερχόμενες από την εμπειρία του καθενός. Άλλωστε η πολιτική πρέπει να είναι βιωματική, για να έχει αποτέλεσμα.
«Η ακρίβεια οφείλεται κυρίως στις χρόνιες ελληνικές παθογένειες: στην έλλειψη επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές, στο υψηλό κόστος λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων και τον οικονομικό επεκτατισμό των μεγάλων, ο οποίος στρεβλώνει τον ανταγωνισμό»
- Κατά γενική ομολογία η ακρίβεια είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα για τους Έλληνες πολίτες. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να καταπολεμηθεί για να υπάρξει αποτέλεσμα, ετοιμάζετε κάποιες προτάσεις;
Πράγματι μιλάμε για ένα πρόβλημα που γιγαντώθηκε από την πανδημία, τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την κλιματική κρίση, αλλά – κακά τα ψέματα – οφείλεται στις χρόνιες ελληνικές παθογένειες: στην έλλειψη επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές, στο υψηλό κόστος λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων και τον οικονομικό «επεκτατισμός» των μεγάλων, ο οποίος στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.
Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ έχουμε ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο προτάσεων που περιλαμβάνει ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, θεσμική αναβάθμιση και συνεργασία των εποπτικών οργάνων, ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού με μέτρα προστασίας των μικρομεσαίων παραγωγών στις αλυσίδες supermarket, παροχή οικονομικών κινήτρων για αυξήσεις μισθών από τους εργοδότες, μείωση του μεταφορικού κόστους για τα φορτηγά ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, επιδοτήσεις στέγασης και οικονομική στήριξη των νέων ζευγαριών με παιδιά.
«Πρέπει να αντιληφθούν οι ίδιοι οι μικροί και οι μεσαίοι ότι έχουν μια κοινωνική ευθύνη, ένα κοινωνικό ρόλο»
- Είστε οικονομολόγος και άνθρωπος της αγοράς, συνεπώς γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μικρές Επιχειρήσεις και οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει κατά την άποψή σας να γίνουν σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους;
Θα πρέπει κανείς να σκεφτεί αντίστροφά για να απαντήσει σε αυτό. Ποιο είναι σήμερα το μεγαλύτερο αγκάθι; Ότι η κυβέρνηση με τις ενέργειές της επιχειρεί να εξαφανίσει διά της νομιμότητας μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Τις επιβαρύνει με δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και δυσβάσταχτες εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό πρέπει να ανατρέψουμε. Οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να βοηθηθούν ώστε να μεγαλώσουν. Θεσμικά θα πρέπει να τις ενθαρρύνουμε και να τις οδηγήσουμε να συμπράξουν, να συνεταιριστούν, να συγχωνευτούν. Να δώσουμε επίσης μια άλλη χροιά στο τι σημαίνει επιχειρηματικότητα. Να αντιληφθούν οι ίδιοι οι μικροί και οι μεσαίοι ότι έχουν μια κοινωνική ευθύνη, ένα κοινωνικό ρόλο. Αυτό θα τους δώσει και το όραμα να μεγαλώσουν.
- Ποια είναι η θέση σας στο ζήτημα της φορολόγησης των επιχειρήσεων; Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και ποιες;
Η επιβάρυνση των επιχειρήσεων δεν είναι μόνο οι φορολογικοί συντελεστές αλλά και το έμμεσο κόστος το οποίο επιβαρύνει την λειτουργίας τους. Η χώρα μας βρίσκεται στις 5 ακριβότερες χώρες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές. Αν υπολογιστούν και οι υπόλοιπες εργοδοτικές εισφορές, έχουμε ίσως το υψηλότερο ποσοστό φορολόγησης επιχειρήσεων στην ΕΕ. Η αποκλιμάκωση των εργοδοτικών εισφορών αποτελεί πολιτική που αποβαίνει προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ίδιων των εργαζομένων, καθώς δημιουργεί κίνητρα για προσλήψεις. Επιπλέον θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να παρέχουν επιπλέον αποδοχές στους εργαζομένους, χωρίς αυτές να επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές. εφόσον οι αυξήσεις αυτές απευθύνονται σε μισθούς μεγαλύτερους τουλάχιστον κατά 20% υψηλότερους από τον βασικό μισθό, και για αυξήσεις ή επιβραβεύσεις οι οποίες δεν ξεπερνούν το 20% του τρέχοντος μισθού. Ο αγώνας πρέπει να γίνεται για να υπάρχουν πρωτίστως πραγματικά και επαρκή κέρδη στις ΜμΕ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μια βάση μεγέθυνση τους.
«Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να καθοριστεί από πολιτικές διαχρονικές, ανεξαρτήτως κυβερνητικών αλλαγών»
- Χρειάζονται σήμερα διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας;
Όσο πιο ανοιχτοί είναι οι θεσμοί μιας οικονομίας, τόσο περισσότερο “ανοίγει το παιχνίδι” και εξασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού. Αντιθέτως όσο πιο κλειστοί είναι οι θεσμοί και τα κανονιστικά πλαίσια, τόσο αποκλείονται από το παιχνίδι της ανάπτυξης οι περισσότεροι παίκτες έναντι των προνομιούχων λίγων. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να καθοριστεί από πολιτικές διαχρονικές, ανεξαρτήτως κυβερνητικών αλλαγών, από πολιτικές εξωστρεφείς που να ενισχύουν τις εξαγωγικές εταιρείες και από πολιτικές δίκαιες που επιβάλλουν αναλογικά βάρη σε μικρούς, μεσαίους και μεγάλους και καθιερώνουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Ανταγωνιστικότητα, αμυντική θωράκιση, δημογραφικό και κλιματική αλλαγή τα βασικά θέματα στην ευρωπαϊκή ατζέντα
- Εφόσον τελικά εκλεγείτε στην Ευρωβουλή, ποια είναι τα πρώτα θέματα που θα αναδείξετε;
Κατά τη γνώμη μου, ένα πολύ κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να αναδείξουμε αφορά στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε σαν ευρωπαϊκό έθνος, υιοθετώντας ενιαίες στρατηγικές στις επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη, στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες με αναδυόμενες οικονομίες και την ενίσχυση των θεσμών διαφάνειας με απώτερο στόχο τον επί ίσοις όροις ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η ανταγωνιστικότητα έχει προφανώς το βλέμμα στραμμένο στην παγκόσμια αγορά παρά στην ευρωπαϊκή. Πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο σαν παραγωγοί και εξαγωγείς παρά σαν καταναλωτές.
Ένα δεύτερο σοβαρό ζήτημα είναι η αμυντική θωράκιση της ΕΕ. Χωρίς άμυνα είμαστε ανυπόληπτοι. Προσωπικά θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα της αμυντικής παραγωγής & έρευνας εντός της Ε.Ε. και την ανάμιξη ευρωπαϊκών καινοτόμων ΜμΕ στην όλη διαδικασία.
Άλλο μείζον ζήτημα είναι το δημογραφικό. Ζούμε σε μια ήπειρο που συνεχώς γερνά και συρρικνώνεται. Η προώθηση πολιτικών στήριξης των νέων οικογενειών, είναι από το μεγαλύτερο υπαρξιακό στοίχημα του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αποτελούν επίσης μόνιμη πηγή προβληματισμού. Ήδη βιώνουμε τον αντίκτυπο, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία και την οικονομία. Θα πρέπει να πιέσουμε από πλευράς μας την Ε.Ε. να επιταχύνει την υλοποίηση των κλιματικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Με λίγα λόγια πρέπει να ξαναθυμηθούμε τις αρχές που κληρονομήσαμε από την εποχή του Διαφωτισμού, οι οποίες αποτελούν θεμέλιο για την πρόοδο των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Κατοικεί στην Ανατολική Αττική και είναι Δημότης Διονύσου. Παντρεμένος με τρία παιδιά, εκ των οποίων ο ένας εργάζεται ήδη σε μεγάλη εταιρία της Γερμανίας.
Σήμερα είναι ιδιοκτήτης 3 μικρών επιχειρήσεων και εργοδότης 18 εργαζόμενων. Στα 36 χρόνια επαγγελματικής του δράσης έχει αποκτήσει πλούσια εμπειρία στην διοίκηση και ανάπτυξη επιχειρήσεων και έχει ειδικευτεί, σε θέματα Εμπορικής Ανάπτυξης, στην Σύσταση Συστημάτων Ανακύκλωσης, στην Υπηρεσία Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στον Εσωτερικό Έλεγχο.
Ως πτυχιούχος Οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων στο Strathclyde University, στη Σκωτία, ενώ ειδικεύτηκε ως DPO, εκτιμητής κινδύνων κατά ΙSO 31000 και επιθεωρητής για ISO 27001. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόσφατα μέλος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών. Παράλληλα είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις αποκτώντας εμπειρία από την συνεργασία σε εμπορικά και θεσμικά έργα.
Η επαγγελματική του δραστηριότητα περιλαμβάνει συνεργασίες με φορείς του Δημοσίου (Δήμοι, Νοσοκομεία) και ιδιωτικές εταιρίες διαφόρων μεγεθών εσωτερικού και εξωτερικού. Έχει πάθος με την ανάπτυξη των Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων οραματιζόμενος μια νέα γενιά επιχειρηματιών οι οποίοι θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τα δεσμά του μικρού μεγέθους και να ανοίξουν νέους δρόμους σε παγκόσμια κλίμακα αποτελώντας μέρος μιας νέας εθνικής ελίτ. Πιστεύει ότι η παγκόσμια αναγνώριση του παρελθόντος μας, πρέπει να αποτελέσει έμπνευση και κίνητρο για το μέλλον μας.
Το ενδιαφέρον του για την πολιτική ζωή της Ελλάδας και της Ευρώπης υπήρχε πάντοτε από μικρό παιδί αλλά η κρίση του 2009-2019 αποτέλεσε την καθοριστική περίοδο της πολιτικής ενηλικίωσης του. Οι προηγούμενες εμπειρίες του ως μέλος της ΠΑΣΠ, του ΠΑΣΟΚ, του ΟΠΕΚ, στο ΔΣ του ΕΒΕΘ, ήρθαν και ολοκλήρωσαν το puzzle της κατανόησης του πολιτικού μας συστήματος. Πιστεύει βαθιά στη δημοκρατία ως το μόνο πολίτευμα το οποίο μπορεί να δώσει ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την ουσιαστική της λειτουργία.
Η ουσιαστική όμως δημοκρατία δεν είναι ούτε κεκτημένο ούτε δεδομένο. Είναι ζητούμενο το οποίο πρέπει να διεκδικούμε καθημερινά, εκπληρώνοντας πρώτα τις υποχρεώσεις μας απέναντι στη κοινωνία και μετά αναζητώντας τις διεκδικήσεις μας από αυτήν.
Συνέντευξη στον Πέτρο Πετρόπουλο
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πράσινο κόμμα το οποίο να μπορεί να μεταφέρει και στη χώρα μας την πρακτική και την εμπειρία της ευρωπαϊκής πράσινης οικογένειας, που ήδη συμμετέχει σε επτά κυβερνήσεις συνεργασίας, διοικεί πάνω από 500 δήμους και περιφέρειες και έχει πια την εμπειρία και την ωριμότητα να εισφέρει λύσεις στο πολιτικό σκηνικό». Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στα «Π» ο Ευρωβουλευτής κ.Πέτρος Κόκκαλης ο οποίος είναι παράλληλα Γραμματέας του νέου πολιτικού κόμματος «Κόσμος», το οποίο θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ο κ.Κόκκαλης μιλάει για την προγραμματική του πρόταση, καθώς και για τις παρεμβάσεις του στην Κομισιόν σχετικά με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου πιστεύει ότι θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Τοποθετείται ακόμη στο ζήτημα της ανόδου του ακροδεξιού ευρωσκεπτικισμού, υπογραμμίζοντας ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί «θα πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη Ευρώπη». Τέλος προαναγγέλλει ότι μετά την 9η Ιουνίου ο «Κόσμος» θα είναι σε θέση να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων, μέσα από συνομιλίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες, ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν υπάρχει στην παρούσα χρονική στιγμή πεδίο συζήτησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σ.Κασσελάκη.
- Κε Κόκκαλη, πρόσφατα ανακοινώσατε την ίδρυση ενός νέου κόμματος, με το όνομα «Κόσμος», με σκοπό την κάθοδό σας στις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αλλά και οι διαφορές σας σε σχέση με τους πολιτικούς σχηματισμούς που ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα; Με άλλα λόγια, τι είναι αυτό το νέο που πρεσβεύετε και γιατί οι πολίτες να σας στηρίξουν;
Προχωρήσαμε στην ίδρυση του «Κόσμου» γιατί πιστεύουμε ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για ένα σύγχρονο, επαρκές, πολιτικά ανταγωνιστικό, οργανωμένο πράσινο κόμμα, το οποίο να μεταφέρει και στην Ελλάδα την πρακτική και την εμπειρία της ευρωπαϊκής πράσινης οικογένειας, που συμμετέχει σε επτά κυβερνήσεις συνεργασίας, διοικεί πάνω από 500 δήμους και περιφέρειες και έχει πια την εμπειρία και την ωριμότητα να εισφέρει λύσεις στο πολιτικό σκηνικό.
Λύσεις οι οποίες είναι άμεσες, έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, με την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, του νερού που πίνουμε, της τροφής που καταναλώνουμε, της προστασίας από φυσικά φαινόμενα, της ανάπτυξης μιας νέας οικονομίας εστιασμένης στην πράσινη ανάπτυξη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μακριά από το μοντέλο που μας έχει φέρει εδώ τόσα χρόνια.
Όλα αυτά που ζούμε, οι κρίσεις που διαδέχονται η μια την άλλη, όπως η κλιματική κρίση, δεν είναι θεομηνία, δεν είναι ένα μικρό λογικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής πράξης και κυρίως απραξίας, αδράνειας με τεράστιο κόστος για όλους μας. Για αυτό λοιπόν χρειάζεται ένα πράσινο κόμμα στην Ελλάδα να μπορεί να εστιάζει στα πραγματικά δεδομένα όπως είναι σήμερα και να μεταφέρει αυτές τις λύσεις.
«Πιστεύω στη σύγκλιση και την επεξεργασία πολιτικών. Την επόμενη μέρα θα συζητήσουμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο συζήτησης στην παρούσα χρονική περίοδο με τον κ. Κασσελάκη»
- Είστε εκλεγμένος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, από τον οποίο αποχωρήσατε το Νοέμβριο του 2023, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας σας κάποια στιγμή στο μέλλον. Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για ενδεχόμενη συνεργασία σας με κάποιο άλλο κόμμα, όπως για παράδειγμα με τη «Νέα Αριστερά»;
Δεν πιστεύω πως η λύση είναι το άθροισμα προσώπων. Πιστεύω στην σύγκλιση και την επεξεργασία πολιτικών. Πρέπει να γίνει μία ομαδική και συστηματική δουλειά, ικανή να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα. Υπό αυτή την έννοια το «πράσινο» οφείλει να συγκροτηθεί ως ένα σύγχρονο σχήμα με όρους 2024, με ολοκληρωμένη αφήγηση και προτάσεις, προτού μπει σε μία διαδικασία συνομιλιών με άλλους χώρους.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο «Κόσμος» καταθέτει ήδη την δική του προγραμματική πρόταση. Την Εθνική Πράσινη Συμφωνία, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο να έχουμε ένα σύστημα που φέρνει σε ισορροπία την κοινωνία, την οικονομία και περιβάλλον με την εγγύηση του κράτους δικαίου. Έχοντας, λοιπόν, στη φαρέτρα μας την Πράσινη Συμφωνία προφανώς και θα συζητήσουμε με πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες την επόμενη μέρα. Θα πάρουμε, άλλωστε, και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
Μακάρι ο κ. Κασσελάκης να ήταν μέρος της λύσης. Λίγο πριν την παραίτησή μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είχα πειστεί για το αντίθετο. Ως εκ τούτου δεν πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο συζήτησης στην παρούσα χρονική περίοδο με τον κ. Κασσελάκη.
«Η ακροδεξιά θέλει λιγότερη Ευρώπη και για αυτό προωθεί πολιτικές κατά βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοκρατικών κατακτήσεων»
- Μέσα από τη δράση σας ως Ευρωβουλευτής αλλά και τις επαφές που έχετε αναπτύξει με την ομάδα των Πρασίνων, θα σας έχει προβληματίσει ασφαλώς η αυξητική τάση του ευρωσκεπτισμού και ειδικά της ακροδεξιάς, η οποία σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας -μέσω της ανόδου των ποσοστών της Μαρί Λεπέν- τείνει να γίνει κυρίαρχη δύναμη. Τι φταίει για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και, κυρίως, πως μπορεί να ανακοπεί αυτή η τάση, η οποία ουσιαστικά απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μέσω της επιστροφής στο παραδοσιακό μοντέλο των εθνικών πολιτικών;
Η αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς είναι από τα βασικά πολιτικά διακυβεύματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Οι λόγοι της ανόδου είναι πολλοί και διαχρονικοί με βασικότερο, κατά την άποψή μου, την μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών και των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο.
Οι ακροδεξιοί «προσφέρουν» εύκολες λύσεις σε σύνθετα και δύσκολα προβλήματα. Δεν είναι αυτή η λύση όμως. Η ακροδεξιά θέλει λιγότερη Ευρώπη και για αυτό προωθεί πολιτικές κατά βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοκρατικών κατακτήσεων. Είναι, επίσης, η βασική πολιτική δύναμη που αρνείται την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.
Εξαιρετικά ανησυχητική, όμως, είναι και το ότι η παραδοσιακή Δεξιά δεν διστάζει να συμπλεύσει με ακροδεξιές δυνάμεις σε σειρά ζητημάτων εντός του ευρωκοινοβουλίου, με τελευταίο παράδειγμα την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη Ευρώπη και να εδραιώσουμε στην Ελλάδα ένα σύγχρονο Πράσινο Κόμμα που θα μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία.
-Ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παραμένει κυρίαρχος πολιτικά, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσουν τους πολίτες ότι μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη επιλογή διακυβέρνησης. Που οφείλεται αυτό κατά την άποψή σας;
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι από δω και πέρα, με αργή την 9η Ιουνίου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να αλλάξει αυτό που χαρακτηρίσατε «πολιτική κυριαρχία». Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει πάρει κάτω από τη βάση σε σειρά ζητημάτων όπως τα δημοκρατικά δικαιώματα, η αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης βασικών προβλημάτων όπως είναι η ακρίβεια και η εξωτερική πολιτική. Σε ό,τι αφορά δε το περιβάλλον αρνείται να λάβει πραγματικά μέτρα προστασίας του και θωράκισης έναντι των περιβαλλοντικών κινδύνων που ήδη κάνουν αισθητοί την παρουσία τους με ξηρασία και πυρκαγιές, μολυσμένο αέρα και κάθε είδους μολύνσεων.
Όπως είναι σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δείξει τα όριά τους. Πιστεύω ότι μετά την 9η Ιουνίου ο «Κόσμος» θα είναι σε θέση να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων έτσι ώστε οι υπάρχοντες συσχετισμοί δύναμης να αλλάξουν.
«Δυστυχώς βλέπουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει ένα πλέγμα συσκότισης των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες υπογράφουν το αίτημα των συγγενών των θυμάτων, ζητώντας δικαιοσύνη»
- Δώσατε πριν λίγο καιρό στη δημοσιότητα λίστα 17 κρυφών εγγράφων της Κομισιόν, σχετικά με το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 57 συμπολίτες μας. Δεδομένου ότι γνωρίζετε σε μεγάλο βαθμό τις πτυχές της υπόθεσης, τι πρέπει να γίνει σήμερα για να υπάρξει δικαίωση των θυμάτων και των συγγενών τους;
Προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση με την ελπίδα πως θα βοηθηθεί το έργο της Δικαιοσύνης, αλλά και ο αγώνας των συγγενών και των επιζώντων. Δυστυχώς βλέπουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει ένα πλέγμα συσκότισης των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες υπογράφουν το αίτημα των συγγενών των θυμάτων, ζητώντας δικαιοσύνη.
Δώσαμε τα 17 έγγραφα στη δημοσιότητα μετά την άρνηση της Κομισιόν να απαντήσει σε ερώτησή μου αν η ΕΕ ασκεί ικανή εποπτεία για την ασφάλεια στα τρένα, ή αν ο ευρωπαίος ελεγκτής ουσιαστικά προσυπογράφει ό,τι του δίνει ο ελεγχόμενος ΟΣΕ.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ριχτεί άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κάνουν ό,τι μπορούν για το ακριβώς αντίθετο. Και για αυτό είναι ηθικά και πολιτικά υπόλογος.
«Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο να έχουμε ένα σύστημα που φέρνει σε ισορροπία την κοινωνία, την οικονομία και περιβάλλον με την εγγύηση του κράτους δικαίου»
- Έχετε δηλώσει ότι ο «Κόσμος» θα δώσει το «παρών» όχι μόνο στις Ευρωεκλογές του 2024 αλλά και στις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές όποτε γίνουν. Πέρα από την ευαισθησία σας για το περιβάλλον, έχετε εναλλακτικό και κυρίως ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης που θα μπορεί να πείσει ένα μέρος της κοινής γνώμης ότι αξίζετε να είστε είτε στη Βουλή είτε στην Ευρωβουλή;
Όπως σας είπα και προηγουμένως η Εθνική Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο να έχουμε ένα σύστημα που φέρνει σε ισορροπία την κοινωνία, την οικονομία και περιβάλλον με την εγγύηση του κράτους δικαίου. Είναι ένα πλήρες πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, επίλυσης του προβλήματος στέγασης αλλά και βελτίωσης των κρίσιμων τομέων της δημόσιας υγείας και παιδείας. Περιλαμβάνει, επίσης, προτάσεις για το κράτος δικαίου και την εμβάθυνση του αισθήματος της δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία.
Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία είναι απαραίτητη γιατί είμαστε σε ένα σημείο καμπής της ιστορίας. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως την κλιματική κρίση και να είναι πρωτοπόρος της πράσινης μετάβασης, φροντίζοντας παράλληλα να μην μείνει κανένας και καμία πίσω. Γιατί η μετάβαση για να πετύχει θα πρέπει να είναι δίκαιη για όλους και όλες.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Ο Πέτρος Κόκκαλης ασχολείται ενεργά με τα κοινά τα τελευταία 25 χρόνια, αναπτύσσοντας την κοινωνική καινοτομία με επίκεντρο την ανθρώπινη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Το 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο Προοδευτική Συμμαχία - ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας τον ΚΟΣΜΟ: μια κίνηση πολιτών που επιδιώκει να θέσει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των ΗΕ στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής χάραξης πολιτικής και στοχεύει στην ενδυνάμωση και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων μερών να αναλάβουν δράση από τη βάση για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των ΣΒΑ.
Είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG), της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) και της Επιτροπής Αλιείας (PECH). Στη διακομματική ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας για τους ΣΒΑ.
Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Hampshire και απέκτησε το μεταπτυχιακό του στη δημόσια διοίκηση στο Harvard Kennedy School of Government.
Εξελέγη και υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την οικονομική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή στον δήμο Πειραιά (2014 - 2019), όπου προώθησε τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων στη Γαλάζια οικονομία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το έργο του, βραβεύοντας την πρωτοβουλία Blue Growth Piraeus στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2018.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ηγήθηκε της ανθρωπιστικής υποστήριξης κατά την Προσφυγική Κρίση την περίοδο 2015-2016 και διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στα «Π» και τον Πέτρο Πετρόπουλο ο Άγγελος Συρίγος, πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Βουλευτής της Α’ Περιφέρειας Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Συρίγος είναι ένας πολιτικός με σημαντική ακαδημαϊκή – επιστημονική ενασχόληση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων και οι θέσεις του έχουν πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστεί στόχος της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, εξαιτίας της στρατηγικής της σχέσης με το Ισραήλ, είναι κατηγορηματικός. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι "Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της Δύσης, είναι ήδη δυνητικός στόχος ακραίων ισλαμικών οργανώσεων. Δεν περιμένουν να αναπτύξουμε στενότερους δεσμούς με το Ισραήλ για να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες". Ακόμη, επισημαίνει ότι "η μόνιμη ειρήνευση περνά μέσα από τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους", εκτιμώντας παράλληλα ότι "εάν τα ενδιαφερόμενα μέρη καταλάβουν ότι η συνέχιση της συγκρούσεως θα φέρει απλώς περισσότερο αίμα, μπορεί να βρεθεί λύση". Ο κ.Συρίγος απαντάει επίσης σε ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες παρέμβασης του Προέδρου Μπάιντεν στην αραβοϊσραηλινή κρίση, την πιθανή εμπλοκή του Ιράν αλλά και το ρόλο της Τουρκίας. Τέλος σχολιάζει τις εξελίξεις στο ρωσο - ουκρανικό μέτωπο αλλά και την Αλβανία, όπου συνεχίζεται η κράτηση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρας Φρέντη Μπελέρη.
"Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της Δύσης, είναι ήδη δυνητικός στόχος ακραίων ισλαμικών οργανώσεων"
- Κε Συρίγο, σε πρόσφατο άρθρο σας στην «Καθημερινή» είπατε ότι μία στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ παραμένει απόλυτη προτεραιότητα. Αναφερθήκατε μάλιστα σε κοινά αμυντικά έργα όπως τη δημιουργία συστήματος ραντάρ που θα ελέγχει την ανατολική Μεσόγειο. Δεν φοβάστε μήπως μια τέτοια σχέση καταστήσει αυτομάτως την Ελλάδα άμεσο στόχο της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων;
Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της Δύσεως, είναι ήδη δυνητικός στόχος ακραίων ισλαμικών οργανώσεων. Δεν περιμένουν να αναπτύξουμε στενότερους δεσμούς με το Ισραήλ για να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σας θυμίζω ότι τη δεκαετία του 1980 διατηρούσαμε εξαιρετικές σχέσεις με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Αυτό δεν είχε εμποδίσει τη δράση ακραίων στοιχείων εντός της ελληνικής επικράτειας με κορυφαίο τραγικό συμβάν το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο πλοίο City of Poros το 1988 που κατέληξε στον θάνατο επτά ατόμων, περιλαμβανομένου και του πλοιάρχου του σκάφους. Επιπλέον ας έχουμε υπ’ όψιν μας ότι με δεδομένη την τουρκική απειλή, πρέπει να αποκτήσουμε στρατηγική σχέση με κράτη της ανατολικής Μεσογείου που θα λειτουργούν αποτρεπτικά στην εκδήλωση τουρκικής επιθετικότητας.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ήταν αναμενόμενο τάχθηκαν στο πλευρό του Ισραήλ. Τι δυνατότητες παρέμβασης έχει ο Πρόεδρος Μπάιντεν σε αυτή την πολεμική σύρραξη;
Παραμονή της επισκέψεως Μπάιντεν στην Μέση Ανατολή οι συνθήκες έδειχναν ευνοϊκές για να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι συνολική λύση του προβλήματος μέσω της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως προσδιορίζεται σε σειρά σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ. Το σοκ των Ισραηλινών από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατεδείκνυε πως, όσα μέτρα και εάν λάβει ένα κράτος, όσο και να προετοιμαστεί στρατιωτικά για το χειρότερο, μπορεί πάντα να υπάρξει ένα ρήγμα στην ασφάλειά του που να οδηγήσει σε τέτοια τραγικά συμβάντα. Η μόνη λύση για τους Ισραηλινούς, έναν μικρό λαό που βρίσκεται περικυκλωμένος από μία θάλασσα Αράβων, είναι να επιδιώξουν μόνιμη ειρήνευση. Δυστυχώς η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας, ο συνακόλουθος θάνατος πολλών ασθενών και η έκρηξη οργής που ακολούθησε στον αραβικό κόσμο -ασχέτως του ποιος είναι υπεύθυνος για την έκρηξη- τίναξε στο αέρα τη συνάντηση Μπάιντεν με την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Εκτιμώ ότι, μετά από αυτή την εξέλιξη, οι αμερικανικές πιέσεις στρέφονται κυρίως προς το Ισραήλ να αποφύγει τέτοιου τύπου στρατιωτικές ενέργειες που στην εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη Γάζα, θα οδηγήσουν σε λουτρό αίματος χιλιάδων αμάχων.
"Εάν τα ενδιαφερόμενα μέρη καταλάβουν ότι η συνέχιση της συγκρούσεως θα φέρει απλώς περισσότερο αίμα, μπορεί να βρεθεί λύση"
- Μπορείτε σήμερα να κάνετε μία πρόβλεψη για το πότε θα λάβουν τέλος οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και με ποιο νικητή;
Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Πολλά θα εξαρτηθούν από την τύχη των ομήρων που κρατάει η Χαμάς, τον τρόπο που θα επιλέξει να επιτεθεί το Ισραήλ και κυρίως τον αριθμό των αμάχων που θα σκοτωθούν. Θα διακινδυνεύσω, όμως, μία άλλη πρόβλεψη. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τέτοιου είδους μακροχρόνιες διαμάχες μπορούν να οδηγηθούν σε λύση μετά το σοκ που προκαλεί μία αιματηρή και βίαιη σύγκρουση. Τότε όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται πως έχουν εξαντληθεί τα οφέλη που προσδοκούσαν από τη μη επίλυση, την διαιώνιση του προβλήματος. Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά. Της συμφωνίας ειρηνεύσεως Αιγύπτου-Ισραήλ στο Καμπ Ντέηβιντ του 1978 είχε προηγηθεί ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το 1973. Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη γιουγκοσλαβική κρίση την δεκαετία του 1990 αποδέχθηκαν τη Συμφωνία του Ντέητον το 1995 αφού είχαν προηγηθεί αντεπιθέσεις των Κροατών κατά των Σέρβων στην Κράινα και των μουσουλμάνων και Κροατών κατά των Σέρβων στη Βοσνία λίγους μήνες πριν. Στην προκειμένη περίπτωση, με παράδοξο τρόπο, μία εξαιρετικά βίαιη τρομοκρατική ενέργεια ξανάνοιξε το παλαιστινιακό. Εάν τα ενδιαφερόμενα μέρη καταλάβουν ότι η συνέχιση της συγκρούσεως θα φέρει απλώς περισσότερο αίμα, μπορεί να βρεθεί λύση.
- Έχετε πει ότι πιθανή εμπλοκή του Ιράν μπορεί να σημάνει ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Το φοβάστε ακόμα;
Το Ιράν σήμερα έχει στενές σχέσεις με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Εξοπλίζει, χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει την Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Έχεις δεκάδες χιλιάδες ενόπλους στο έδαφος της Συρίας. Ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα στο Ιράκ και έχει υπό την καθοδήγησή του τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι θα σημάνει η απ’ ευθείας εμπλοκή του Ιράν σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ.
"Η Τουρκία έχει επιλέξει στρατόπεδο. Αυτό οφείλεται στο ότι ο Ερντογάν επιμένει να εμφανίζεται ως ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου"
- Μέσα σε αυτή την κατάσταση ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας και πόσο αυτό θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Η Τουρκία έχει επιλέξει στρατόπεδο. Αυτό οφείλεται στο ότι ο Ερντογάν επιμένει να εμφανίζεται ως ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. Οι πραγματικές του προθέσεις θα φανούν, όμως, τις επόμενες ημέρες οπότε θα κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία εντάξεως της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πολύ σημαντικό είναι ότι δεν υφίσταται πλέον η πιθανότητα δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία. Αντιθέτως, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο είτε η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού EastMed, είτε η δημιουργία ενός εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό της Κύπρου που θα λειτουργεί με αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου και θα τροφοδοτεί Ελλάδα και Ισραήλ. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector που φιλοδοξεί να συνδέσει αμφίδρομα Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Οι διμερείς ελληνοτουρκικές συνομιλίες θεωρητικώς δεν επηρεάζονται από τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Στην πραγματικότητα όμως καθορίζονται από το επίπεδο των τουρκικών σχέσεων με τη Δύση.
"Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και έφηβοι μεγαλώνουν χωρίς ελπίδα για το μέλλον. Η επιστροφή σε αυτή την κανονικότητα δεν είναι κάτι επιθυμητό"
- Τι θα γίνει τελικά με τη λωρίδα της Γάζας στο μέλλον, είναι εύκολο να επιστρέψει σε μία κανονικότητα;
Όταν έγιναν οι συμφωνίες του Όσλο το 1993 μιλούσαμε για την προοπτική της μετατροπής της Λωρίδας της Γάζας σε «Σιγκαπούρη» της Μεσογείου. Στα επόμενα χρόνια έγινε μία μαύρη τρύπα στον χάρτη. Είναι αποκλεισμένη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο που συχνά την ξεχνάμε. Στο εσωτερικό της περιοχής η Χαμάς κυριαρχεί από το 2006-7 και εφαρμόζει τη Σαρία κυνηγώντας κάθε αντίθετη και κυρίως φιλελεύθερη φωνή. Περισσότερα από 2.000.000 Παλαιστίνιοι βασίζονται στην καθημερινή τους επιβίωση από τη βοήθεια που θα λάβουν από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και έφηβοι μεγαλώνουν χωρίς ελπίδα για το μέλλον. Η επιστροφή σε αυτή την κανονικότητα δεν είναι κάτι επιθυμητό. Για αυτό επισημαίνω ότι η μόνιμη ειρήνευση περνά μέσα από τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
"Εκ των πραγμάτων θα μειωθούν οι ροές προς την Ουκρανία διότι θα στηριχθεί το Ισραήλ"
- Ποιες εξελίξεις αναμένετε στο ρωσο - ουκρανικό μέτωπο για το επόμενο χρονικό διάστημα;
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε αυτή τη φάση έχει περάσει σε δεύτερο επίπεδο. Προτεραιότητα της Δύσεως είναι να αποφευχθεί πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Η Δύση στήριξε χρηματικά και στρατιωτικά την Ουκρανία επί ενάμιση χρόνο. Τα χρήματα όμως δεν είναι απεριόριστα. Εκ των πραγμάτων θα μειωθούν οι ροές προς την Ουκρανία διότι θα στηριχθεί το Ισραήλ. Αυτό θα μειώσει τις δυνατότητες των Ουκρανών να ανακτήσουν τα χαμένα τους εδάφη.
"Η αλβανική κυβέρνηση έχει επιλέξει να πέσει με ταχύτητα στον τοίχο που ορθώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου"
- Η αλβανική κυβέρνηση εξακολουθεί και κρατάει άδικα στις φυλακές τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Υπάρχει τελικά τρόπος προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει τον Αλβανό Πρωθυπουργό ΈντιΡάμα να υπαναχωρήσει;
Πρέπει να καταλάβουμε ότι σε αυτή τη φάση πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία του αλβανικού κράτους. Η ελληνική πλευρά επεσήμανε προς την Αλβανία με κάθε τρόπο τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει αρχικά η εξύβριση Μπελέρη από τον αλβανό πρωθυπουργό, στη συνέχεια η σύλληψη και κράτησή του για περισσότερα από 5 μήνες για υποτιθέμενη παράβαση 340 ευρώ και τέλος η ουσιαστική απαγόρευση της ορκωμοσίας του. Με τη στάση της και ιδίως με τις προφάσεις που εφευρίσκει η αλβανική κυβέρνηση για να αποτρέψει την ορκωμοσία Μπελέρη, δείχνει ότι έχει επιλέξει να πέσει με ταχύτητα στον τοίχο που ορθώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ
Ο Ευάγγελος (Άγγελος) Συρίγος είναι αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι απόφοιτος των νομικών σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1994.
Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (1993-94), ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (2001-2003) και ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (Αύγουστος 2012-Απρίλιος 2015) και ως ειδικός γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαιδεύσεως στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Οκτώβριος 2007-Ιανουάριος 2009). Έχει επίσης υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μειονοτήτων, διαφάνειας και τηλεπικοινωνιών.
Βραβεύθηκε το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ΄ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.
Έχει γράψει πολλά άρθρα για το διεθνές δίκαιο και την εξωτερική πολιτική και έχει εκδόσει επτά βιβλία:
● το 1998 το βιβλίο The status of the Aegean Sea according to international law, εκδόσεις Sakkoulas/Bruylant
● το 2006 το βιβλίο Σχέδιο Ανάν, κληρονομιές του παρελθόντος και προοπτικές του μέλλοντος, εκδόσεις Πατάκη
● το 2015 το βιβλίο Ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκδόσεις Πατάκη
● το 2019 το βιβλίο Το Μακεδονικό και η συνθήκη των Πρεσπών, εκδόσεις Πατάκη, μαζί με τον καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου
● το 2020 το βιβλίο Τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – 60 χάρτες που εξηγούν τις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας που κυκλοφόρησε επηυξημένο και μεταφρασμένο ως Atlas of Greek – Turkish relations with 63 maps, εκδόσεις Καθημερινή, με τον Θάνο Ντόκο, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
● το 2022 το βιβλίο Πενήντα ερωτήσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκδόσεις Πατάκη, μαζί με τον καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου
● το 2023 το βιβλίο Η Συνθήκη της Λωζάννης – 100 χρόνια μετά, εκδόσεις Καθημερινή μαζί με τον επ. καθηγητή Αντώνη Κλάψη.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου 2019. Ορκίστηκε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης τον Ιανουάριο του 2021.
Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE PA).
Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Σταματούδη καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και έχουν τρία παιδιά.
«Στόχος μου είναι τα ανάπηρα άτομα στην Ελλάδα να γίνουν το ίδιο ενδυναμωμένα, ενημερωμένα και μαχητικά, με τους ευρωπαίους εταίρους μας, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα» δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στα «Π» και τον Πέτρο Πετρόπουλο, ο πρόσφατα βραβευμένος Έλληνας Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Ο ίδιος, αν και αποδέχεται ότι δεν υπάρχει ιδανική κοινωνία πουθενά στον κόσμο για τα ΑΜΕΑ άτομα, οραματίζεται ωστόσο εκείνη την ημέρα που όλα αυτά τα ζητήματα θα έχουν λυθεί και δεν θα χρειάζεται καν να συζητάμε γι’ αυτά…
Το Στρασβούργο στη Γαλλία, ανήκει στις πιο προσβάσιμες και φιλικές πόλεις για τα άτομα με αναπηρία
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αν και νέος ηλικιακά αποτελεί κατά γενική ομολογία ένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με συγκροτημένο πολιτικό λόγο και επιστημονική κατάρτιση. Σε νεαρή ηλικία υπήρξε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος δίπλα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ενώ στις πρόσφατες εκλογές εξελέγη πρώτος Βουλευτής σε σταυρούς στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Με συνέντευξή του που παραχώρησε στα «Π», απαντά για το ποιος είναι εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες εκλογές και εξηγεί γιατί δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλάει ακόμη για τη Φώφη Γεννηματά, την οποία χαρακτηρίζει «φάρο αξιών για το δημοκρατικό χώρο» αλλά και το σημερινό πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος όπως υπογραμμίζει συνεχίζει την παρακαταθήκη της «με την ορμή της νεότητας και τη γνώση πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά». Ακόμη ο κ.Χριστοδουλάκης μιλάει και για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» στην τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο χαρακτηρίζει ως ένα καθοριστικό βήμα, το οποίο όμως είχε την ατυχία να συμπέσει χρονικά με την οικονομική κρίση.
- Κε Χριστοδουλάκη, ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου; Με ποιο ποσοστό θεωρείτε ότι θα έχετε σημειώσει επιτυχία;
Πρώτος στόχος μας είναι να αυξήσουμε και άλλο τα ποσοστά μας στις 25 Ιουνίου, ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε μια αποτελεσματική αντιπολίτευση. Ο ρόλος μας θα είναι διττός. Από τη μία να ελέγχουμε ουσιαστικά την κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα που ζήσαμε στην προηγούμενη τετραετία, απευθείας αναθέσεις, υποκλοπές, διάλυση του ΕΣΥ, υποβάθμιση των θεσμών και κατ΄ επέκταση της δημοκρατίας.
Από την άλλη, να καταθέτουμε προτάσεις βιώσιμες και επωφελείς για την κοινωνία και τους πολίτες, ώστε να δώσουμε την προοπτική μιας άλλης κυβερνητικής πολιτικής. Και γνωρίζετε πολύ καλά, ότι αυτό αποτελεί και το εχέγγυο και την ουσία της δημοκρατίας. Μια αντιπολίτευση αυστηρή, αντικειμενική, με πολιτικό λόγο και πολιτικά επιχειρήματα, χωρίς άναρθρες κραυγές και επικοινωνιακά τεχνάσματα εντυπωσιασμού. Μια αντιπολίτευση όχι τύποις ή «εικόνας» αλλά ουσίας, που δε θα πέφτει στις παγίδες του λαϊκισμού και της τοξικότητας. Επιτυχία θα είναι ένα ποσοστό ισχυρό, που θα μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε την αλλαγή παραδείγματος που χρειάζεται ο τόπος. Και αυτή η αλλαγή θα ξεκινήσει από τον αντιπολιτευτικό μας λόγο.
- Πως θα προσπαθήσετε να εκμεταλλευτείτε τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου; Δεδομένου ότι ορισμένοι έχουν αρχίσει να μιλούν δειλά δειλά για 2η θέση, πόσο εφικτό είναι τελικά αυτό να συμβεί στο προσεχές μέλλον;
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ανέδειξε μια επιτακτική ανάγκη. Να αποκτήσει ο τόπος μια ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ ως ο αυθεντικός εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης οφείλει να αποτελέσει την αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ, να ξαναγίνει ο πόλος της αξιοπιστίας και το ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές της. Στόχος μας, λοιπόν, είναι η ενίσχυση των ποσοστών μας, ώστε να αποκτήσουμε ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη στην επόμενη Βουλή και να κριθούμε από τους πολίτες για τον αντικειμενικό πολιτικό μας λόγο, τις προτάσεις και το πρόγραμμα μας. Για εμάς, δεν υπάρχει ταβάνι, όμως μένουμε προσγειωμένοι, και προσηλωμένοι στον στόχο μας. Να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
«Κίνδυνος, δεν είναι η μη αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά η ανεξέλεγκτη παντοδυναμία της»
- Ο Πρόεδρός σας Νίκος Ανδρουλάκης έκλεισε για μία ακόμη φορά την «πόρτα» στα σενάρια συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Αν θεωρητικά δεν υπάρξει αυτοδύναμη Κυβέρνηση θα αφήσετε να οδηγηθούμε και σε νέες εκλογές;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που έκλεισε οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας από τις εκλογές της απλής αναλογικής. Αυτός ήταν διατεθειμένος να «θυσιάσει» την σταθερότητα της χώρας, για όσο χρειαστεί, μέχρι να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία που για τον ίδιο ήταν αυτοσκοπός. Στην πραγματικότητα είναι ο κ. Μητσοτάκης που ενδιαφερόταν αποκλειστικά και μόνο για την προσωπική του επιβίωση στη θέση της καρέκλας του Πρωθυπουργού. Και φυσικά, μαζί με την αλαζονεία της ΝΔ, αναδείχθηκε με τρόπο καθαρό και ένα σοβαρό πολιτικό χάσμα, που φορά στις προγραμματικές προτεραιότητες του καθενός, στοιχείο που από μόνο του καθιστά τις προγραμματικές συγκλίσεις αδύνατες. Εξάλλου, το μήνυμα της κάλπης της 21ης Μαιου και της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού για εμάς είναι άλλο. Να γίνουμε εμείς η χρήσιμη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος. Να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους προοδευτικούς πολίτες. Χώρος έκφρασης και εκπροσώπησης, σε ένα πολιτικό σύστημα που αλλάζει. Κίνδυνος, λοιπόν, δεν είναι η μη αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά η ανεξέλεγκτη παντοδυναμία της. Εμείς αυτόν τον ρόλο επιζητούμε.
«Η Φώφη Γεννηματά ήταν και είναι ένας φάρος αξιών για το δημοκρατικό χώρο. Αυτή την παρακαταθήκη συνεχίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης»
- Υπήρξατε Γραμματέας του κόμματος και υπήρξατε στενός συνεργάτης της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές που έχετε εντοπίσει σε σχέση με τη σημερινή προεδρία Ανδρουλάκη;
Το ότι υπήρξα Γραμματέας την παράταξης από το 2018 έως και το 2022 ήταν μια μοναδική τιμή, μια τεράστια ευθύνη για την οποία θα είμαι ευγνώμων πάντα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά που με πρότεινε, αλλά και στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος που μου άνοιξαν την πιο θερμή αγκαλιά τους. Υπάρχει, ακόμα και τώρα, μια συναισθηματική φόρτιση σε όλους όσοι βρεθήκαμε πολύ κοντά της. Έχουμε χρέος να μιλήσουμε γι’ αυτήν. Της το χρωστάμε και της το χρωστάω. Η Φώφη Γεννηματά ήταν και είναι ένας φάρος αξιών για το δημοκρατικό χώρο. Μας έμαθε ότι αξίζει να παλεύεις για αξίες, ιδέες και ιδανικά. Ότι η πολιτική δεν είναι συναλλαγή, διαπραγμάτευση και παρασιτισμός. Με το παράδειγμα της μας δίδαξε να μην κάνουμε ποτέ πίσω στις αρχές μας, να μην απεκδυόμαστε ποτέ το βάρος της ευθύνη μας. Αυτή την παρακαταθήκη συνεχίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με την ορμή της νεότητας και τη γνώση πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Το όραμα της για την πατρίδα και την κοινωνία εμπνέει και οδηγεί τον Πρόεδρο και όλα τα στελέχη μας.
Καθοριστικό βήμα στην τοπική αυτοδιοίκηση ο «Καλλικράτης», αλλά είχε την ατυχία να συμπέσει χρονικά με την οικονομική κρίση
- Έχετε εκπονήσει Διπλωματική Εργασία με τίτλο «Η αποτελεσματικότητα της συγχώνευσης των Ελληνικών Δήμων ως προς τα δημοσιονομικά τους μεγέθη: Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Πιστεύετε ότι η συνένωση των Δήμων και η μετατροπή τους σε Καλλικρατικούς ωφέλησε τελικά την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες ή δημιούργησε περισσότερα προβλήματα;
Η ανάγκη για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα είχε διαπιστωθεί εδώ και αρκετά χρόνια καθώς παρατηρούνταν σημεία σοβαρής απόκλισης με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που το πρόγραμμα “Καλλικράτης” απέφερε σημαντική εξοικονόμηση πόρων, είχε την ατυχία να συμπέσει χρονικά με την οικονομική κρίση και την υλοποίηση ενός πολύ αυστηρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Εξαιτίας αυτής της συγκυρίας, οι προοπτικές που είχε ο νόμος, δεν κατάφεραν να αποδώσουν τα μέγιστα αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε όμως, ότι πέρα όλων των άλλων , ο «Καλλικράτης» ήταν ο πρώτος νόμος που εισήγαγε την «Κοινωνία των Πολιτών» και τους πολίτες μεμονωμένα με θεσμοθετημένο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Σίγουρα, οι προκλήσεις είναι ακόμη πολλές , αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός πως ο Καλλικράτης αποτέλεσε ένα ακόμα καθοριστικό βήμα του ΠΑΣΟΚ για την περαιτέρω ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της σύγχρονης και αποκεντρωμένης δημοκρατικής διακυβέρνησης.
Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχωρεί στα «Π» και τον Πέτρο Πετρόπουλο η Μαρία Κομνηνάκα, πρώην Βουλευτής και εκ νέου υποψήφια με το ΚΚΕ στη Λέσβο. Η Μαρία Κομνηνάκα, δικηγόρος η ίδια στο επάγγελμα, είναι κόρη του Απόστολου Κομνηνάκα, συνταξιούχου νομικού, παλιού πολύπειρου αυτοδιοικητικού παράγοντα της Λέσβου και γνωστού αγωνιστή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η κ.Κομνηνάκα εξελέγη Βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2019 και υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθώς και η νεώτερη σε ηλικία που εκλέχθηκε στη Λέσβο με το ΚΚΕ. Σήμερα εμφανίζεται αισιόδοξη για το ποσοστό που μπορεί να πάρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο το ΚΚΕ μπορεί να σπάσει τον «τσαμπουκά» και την «παντοδυναμία» της κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης. Ακόμη η υποψήφια Βουλευτής απορρίπτει το ενδεχόμενο να συμμετέχει κάποτε σε Κυβέρνηση συνεργασίας το ΚΚΕ και απαντάει σε ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο νέου μνημονίου, τα εθνικά θέματα αλλά και την περιβόητη δήλωση του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη το 1979 "ΚΚΕ - Αλλαγή - Δεύτερη Κατανομή".
Αυτή η δυνατότητα προκύπτει από τον πολύ περισσότερο κόσμο που βλέπει θετικά το ΚΚΕ, το εκτιμά ως το πιο αξιόπιστο και συνεπές κόμμα, όπως καταγράφεται τόσο στα ευρήματα σχετικών δημοσκοπήσεων, αλλά κυρίως και μέσα από την άμεση επαφή που έχουμε με τον κόσμο. Πολύ περισσότερο όταν ο καθένας καταλαβαίνει ότι απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, πραγματική, 100% λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση μπορεί και θα ασκήσει μόνο το ΚΚΕ, γι’ αυτό και είναι κρίσιμο από πόσο πιο ισχυρή θέση θα βρεθεί για να δώσει αυτή τη μάχη μαζί με το λαό και προς όφελός του.
Είναι σε τελική ανάλυση αστείο να ερίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τον ρόλο της «γνήσιας» αντιπολίτευσης στη ΝΔ, όταν στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία διεκδίκησαν επάξια τον τίτλο της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης υπερψηφίζοντας ο μεν πρώτος τα μισά και το δε πιο «υπεύθυνο» ΠΑΣΟΚ το 70% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, με πολύ εμβληματικούς αντιλαϊκούς νόμους μεταξύ αυτών.
«Το ΚΚΕ απέτρεψε σε μία εβδομάδα 10 πλειστηριασμούς κατοικιών και εξώσεις επαγγελματικής στέγης»
Την ίδια αυτή μέρα, στον απόηχο δυστυχώς ενός ακόμα εργοδοτικού εγκλήματος, όπου έχασε τη ζωή του ένας εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, οι εργαζόμενοι με την αποφασιστικότητά τους και τη μαζική συμμετοχή στην απεργία που προκηρύχθηκε, με τη στήριξη και την ουσιαστική συμβολή του ΚΚΕ και των βουλευτών του, κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση για να γίνει υποχρεωτική σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου η ΣΣΕ, την οποία πάλι με τους αγώνες τους είχαν καταφέρει να υπογράψουν το 2017 και που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ αρνιόταν όλα αυτά τα χρόνια να την κηρύξει υποχρεωτική.
Εξάλλου, αν αυτές τις προτάσεις του ΚΚΕ ήθελαν να τις εφαρμόσουν, γιατί δεν στήριξαν στη Βουλή τις δεκάδες προτάσεις νόμου και τροπολογίες, στις οποίες αναφέρθηκα και παραπάνω και οι οποίες θα μπορούσαν να ανακουφίσουν πράγματι το λαό; Δεν το κάνουν γιατί όλα αυτά τα κόμματα έχουν δεσμεύσεις προς την ΕΕ και τους αντιλαϊκούς στόχους που αυτή θέτει προκειμένου να εξασφαλίζονται πόροι για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, έχουν μεγάλες δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ, για λογαριασμό του οποίου ματώνει ο λαός μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχουν δεσμεύσεις για τις επενδυτικές βαθμίδες και όλα αυτά που υπηρετούν τελικά τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και δεν μπορούν με κανένα τρόπο όλα αυτά να συνυπάρξουν με τις λαϊκές ανάγκες, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση.
Γι’ αυτό και το ΚΚΕ δεν έχει καμιά δουλειά να εγκλωβιστεί σε μια τέτοια κυβέρνηση που μόνο επώδυνες αποφάσεις θα έπαιρνε σε βάρος του λαού. Η θέση του είναι να βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, να τους ορθώνει εμπόδια, ως η μόνη λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση. Δηλαδή η θέση του είναι δίπλα στο λαό, για όσο κι αυτός επιλέγει να παραμένει στην αντιπολίτευση και δεν αποφασίζει να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής.
Την ίδια στιγμή η χώρα είναι δεσμευμένη, με την υπογραφή και τη σύμφωνη γνώμη και των τριών αυτών κομμάτων, στο νέο υπερμνημόνιο, «το μνημόνιο των μνημονίων», που δεν είναι άλλο από το Ταμείο Ανάκαμψης, που συνοδεύεται από πολύ σκληρά προαπαιτούμενα τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο λαός την επόμενη μέρα. 350 είναι τα προαπαιτούμενα μόνο για τα επόμενα 2 χρόνια. Είναι δυνατόν να μην τα ψηφίσουν τα κόμματα που έχουν ήδη δεσμευτεί για την εφαρμογή τους; Εξάλλου έδειξαν δείγματα γραφής και στην Ευρωβουλή, όπου εν μέσω της προεκλογικής περιόδου οι ευρωβουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν στον Προϋπολογισμό της ΕΕ νέους φόρους και χαράτσια ενόψει της αποταμίευσης των κονδυλίων που θα πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πράσινες μπίζνες.
Αυτό είναι λοιπόν το πρόγραμμα που χωρίς παρεκκλίσεις θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση και γι’ αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα απ’ αυτές τις εκλογές να βγει ακόμα πιο ισχυρό το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που μπορεί να συγκρουστεί μ’ αυτές τις δεσμεύσεις και να αποτελέσει μαζί με το λαό, το αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τα εθνικά θέματα - Η συνεκμετάλλευση δεν αποτελεί ταμπού για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»
Στις πρόσφατες Βουλευτικές εκλογές της 31ης Μαΐου, οι ελληνικές εταιρίες δημοσκοπήσεων μπήκαν και πάλι στο στόχαστρο της δημόσιας κριτικής, ενώ υπήρξε από πολλούς ακόμη και ευθεία αμφισβήτηση της αξιοπιστίας τους, καθώς δεν κατάφεραν να προβλέψουν τη διαφορά των 20 και πλέον μονάδων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και τη μη είσοδο του ΜΕΡΑ25 στη Βουλή.
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι: κατά πόσον πρέπει τελικά να εμπιστευόμαστε τα γκάλοπ και τα exit poll αλλά και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;
Τα «Π» έστειλαν σχετικά ερωτήματα σε 3 μεγάλες εταιρίες δημοσκοπήσεων, μέλη του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) με ιδιαίτερα έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη: την MARC (Θωμάς Γεράκης – Σοφία Τσιλιγιάννη), την ΜRΒ (Δημήτρης Μαύρος) και την Metron Analysis (Στράτος Φαναράς), με τα οποία τους ζητούσαμε, μεταξύ άλλων, να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν:
- Την αποτυχία εντοπισμού τόσο της διεύρυνσης της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ όσο και της μη εισόδου του ΜΕΡΑ25 στη Βουλή, μέσα από τις δημοσκοπήσεις όσο και τα exit poll που μεταδόθηκαν στα τηλεοπτικά κανάλια.
- Όσα λέγονται και γράφονται για ενδεχόμενο bullying κατά των εταιριών δημοσκοπήσεων από ορισμένα πολιτικά κόμματα.
- Το βαθμό δυσκολίας για ασφαλείς προβλέψεις των exit polls και των δημοσκοπήσεων ενόψει των επαναληπτικών εκλογών.
- Όσα εντυπωσιακά συνέβησαν στην αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Απριλίου του 2000, κατά την οποία η χώρα κοιμήθηκε με πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και… ξύπνησε με πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, καθώς η τελική διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ήταν μόλις 73.133 ψήφοι...
- Εάν η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σήμερα ως εργαλείο από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων.
- Ποιο είναι το μέλλον των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα και ποια η τάση διεθνώς.
Από πλευράς της εταιρίας MARC η Γενική Διευθύντρια και γνωστή δημοσιογράφος Σοφία Τσιλιγιάννη μας ενημέρωσε ότι ο ΣΕΔΕΑ αποφάσισε να μην υπάρξουν νέες δημόσιες τοποθετήσεις από πλευράς εταιριών δημοσκοπήσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναμένονται μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μας ευχαρίστησε για τα ερωτήματα αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω βεβαρημένου προγράμματος.
Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB και πρώην Πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ Δημήτρης Μαύρος, αφού καταρχήν μας παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 23/5/2023 ο Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς, μας έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για να κάνουμε τη δική μας αναζήτηση και έρευνα στην προσπάθειά μας να πάρουμε απαντήσεις.
Αλήθεια Πρώτη: «Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών»
Είναι πράγματι μύθος ότι οι δημοσκοπήσεις μπορούν να μας δώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι έρευνες κοινής γνώμης, και ιδιαίτερα οι δημοσκοπήσεις, είναι μόνο ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, αφού αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινωνίας σε συγκεκριμένο χρόνο.
Συνεπώς καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να δώσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις όμως αυτό που κάνουν είναι να εντοπίζουν και καταγράφουν μόνο τη δεδομένη στιγμή, η οποία κάθε φορά είναι διαφορετική, αφού επηρεάζεται από πληθώρα γεγονότων που συμβαίνουν καθημερινά, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και κατά την περίοδο που προηγείται αυτής.
Αλήθεια Δεύτερη: «Οι δημοσκοπήσεις δεν αρέσουν σε όλους και ειδικά σε εκείνους που χάνουν…»
Εδώ και πολλά χρόνια, το εργαλείο των μετρήσεων κοινής γνώμης αμφισβητείται έντονα, ενώ αρκετές φορές έχουν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες και κόμματα, με στόχο την αποδόμησή του.
Σύμφωνα με τα στελέχη των εταιριών δημοσκοπήσεων, η πραγματικότητα έχει αποδείξει διαχρονικά, όχι μόνο στις παρούσες εκλογές αλλά και τις προηγούμενες, ότι όποιος αρνείται τις δημοσκοπήσεις αυτοπαγιδεύεται στη δική του θεώρηση των πραγμάτων, αρνούμενος ουσιαστικά να δει την πραγματικότητα.
Που οφείλεται τελικά η μεγάλη απόκλιση στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ…
Τα ίδια στελέχη επιμένουν πως οι πρόσφατες εκλογές κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι το exit poll αποτύπωσε σωστά την εκλογική συμπεριφορά, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ικανοποιητικά τις τάσεις της κοινωνίας και μάλιστα σε περιόδους αστάθειας, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όπου συντελούνται δομικές κοινωνικές αλλαγές.
Η μόνη απόκλιση στο 100% του exit poll από τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αφορούσε στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με τις αποκλίσεις των προεκλογικών δημοσκοπήσεων αλλά και του exit poll η πρώτη τους εκτίμηση είναι ότι αυτές οφείλονται:
- Στα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών της προεκλογικής περιόδου.
- Στο ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων (19%), όπως αποδείχθηκε και από τα στοιχεία του exit poll, επέλεξε κόμμα την ημέρα των εκλογών.
- Στην υπόθεση ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της εκτεταμένης από το κόμμα τους αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων, δεν συμμετείχαν σε αυτές και για το λόγο αυτό υποαντιπροσωπεύονταν στις έρευνες κοινής γνώμης, όπως και στο exit poll. Έτσι με αυτή την παραδοχή, η στάθμιση των στοιχείων έδινε υψηλότερο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ από αυτό που τελικά πήρε στις εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω κι αλλού, όπως στην Τουρκία αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες
Στον πρώτο γύρο των εκλογών στη γειτονική Τουρκία, οι δημοσκοπήσεις έδιναν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προηγείται του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο βασικός λόγος ήταν ότι οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία επικεντρώθηκαν στις 30 εκλογικές περιφέρειες (από τις 85 συνολικά) που περιελάμβαναν κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα. Κατά συνέπεια ξέφυγε από το ραντάρ των εταιριών η επαρχία της Τουρκίας, που έδωσε τελικά και τη νίκη στον Τούρκο Πρόεδρο.
Επίσης στις ΗΠΑ, όπου οι σφυγμομετρήσεις κοινής γνώμης υπάρχουν πάνω από ένα αιώνα, οι εταιρίες δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016. Ενώ δηλαδή προέβλεψαν σωστά τη λαϊκή ψήφο υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, ωστόσο έπεσαν έξω στον αριθμό των εκλεκτορικών ψήφων που έπρεπε να εξασφαλίσει για να εκλεγεί πρόεδρος αντί του Τραμπ.
Υπάρχουν και τα λάθη στη μεθοδολογία…
Εμμέσως πλην σαφώς οι εταιρίες δημοσκοπήσεων δέχονται ότι μπορεί να υπάρξουν και πιθανά λάθη, όπως αρρυθμίες σε φόρμουλες και αλγόριθμους, πολιτικές σταθμίσεις, σενάρια και αναγωγές, υποεκπροσώπηση στις δημογραφικές κατανομές του γενικού πληθυσμού κλπ. Υποστηρίζουν όμως ότι κυρίως οι δημοσκοπήσεις είναι ευάλωτες στις εξελίξεις της τελευταίας στιγμής, ειδικά όταν συμβαίνει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων να επιλέγει κόμμα πολύ αργά ή ακόμη και τη μέρα της κάλπης. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Κύπρο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το μέλλον…
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να διαδραματίζει το δικό της ρόλο και στις μετρήσεις. Πρόσφατα το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, αξιοποιώντας το νέο πολιτικό καφενείο της εποχής, δηλαδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιοποίησε το συμπέρασμα ενός Πολιτικού Βαρόμετρου, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα λογισμικό εκτίμησης της πολιτικής κοινής γνώμης, με χρήση ανάλυσης πολιτικών tweets που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά. Η ανάλυση γίνεται με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης και συγκεκριμένα με συναισθηματική ανάλυση κειμένων.
Σύμφωνα με το συμπέρασμα που έβγαλε, η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε τον ΣΥΡΙΖΑ με 6 ποσοστιαίες μονάδες, πρόβλεψη που ήταν παρόμοια με των εταιριών δημοσκοπήσεων. Και πάλι όμως δεν κατόρθωσε να προβλέψει ούτε τη μεγάλη διαφορά των 20 μονάδων ούτε και τη μη είσοδο του ΜΕΡΑ25 στη Βουλή.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης… προέβλεψε το αποτέλεσμα!
Ο πολύπειρος Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) Γιώργος Καρατζαφέρης, το κόμμα του οποίου δεν συμμετείχε στις πρόσφατες εκλογές, αν και δεν είναι δημοσκόπος κατάφερε πάντως να προβλέψει μια χαρά τα ποσοστά που έλαβαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφορά των 20 μονάδων! Και για όσους είναι καχύποπτοι, υπάρχουν σχετικά βίντεο που το επιβεβαιώνουν…
«Αφήστε μας να κάνουμε απερίσπαστοι τη δουλειά μας…»
Οι επαγγελματίες των εταιριών δημοσκοπήσεων – μέλη του ΣΕΔΕΑ, από την πλευρά τους τονίζουν ότι στο εξής θα πρέπει να αφεθεί ο κλάδος των εταιριών δημοσκοπήσεων απερίσπαστος να κάνει τη δουλειά του με την ευσυνειδησία και την ανεξαρτησία που διακρίνει τα μέλη του και με γνώμονα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η καταγραφή των τάσεων της κοινωνίας στο δρόμο προς τις εκλογές.
Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «ΝΙΚΗ» με ποσοστό 2,92 % και 172.195 ψήφους και η «Πλεύση Ελευθερίας» με ποσοστό 2,89 % και 170.285 ψήφους αντίστοιχα, είναι τα δύο πολιτικά κόμματα που έμειναν οριακά εκτός Βουλής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, διεκδικούν όμως με αξιώσεις την είσοδό τους στις επαναληπτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες, με πιθανότερη ημερομηνία την Κυριακή 25 Ιουνίου.
Τα «Π», ενόψει της δεύτερης κάλπης παρουσιάζουν τα βιογραφικά των δύο Προέδρων, τις ιδρυτικές διακηρύξεις των κομμάτων τους και παραπέμπουν στις ιστοσελίδες τους όπου αναλύονται οι θέσεις που έχουν για όλα τα θέματα.
ΝΙΚΗ – Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Το Βιογραφικό του Δημήτρη Νατσιού, μέσα από τη σελίδα της «ΝΙΚΗΣ»
Πολιτική Διακήρυξη «ΝΙΚΗΣ»
Περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις της «ΝΙΚΗΣ»
«Πλεύση Ελευθερίας»
Το Βιογραφικό της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Ιδρυτική Διακήρυξη «Πλεύσης Ελευθερίας»
Για την πλήρη αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, ώστε να υπάρχουν και να λειτουργούν για τους πολίτες, το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και όχι για ιδιοτελείς ή αντιδημοκρατικές επιδιώξεις οιασδήποτε εξουσίας.
Ένα μέλλον προς το οποίο κατευθυνόμαστε με πυξίδα μας τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαγραφή του παράνομου χρέους, τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, των αξιώσεων από υποθέσεις διαφθοράς και όλων εν γένει των δικαιωμάτων της χώρας, που είναι δικαιώματα του λαού μας και συγκροτούν την παρακαταθήκη μας στις επόμενες γενιές και στην ανθρωπότητα.
Περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις της «Πλεύσης Ελευθερίας»
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στα «Π» η Μαρία Απατζίδη, η γνωστή για το δυναμισμό της Βουλευτής Ανατολικής Αττικής (ή Βουλεύτρια όπως η ίδια επιλέγει να αποκαλείται) και εκ νέου υποψήφια με το ΜέΡΑ25. Η Μαρία Απατζίδη το 2019, μόλις στα 29 της χρόνια, οδηγήθηκε στα έδρανα της Βουλής, αφήνοντας το κατάστημα που εργαζόταν ως ιδιωτική υπάλληλος. Άλλωστε, όπως λέει χαρακτηριστικά, η ίδια γνωρίζει τι σημαίνει να δουλεύεις από τα 18 σου χρόνια για 12ωρα… Ωστόσο, η προνομιακή θέση της στη Βουλή δεν την εμπόδισε να εργαστεί σκληρά, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της θητείας της να έχει υποβάλλει πάνω από… 700 ερωτήσεις για την Ανατολική Αττική! Σήμερα μιλάει μεταξύ άλλων για τις ρατσιστικές νοοτροπίες που αντιμετώπισε, λόγω της καταγωγής της από την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι οποίες όμως την πείσμωσαν και την έκαναν να αγωνιστεί για όλους τους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι. Ακόμη, μιλάει για τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών, το αμφιλεγόμενο σχέδιο «Δήμητρα» -το οποίο υποστηρίζει ότι αν και αντιμετωπίστηκε άδικα μέσα από μία επικοινωνιακή έως και συκοφαντική διαχείριση, τελικά το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει στην πολιτεία τη δυνατότητα στοχευμένων παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής προς τους ευάλωτους- το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και τη… Σοσιαλιστική Δευτέρα Παρουσία, τους ολιγάρχες, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, τον αγώνα της για τους Ποντίους, αλλά και το όραμα που έχει για την Περιφέρειά της.
«Θα βρούμε χρήματα σταματώντας την επιδότηση στους ολιγάρχες και τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες»
«Δεν περιμένουμε κάποια μακρινή σοσιαλιστική Δευτέρα Παρουσία, όπως το ΚΚΕ… Συνδυάζουμε ρήξη και ρεαλισμό»
Δε χρειάζεται κανένας φόβος για το «Δήμητρα» - Δεν είναι νόμισμα, αλλά ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών το οποίο «χτίζεται» πάνω στο taxisnet
Ο σκοπός της Δήμητρας είναι να γλιτώσουν οι πολίτες από τα χαράτσια των τραπεζών που λειτουργούν ως μεσάζοντες, τα οποία έχουν φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος. Το «Δήμητρα» προσφέρει ελευθερία στην πολιτεία για στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής προς ευάλωτους. Επίσης, λειτουργεί ως ταμιευτήριο για τους πολίτες για τις αποταμιεύσεις τους. Ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και προστατεύει τους πολίτες έναντι οποιασδήποτε τραπεζικής κρίσης. Είναι ένα παραπάνω εργαλείο, που θα μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν ελεύθερα, εντός του ευρώ, ενώ δεν θα το χρησιμοποιεί όποιος δεν θέλει.
«Οι ψηφιακές πλατφόρμες της κυβέρνησης χρησιμοποιούνται για να δίνονται δελτία, που εξευτελίζουν τον ελληνικό λαό, θυμίζοντας μέρες Κατοχής και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί πόλεμος»
«Έχω κάνει πάνω από 700 ερωτήσεις για την Ανατολική Αττική…»
Η Μυρτώ Κοροβέση, σε ηλικία μόλις 25 ετών είναι η νεώτερη υποψήφια Βουλευτής των εκλογών της 21ης Μαΐου, Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και σήμερα εργάζεται ως ασκούμενη δικηγόρος, ενώ παράλληλα, ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στο «Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει κολλήσει ένσημα σε διάφορες δουλειές, έχει παίξει βόλει σε υψηλό επίπεδο και έχει ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά, παίρνοντας παράδειγμα από τον πατέρα της, πρώην Δήμαρχο Αγίου Στεφάνου επί τρεις τετραετίες, Στέλιο Κοροβέση. Η Μυρτώ, σε συνέντευξή της στα «Π», μιλάει για την απόφασή της να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική ως υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Σε ερώτηση αναφορικά με το αν προτιμάει ως νέος άνθρωπος την Ελλάδα ή το εξωτερικό, δηλώνει χαρακτηριστικά «Είμαι από τους ανθρώπους που δεν θέλουν να αλλάξουν χώρα, αλλά θέλουν να αλλάξουν τη χώρα». Μιλάει ακόμη για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι από τα πρώτα πράγματα που θα ήθελε να αλλάξουν, αλλά και για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα. Σε ερώτηση γιατί έχει συστρατευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με κάποιο άλλο πολιτικό κόμμα, απαντάει ότι «ήταν πάντα κοντά στις ανάγκες της νέας γενιάς, των αδύναμων και όχι με την πλευρά των λίγων και ισχυρών». Προσθέτει, επίσης, ότι βλέπει την «αριστεία» ως συλλογική έννοια και όχι ως ατομική.
- Mυρτώ είσαι η νεότερη ηλικιακά υποψήφια Βουλευτής των εκλογών της 21ης Μαΐου και κατεβαίνεις με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική. Πέρα από τον προφανή συμβολισμό, η ηλικία από μόνη της αποτελεί ικανό κριτήριο για να σε ψηφίσουν οι πολίτες ή θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως στερεότυπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
Πράγματι, όπως έχει πολυειπωθεί, είμαι η νεότερη υποψήφια βουλευτής. Θεωρώ ότι αυτό από μόνο του μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς τρόπους. Προσωπικά, πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι θα με ψηφίσουν γιατί είμαι πράγματι εκφραστής των αναγκών και των διεκδικήσεων της γενιάς μου. Ξέρω πως ζουν σήμερα οι νέοι άνθρωποι, βιώνω τα ίδια άγχη, έχω κάνει με πολλούς την ίδια ή παραπλήσια δουλειά και νομίζω ότι με τους περισσότερους έχουμε το ίδιο όραμα για το μέλλον. Πράγματι, έχουν υπάρξει και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διστακτικά την υποψηφιότητά μου λόγω ηλικίας. Ωστόσο, βλέπω ότι ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές, όταν με μαθαίνουν ή όταν με ακούν δημόσια να εκφράζω τις απόψεις μου, πείθονται να μου δώσουν την ευκαιρία που νομίζω ότι αξίζω. Και εννοώ, φυσικά, με τη ψήφο τους.
«Η Πολιτική ήταν και είναι η τέχνη της προσφοράς»
- Πως προέκυψε η ενασχόλησή σου με την πολιτική;
Προέρχομαι από οικογένεια που ανέκαθεν ασχολούταν με τα κοινά. Ο πατέρας μου ήταν επί 3 τετραετίες δήμαρχος στον άγιο Στέφανο. Με λίγα λόγια μεγάλωσα με γνώμονα την αγάπη για τα κοινά. Μετά, σπουδάζοντας δραστηριοποιήθηκα και στη νομική σχολή αλλά υπήρξα και μέλος της Κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, από πολύ μικρή ήδη ηλικία. Αφορμή ξεκάθαρη δεν υπήρξε. Νομίζω η δύσκολη πλέον για έναν νέο άνθρωπο καθημερινότητα, καθώς και η τεράστια φυγή των φίλων και γνωστών μου στο εξωτερικό για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον, με ώθησαν να εμπλακώ με την πολιτική. Εξάλλου, για μένα η πολιτική ήταν και θα είναι πάντα η τέχνη της προσφοράς. Και επιμένω σε αυτό.
«Έχω περάσει πολλές ώρες από τη ζωή μου περιμένοντας σε μια στάση το λεωφορείο, το οποίο κάποιες φορές δεν πέρασε ποτέ...»
- Ως νέος άνθρωπος ενδεχομένως κυκλοφορείς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είσαι ικανοποιημένη;
Δυστυχώς, οφείλω να πω ότι είναι τραγική η κατάσταση όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στον Άγιο Στέφανο, έχω περάσει πολλές ώρες από τη ζωή μου περιμένοντας σε μια στάση το λεωφορείο, το οποίο κάποιες φορές δεν πέρασε ποτέ. Με κρύο, με βροχή, με χιόνι. Και ειλικρινά, ως νέος άνθρωπος με θλίβει ότι μένουμε 30 χιλιόμετρα μακριά από το Σύνταγμα, και όμως, είμαστε αποκομμένοι από αυτό και το κέντρο της Αθήνας. Είναι από τα πρώτα πράγματα, τα οποία θα ήθελα να αλλάξουν.
- Ελλάδα ή εξωτερικό;
Ελλάδα ή εξωτερικό... Δύσκολη ερώτηση. Θα ήθελα να μπορώ να διεκδικήσω το μέλλον μου στην Ελλάδα, ή αν φύγω έξω, να έχω την επιλογή να γυρίσω, με παρόμοιες συνθήκες ζωής (μισθοί, ποιότητα ζωής, ώρες εργασίας). Είμαι από τους ανθρώπους που δεν θέλουν να αλλάξουν χώρα, αλλά θέλουν να αλλάξουν τη χώρα.
- Είχες την ευκαιρία να συναντηθείς πριν λίγο καιρό με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκόμισες από τη συνομιλία σας;
Ο Αλέξης Τσίπρας μου έκανε τη τιμή να συνομιλήσω μαζί του στην Κουμουνδούρου. Αυτό που έχω να πω είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο πάνω απ’όλα. Δεκτικός, προσιτός, ευγενής και χαμογελαστός, που δεν εμφανίζεται ως αυθεντία απέναντι σου, αλλά αντίθετα ενδιαφέρεται να σε ακούσει, μέχρι και να μάθει και από εσένα. Μου έδειξε ξεκάθαρα ότι στην πολιτική μετράει το καθαρό πρόσωπο, η εντιμότητα, η ειλικρίνεια και η αμεσότητα. Μέσα σε όλα, είδα την πίστη του στους νέους ανθρώπους και την διάθεσή του να αποκτήσουν φωνή και νέοι άνθρωποι μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.
- Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με κάποιο άλλο κόμμα;
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ήταν πάντα κοντά στις ανάγκες της νέας γενιάς, των αδύναμων και όχι με την πλευρά των λίγων και ισχυρών. Γιατί την «αριστεία» την βλέπει ως έννοια συλλογική και όχι ατομική. Γιατί για αυτό το κόμμα, για μας, το «εμείς» είναι ισχυρότερο από το «εγώ». Κι εμείς θα επαναφέρουμε το κράτος δικαίου και πρόνοιας στο οποίο θα είμαστε περήφανοι να ζούμε.