Μαρία Καμμά – Αλειφέρη: Η Δήμαρχος που κατάργησε τους κάδους απορριμμάτων και τις χωματερές από το νησί της Τήλου, μιλάει στα «Π» για  το πρόγραμμα «Just Go Zero»

Μαρία Καμμά – Αλειφέρη: Η Δήμαρχος που κατάργησε τους κάδους απορριμμάτων και τις χωματερές από το νησί της Τήλου, μιλάει στα «Π» για το πρόγραμμα «Just Go Zero»

H Τήλος είναι ένα νησί κόσμημα! Ένα νησί, που η ομορφιά, η καινοτομία και η αλληλεγγύη έχουν όνομα, επώνυμο και τη βαριά υπογραφή της επί 11 χρόνια Δημάρχου, της Μαρίας Καμμά - Αλειφέρη. Μιας γυναίκας, που από την πρώτη στιγμή, δεν αρκέστηκε στην πεπατημένη, στον εύκολο και ήδη χαραγμένο δρόμο, αλλά έκανε πράξη το «όπου δεν υπάρχει δρόμος, τον φτιάχνω». Η ίδια δημιούργησε με πολύ μεράκι, όλα εκείνα που κάνουν πια την Τήλο γνωστή στην υφήλιο, ξεπερνώντας τα σύνορα της Ελλάδας μέσα από τους τίτλους ξένων ειδησεογραφικών μέσων. Από το 2019, στο πλαίσιο του Project Tilos, η νήσος Τήλος είναι σχεδόν αυτόνομη από ενέργεια ανανεώσιμων πηγών σχεδόν όλο τον χρόνο και ενθαρρύνει σταθερά τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήλου ήταν το πρώτο που ομόφωνα αποφάσισε να αποδεχθεί και να φιλοξενήσει πρόσφυγες στην κοινότητά της, ενώ φέτος γιορτάζεται ένας χρόνος από τη στιγμή που η νήσος Τήλος έγινε η πρώτη περιοχή στη χώρα μας με μηδενικά απόβλητα, χάρη στο πρόγραμμα Just Go Zero Τήλος που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίχθηκε από την εταιρεία Polygreen, που παρέχει παγκόσμια ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας. Με αυτήν την αφορμή, η Δήμαρχος Μαρία Καμμά-Αλειφέρη μίλησε στα «Π» και μας εξήγησε πως είναι δυνατόν ένα μικρό νησί στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων να πραγματοποιεί τόσο «μεγάλες πράξεις».

maria kamma 2

Η Τήλος εδώ και 40 χρόνια έχει ως κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος

Όπως υπογραμμίζει η Δήμαρχος «η δημοτική αρχή αυτού του νησιού εδώ και 40 χρόνια έχει ως κύριο στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι, ήταν φυσικό αποτέλεσμα μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να ασχοληθούμε και με τα απορρίμματα. Ο σκοπός μας ήταν να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο θα είναι βιώσιμο».

Η κ.Καμμά πιστεύει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων, ιδίως στα μικρά νησιά, αποτελεί μια ανεπίλυτη πρόκληση για την τοπική κοινότητα, και γι' αυτό δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη για να αναλάβει το ρίσκο και να καταστήσει την Τήλο το πρώτο νησί στην Ελλάδα με μηδενικά απόβλητα.

tilos 6

Στην Τήλο, δεν υπάρχουν πλέον χωματερές ούτε καν κάδοι απορριμμάτων

Το «zero waste» (δηλαδή «μηδενικά απόβλητα») σημαίνει ότι κάθε απόβλητο που παράγεται στο νησί συλλέγεται και αξιοποιείται με τρόπο που να μην προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον. Στην Τήλο, δεν υπάρχουν πλέον χωματερές ούτε καν κάδοι απορριμμάτων. Οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις και οι επισκέπτες του νησιού διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε τρεις κατηγορίες (ανακυκλώσιμα, μη ανακυκλώσιμα όπως χαρτιά τουαλέτας και αποτσίγαρα, και οργανικά απόβλητα) και τα συγκεντρώνουν σε ειδικές τσάντες.

Η συλλογή γίνεται από τις επιχειρήσεις δύο φορές την ημέρα και από τις κατοικίες τρεις φορές την εβδομάδα το χειμώνα και τέσσερις φορές το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά οχήματα από την εταιρεία Polygreen. Τα απορρίμματα μεταφέρονται στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας - 3Κ, που αντικατέστησε την παλιά χωματερή, για να υποστούν την απαραίτητη προετοιμασία για την περαιτέρω ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση.

Για την περαιτέρω ανακύκλωση, τα απορρίμματα διαχωρίζονται και τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως πλαστικά, γυαλί, μέταλλα και χαρτί, απομονώνονται και στέλνονται σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Τα υπόλοιπα απορρίμματα υποβάλλονται σε διαδικασίες επεξεργασίας, όπως η κομποστοποίηση για την παραγωγή κομπόστ, που χρησιμοποιείται ως φυσικό λίπασμα για τη γεωργία ή για την παραγωγή ενέργειας μέσω βιοαερίου.

Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Τήλου έχουν υιοθετήσει μια σειρά πρακτικών για τη μείωση των αποβλήτων. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση της χρήσης μίας χρήσης πλαστικών συσκευασιών, την προτίμηση προϊόντων με ανακυκλωμένο υλικό, την αποφυγή των πλαστικών μικροσωματιδίων και τη χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών και μπουκαλιών.

Επίσης, η κοινότητα προωθεί την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων μέσω προγραμμάτων όπως οι ανταλλαγές αγαθών και οι ανταλλακτικές αγοραπωλησίες.

Επιπλέον, η Τήλος έχει υιοθετήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση ηλιακών πάνελ, αιολικής ενέργειας καθώς και τεχνολογίας υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της ενέργειας είναι επίσης σημαντικά ζητήματα για την κοινότητα της Τήλου.

Αυτές οι πρακτικές, σύμφωνα με τη Δήμαρχο του νησιού, βοηθούν στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Τήλο, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

tilos 4

tilos 3

tilos 5

maria kamma 3

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ