Βασίλης Οικονόμου στα «Π»: «Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είμαι, γιατί επί δεκαετίες δίνω καθημερινά μάχες γι’αυτούς»

Βασίλης Οικονόμου στα «Π»: «Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είμαι, γιατί επί δεκαετίες δίνω καθημερινά μάχες γι’αυτούς»

«Το πλεονέκτημα του βουλευτή αποκτάται από τον κόσμο για τον οποίο αγωνίζεται καθημερινά και όχι από τα οφίτσια» τονίζει ο Βασίλης Οικονόμου. Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής και εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία, παραχώρησε συνέντευξη στα «Π», όπου μιλάει για τις επερχόμενες εκλογές, την πολιτική κατάσταση, την αυτοδιοίκηση, την αξιοπιστία των σημερινών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα fake news, αλλά και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια για την Περιφέρειά του, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Πρέπει να προχωρήσουν δίχως καθυστέρηση όλα τα μεγάλα έργα και να αναπτυχθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές στην Ανατολική Αττική». Ακόμη ο κ.Οικονόμου, σε ερώτηση σχετικά με ποιος θα ήταν ο τομέας που θα τον ενδιέφερε σε τυχόν μελλοντική υπουργοποίησή του, απαντάει χαρακτηριστικά πως «όταν ο πρωθυπουργός της χώρας σε καλέσει να υπηρετήσεις την πατρίδα μέσα από μια θέση υπουργού δεν κοιτάς ποια είναι η θέση αυτή και δεν επιλέγεις. Πέφτεις στη μάχη».

- Κε Οικονόμου, ποια ήταν τα συμπεράσματα σας από το debate των πολιτικών αρχηγών;

Το βασικό συμπέρασμα που βγήκε από την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών ήταν ξεκάθαρο και αυτό ακριβώς που επισημαίνουμε εδώ και καιρό: Ότι δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας πέρα από την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως προέκυψε και από το debate και τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα, του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Βαρουφάκη, δεν υπάρχει καμιά δήθεν «προοδευτική» πρόταση από την πλευρά της Αντιπολίτευσης παρά μόνο μια εικόνα Βαβέλ, ενώ ο κ. Κουτσούμπας έκοψε κάθε κουβέντα.

Οι πολίτες στην τηλεμαχία της Τετάρτης είδαν έναν πολιτικό αρχηγό, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να παρουσιάζει με γνώση και σαφήνεια, με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης -παρά τη σφιχτή διαδικασία της τηλεαναναμέτρησης- τις προτεραιότητες του για την επόμενη τετραετία, ώστε να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη στους μισθούς, την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων, τη λειτουργία του κράτους, την υγεία και την παιδεία, την ασφάλεια των συνόρων μας.

Είδαν και άκουσαν τον Πρωθυπουργό, να γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα και να παραδέχεται ότι η Κυβέρνηση δεν τα έλυσε όλα. Να αναγνωρίζει λάθη και αστοχίες, να αποφεύγει τον τοξικό λόγο και την παρελθοντολογία, να κοιτάζει μπροστά και να προβάλει ρεαλιστικές λύσεις για να θεραπευθούν οι παθογένειες στη χώρα μας.

Δεν υπήρξε απάντηση των πολιτικών αρχηγών στην πρόταση Μητσοτάκη για κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια σαφή πρόταση στους πολιτικούς αρχηγούς: Να στείλουν όλοι και επίσημα τα προγράμματα τους είτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος για να κοστολογηθούν ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες -προ της κάλπης- πόσο στοιχίζει κάθε μέτρο. Δεν ακούσαμε από κανένα αρχηγό να ανταποκρίνεται στην πρόταση του Πρωθυπουργού, η οποία παραμένει στο τραπέζι. 

-Κύριε Οικονόμου, είστε ένας Βουλευτής με σημαντική κοινοβουλευτική εμπειρία, καθώς εκλέγεστε για αρκετές θητείες, ενώ έχετε χρηματίσει μεταξύ άλλων και μέλος σε διάφορες Επιτροπές της Βουλής. Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου;

Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Μπροστά ή πίσω, πρόοδος ή αντιδραστικότητα. Η Ελλάδα του 2019 και η Ελλάδα του 2023 δείχνουν ξεκάθαρα τους δύο πόλους του διλήμματος. Από τη μια η Ελλάδα της ανεργίας, της υπανάπτυξης, των οφειλόμενων συντάξεων, της διεθνούς ανυποληψίας, της τεχνολογικής υστέρησης, του χάους στο μεταναστευτικό. Από την άλλη η Ελλάδα της ανάπτυξης, της μειωμένης ανεργίας, της μείωσης των φόρων, του αυξημένου βασικού μισθού, της διεθνούς ισχύος, των συντάξεων που αποδίδονται σε δύο μήνες, των ισχυρών συνόρων. Η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της το επαχθές χθες και βαδίζει τολμηρά και δυνατά μπροστά.

- Κατά γενική ομολογία ανήκετε στους Βουλευτές που έχουν έντονη δράση και παρουσία όχι μόνο μέσα στο Κοινοβούλιο όσο και έξω από αυτό. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα προβλήματα των πολιτών της Ανατολικής Αττικής, στα οποία βοηθήσατε με καίριες παρεμβάσεις σας ώστε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις;

Η περιοχή μας γεωγραφικά εκτείνεται σε ολόκληρη την Αττική και γι’ αυτήν αγωνίζομαι εδώ και δεκαετίες εντός Κοινοβουλίου, αλλά το κυριότερο, στους δρόμους και τις γειτονιές μας. Η ερώτηση αυτή λοιπόν για να απαντηθεί χρειάζεται μέρες ολόκληρες.

Αυτό όμως που μπορώ να πω, και που κάθε κάτοικος της Ανατολικής Αττικής γνωρίζει πολύ καλά, είναι ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα εδώ, δίπλα τους, σε όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα. Από τα Κέντρα Υγείας και τα ασθενοφόρα, μέχρι τις συγκοινωνίες, τους δασικούς χάρτες, τις αποζημιώσεις, τα γυμναστήρια μας και ότι άλλο προκύψει καθημερινά.

Η Ανατολική Αττική έχει τεράστιες δυνατότητες. Διαθέτουμε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, και δύο από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας αλλά ακόμη υστερούμε σε υποδομές. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουν δίχως καθυστέρηση όλα τα μεγάλα έργα και να αναπτυχθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές.

Πρέπει να προσχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του Νοσοκομείου Μεσογείων, το οποίο αποτελεί όραμα ζωή για μένα, και το οποίο μετά από συντονισμένες ενέργειες έχει ήδη εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία. Πρέπει να «τρέξει» δίχως να χαθεί λεπτό και η βελτιστοποίηση των συγκοινωνιών και του οδικού άξονα και ο νέος παραλιακός δρόμος Ωρωπού–Μαραθώνα αλλά και η γενικότερη υλοποίηση του οράματος της Βόρειας Ριβιέρας, ώστε η περιοχή μας να αποκτήσει τη δυναμική που της αρμόζει και της αξίζει.

v.oikonomou2

- Ο εκλογικός ανταγωνισμός στην Ανατολική Αττική είναι ιδιαίτερα υψηλός, με δύο εν ενεργεία υπουργούς της Κυβέρνησης να διεκδικούν την εκλογή τους. Τελικά η μη υπουργοποίησή σας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτή τη θητεία είναι μειονέκτημα ή πλεονέκτημα;

Οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής ξέρουν πολύ καλά ποιος είμαι. Ξέρουν ότι είμαι καθημερινά δίπλα τους εδώ και δεκαετίες, στις επάλξεις και την πρώτη γραμμή. Ξέρουν επίσης και τους αγώνες που έδωσα στη Βουλή για την περιφέρεια μας. Γνωρίζουν ότι σε καμία μάχη δεν λιποψυχήσα, από τα μικρά καθημερινά θέματα μέχρι τα μεγάλα ζητήματα της χώρας και το ότι δίνω πάντα το «παρών» στις χαρές και κυρίως στις λύπες και τα προβλήματα τους.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαι ένας από αυτούς, ένας άνθρωπος που πονάει τον τόπο μας και όχι ένας περαστικός πολιτευτής από την Ανατολική Αττική επειδή δεν βρήκα κάπου αλλού εκλογική στέγη. Είμαι ένας από αυτούς και είμαι εδώ για να δίνω καθημερινά «μάχες» γι’ αυτούς. Το πλεονέκτημα λοιπόν του βουλευτή αποκτάται από τον κόσμο για τον οποίο αγωνίζεται καθημερινά και όχι από τα οφίτσια.

-Αν ο Πρωθυπουργός ζητούσε τη συμμετοχή σας σε μία μελλοντική Κυβέρνηση, σε ποια υπουργεία πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να προσφέρετε και γιατί;

Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας σε καλέσει να υπηρετήσεις την πατρίδα μέσα από μια θέση υπουργού δεν κοιτάς ποια είναι η θέση αυτή και δεν επιλέγεις. Πέφτεις στη μάχη. Και όταν μιλάς για έναν πρωθυπουργό σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είστε βέβαιοι ότι εκείνος πριν από όλους σε έχει «μετρήσει» θα σε επιλέξει για την συγκεκριμένη θέση γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τον καλύτερο τρόπο. Έχω υπάρξει αθλητής, τομεάρχης υγείας, είμαι δικηγόρος και μέλος του ΣΕΓΑΣ. Οι ιδιότητες αυτές προσφέρουν έναν διευρυμένο φάσμα ικανοτήτων και επιλογών.

- Έχετε χρηματίσει και εκδότης της τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Μέλλον» πριν από πολλά χρόνια. Ποια είναι η άποψή σας για την αξιοπιστία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην εποχή μας;

Σε όλες τις εποχές η αξιοπιστία των ΜΜΕ έχει διακυμάνσεις. Το πρόβλημα με τη σημερινή εποχή, την εποχή του ίντερνετ είναι οι εκατομμύρια πηγές ειδήσεων που υπάρχουν και ο έλεγχος της αξιοπιστίας τους. Κομματικά ΜΜΕ υπήρχαν πάντοτε, τα γνωρίζαμε και πολλοί μάλιστα τα επέλεγαν γι’ αυτό το λόγο, όπως κάνουν και σήμερα.

Σήμερα όμως ο καθένας, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο (και μάλιστα με τη συνδρομή και των social media) ανοίγει ένα σάιτ ή ένα μπλογκ και γράφει ότι θέλει. Τι θέλω να πω; Ότι υπάρχουν ΜΜΕ τα οποία είναι αξιόπιστα και αυτά οφείλουμε να διαβάζουμε και να στηρίζουμε, όπως υπάρχουν και ΜΜΕ με κομματικό χρώμα τα οποία επίσης είναι θεμιτά εφόσον έχουν ξεκάθαρο χαρακτήρα και δηλώνουν την ταυτότητα τους. Οφείλουμε όμως να απομονώσουμε τα ΜΜΕ εκείνα που εξυπηρετούν υστερόβουλους σκοπούς και επιδίδονται σε συστηματική διασπορά fake news.

-Υπήρξατε και Δημοτικός Σύμβουλος Ωρωπού από το 2011 έως το 2013. Κατά την άποψή σας ποιες κεντρικές θεσμικές αλλαγές πρέπει να γίνουν προκειμένου να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στο ρόλο της απέναντι στους πολίτες;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 4 χρόνια έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλη ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων και των Περιφερειών με πόρους, με θεσμικές παρεμβάσεις, με ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής τους για να μπορούν να συνδράμουν στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Με θεσμούς που αναβαθμίσαμε, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Κρατήσαμε μέσα από τη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση την κοινωνική συνοχή στη χώρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αισθάνομαι συνεπής με τις ιδέες μας, το πρόγραμμα της παράταξης και τα προτάγματα που θέσαμε.

Διαμορφώσαμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για χιλιάδες έργα τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που αναμένεται να δημιουργήσουν σε 40.000 θέσεις εργασίας. Ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση έργων ύψους 1,4 δις ευρώ. Πρόκειται για έργα πνοής που αλλάζουν την εικόνα της χώρας. Στις γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, στην περιφέρεια, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γιατί στόχος μας είναι να μη μείνει ούτε ένας δήμος που να μη συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα. Έργα για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τις προοπτικές της χώρας.

Δρομολογήσαμε την περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης σε αρμοδιότητες και πόρους, σε στενή συνεργασία με ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι ποτέ δεν κάναμε διακρίσεις με βάση την κομματική ταυτότητα των στελεχών της Αυτοδιοίκησης ποτέ δε μας ενδιάφερε το κομματικό χρώμα των δημάρχων. Το μεταρρυθμιστικό μας έργο προωθήθηκε με διάλογο και τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις.

Και είναι ήδη οι δρομολογημένες οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης.

Το έργο αυτό είναι σε συνεχή εξέλιξη και ευελπιστώ οι πολίτες να μας δώσουν ξανά τη στήριξη τους στις εκλογές για να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία ανάπτυξης και για την χώρα, και για την τοπική αυτοδιοίκηση.

-Ο ηγέτης του σήμερα πρέπει να είναι χαρισματικός ή αποτελεσματικός;


Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Έχουν υπάρξει και αποτελεσματικοί συνδυασμοί αλλά το βασικό είναι κάποιος να είναι αποτελεσματικός γιατί χωρίς αποτέλεσμα η πολιτική δεν έχει ουσία.

v.oikonomou3

 

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ