Μαρία Κομνηνάκα: «100% λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση μπορεί να ασκήσει μόνο το ΚΚΕ. Θα αναλάβουμε κυβερνητικές ευθύνες όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει στα χέρια του την εξουσία»

Μαρία Κομνηνάκα: «100% λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση μπορεί να ασκήσει μόνο το ΚΚΕ. Θα αναλάβουμε κυβερνητικές ευθύνες όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει στα χέρια του την εξουσία»

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχωρεί στα «Π» και τον Πέτρο Πετρόπουλο η Μαρία Κομνηνάκα, πρώην Βουλευτής και εκ νέου υποψήφια με το ΚΚΕ στη Λέσβο. Η Μαρία Κομνηνάκα, δικηγόρος η ίδια στο επάγγελμα, είναι κόρη του Απόστολου Κομνηνάκα, συνταξιούχου νομικού, παλιού πολύπειρου αυτοδιοικητικού παράγοντα της Λέσβου και γνωστού αγωνιστή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η κ.Κομνηνάκα εξελέγη Βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2019 και υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθώς και η νεώτερη σε ηλικία  που εκλέχθηκε στη Λέσβο με το ΚΚΕ. Σήμερα εμφανίζεται αισιόδοξη για το ποσοστό που μπορεί να πάρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο το ΚΚΕ μπορεί να σπάσει τον «τσαμπουκά» και την «παντοδυναμία» της κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης. Ακόμη η υποψήφια Βουλευτής απορρίπτει το ενδεχόμενο να συμμετέχει κάποτε σε Κυβέρνηση συνεργασίας το ΚΚΕ και απαντάει σε ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο νέου μνημονίου, τα εθνικά θέματα αλλά και την περιβόητη δήλωση του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη το 1979 "ΚΚΕ - Αλλαγή - Δεύτερη Κατανομή". 

- Κυρία Κομνηνάκα, το ΚΚΕ με το ποσοστό του 7,23 % και τις 126.174 επιπλέον ψήφους που έλαβε, σημείωσε σημαντική άνοδο δύο περίπου ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις Βουλευτικές εκλογές του 2019. Ποιος είναι τώρα ο στόχος σας για τις επαναληπτικές εκλογές, υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης του ποσοστού σας;

Η σημαντική άνοδος του ΚΚΕ είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα σε έναν γενικά αρνητικό συσχετισμό που καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογές, το οποίο ίσως ήταν και το μοναδικό που έδωσε μια ανάταση και αισιοδοξία στο λαό. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς την ακόμα μεγαλύτερη άνοδο που καταγράφηκε σε εργατικές λαϊκές συνοικίες, σε μεγάλα αστικά κέντρα και περιοχές όπου αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα σημαντικοί εργατικοί – λαϊκοί αγώνες, τη σημαντική άνοδο στην ευαίσθητη περιοχή του Βορείου Αιγαίου, με πρωτιά στον «κόκκινο βράχο» της Ικαρίας και πάνω από την πανελλαδική αύξηση του ποσοστού στη Λέσβο, το σημαντικό γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι τρίτο κόμμα σε ολόκληρη την Αττική. 

Για τις ερχόμενες εκλογές, υπάρχει πράγματι η δυνατότητα ακόμα περισσότερος κόσμος, που στις προηγούμενες εκλογές δεν κατάφερε να ξεπεράσει γνωστά εκβιαστικά διλήμματα που επικρατούν σε κάθε εκλογική μάχη, αυτή τη φορά να κάνει το βήμα να στηρίξει το ΚΚΕ, προκειμένου να κρατήσει ή και να αυξήσει τους 26 βουλευτές που εξέλεξε, αχρηστεύοντας και με τον τρόπο αυτό την προσπάθεια που γίνεται με τη νέα προσφυγή στις κάλπες να αλλοιωθεί αυτή η λαϊκή ετυμηγορία με την «κλοπή» εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος.

Αυτή η δυνατότητα προκύπτει από τον πολύ περισσότερο κόσμο που βλέπει θετικά το ΚΚΕ, το εκτιμά ως το πιο αξιόπιστο και συνεπές κόμμα, όπως καταγράφεται τόσο στα ευρήματα σχετικών δημοσκοπήσεων, αλλά κυρίως και μέσα από την άμεση επαφή που έχουμε με τον κόσμο. Πολύ περισσότερο όταν ο καθένας καταλαβαίνει ότι απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, πραγματική, 100% λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση μπορεί και θα ασκήσει μόνο το ΚΚΕ, γι’ αυτό και είναι κρίσιμο από πόσο πιο ισχυρή θέση θα βρεθεί για να δώσει αυτή τη μάχη μαζί με το λαό και προς όφελός του.

Είναι σε τελική ανάλυση αστείο να ερίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τον ρόλο της «γνήσιας» αντιπολίτευσης στη ΝΔ, όταν στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία διεκδίκησαν επάξια τον τίτλο της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης υπερψηφίζοντας ο μεν πρώτος τα μισά και το δε πιο «υπεύθυνο» ΠΑΣΟΚ το 70% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, με πολύ εμβληματικούς αντιλαϊκούς νόμους μεταξύ αυτών.

 

«Το ΚΚΕ απέτρεψε σε μία εβδομάδα 10 πλειστηριασμούς κατοικιών και εξώσεις επαγγελματικής στέγης»

 

- Έχετε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν μετέχετε σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα υπό τις παρούσες συνθήκες. Με ποιον ακριβώς τρόπο σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τις επιπλέον έδρες που εξασφαλίσατε; Φτάνει ο αγώνας στους δρόμους και οι δυναμικές κινητοποιήσεις για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών ή μήπως θα έπρεπε τελικά να επιδιώξετε ευρύτερες συγκλίσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις επιβάλλοντας την ατζέντα σας, τουλάχιστον σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής;

Νομίζω ότι η εικόνα μόνο μιας μέρας την τελευταία αυτή εβδομάδα αρκεί για να δώσει μια πειστική απάντηση στο ερώτημά σας. Σε μια λοιπόν μέρα, με την παρέμβαση των ταξικών σωματείων και των φορέων όπου πρωτοστατούν οι κομμουνιστές, με τη βοήθεια και την παρουσία των 26 βουλευτών του ΚΚΕ, αποτράπηκαν 10 πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, ενώ την ίδια εβδομάδα είχαν αντίστοιχα αποτραπεί εξώσεις και πλειστηριασμοί της επαγγελματικής στέγης αυτοαπασχολούμενων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική όλων αυτών που κυβέρνησαν και κυβερνούν.

Την ίδια αυτή μέρα, στον απόηχο δυστυχώς ενός ακόμα εργοδοτικού εγκλήματος, όπου έχασε τη ζωή του ένας εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, οι εργαζόμενοι με την αποφασιστικότητά τους και τη μαζική συμμετοχή στην απεργία που προκηρύχθηκε, με τη στήριξη και την ουσιαστική συμβολή του ΚΚΕ και των βουλευτών του, κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση για να γίνει υποχρεωτική σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου η ΣΣΕ, την οποία πάλι με τους αγώνες τους είχαν καταφέρει να υπογράψουν το 2017 και που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ αρνιόταν όλα αυτά τα χρόνια να την κηρύξει υποχρεωτική.
 

«'Εξω από τη Βουλή τελικά μετριέται η δύναμη και το μπόι του καθενός...» 

Αυτό είναι ένα μικρό μόνο δείγμα τού πού κρίνεται τελικά το δίκιο και πώς και ποιος μπορεί να σπάσει τον «τσαμπουκά» και την «παντοδυναμία» της κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης. Σ’ αυτό τον αγώνα καταθέτει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ και γι’ αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και η μεγάλη εκλογική του ενίσχυση, ώστε να μπορεί και με περισσότερους βουλευτές, από καλύτερη θέση να διεκδικεί μέτρα ανακούφισης του λαού, όπως το κάνει και μέσα στη Βουλή με την κατάθεση προτάσεων νόμου, τροπολογιών, όπως για παράδειγμα για την απαγόρευση των πλειστηριασμών της λαϊκής στέγης, της κατάργησης του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΦΚ σε ρεύμα, καύσιμα κλπ, μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων από τα χρέη και τόσα άλλα που απορρίπτονται ασυζητητί από όλα τα άλλα κόμματα, αλλά τα διεκδικεί μαχητικά, αποσπώντας και κατακτήσεις και έξω απ’ τη Βουλή, εκεί που τελικά μετριέται η δύναμη και το μπόι του καθενός.

 
-Τον Σεπτέμβριο του 1979, ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης σε ομιλία του στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή δημιούργησε το σύνθημα: «ΚΚΕ - Αλλαγή - Δεύτερη κατανομή». Δηλαδή, σύμφωνα με το τότε εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εφόσον το ΚΚΕ συγκέντρωνε ποσοστό 17% θα γινόταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, βάζοντας τους όρους του στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Σήμερα, εφόσον το ΚΚΕ μπορούσε να επιβάλλει τους όρους του θα μπορούσε να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας και να εφαρμόσει ένα μέρος, τουλάχιστον, της πολιτικής που πιστεύει υπέρ του λαού;

Το Κόμμα μας, έχοντας βγάλει συμπεράσματα και από την ιστορική πείρα, στη χώρα μας και διεθνώς, έχει ξεκάθαρη θέση ότι κυβερνητικές ευθύνες θα αναλάβει μόνο όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει στα χέρια του την εξουσία. Η με οποιοδήποτε άλλο τρόπο συμμετοχή, η ανοχή μιας κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, θα ήταν από χέρι αντιλαϊκή και από τη μεριά του ΚΚΕ, θα αποτελούσε σήμερα ασυγχώρητο λάθος προς το λαό. Γιατί βέβαια μια κυβέρνηση δεν αποφασίζει μόνο επί 3-4 θεμάτων στα οποία όπως λένε διάφοροι θα μπορούσε να βάλει τους όρους του το ΚΚΕ.

Εξάλλου, αν αυτές τις προτάσεις του ΚΚΕ ήθελαν να τις εφαρμόσουν, γιατί δεν στήριξαν στη Βουλή τις δεκάδες προτάσεις νόμου και τροπολογίες, στις οποίες αναφέρθηκα και παραπάνω και οι οποίες θα μπορούσαν να ανακουφίσουν πράγματι το λαό; Δεν το κάνουν γιατί όλα αυτά τα κόμματα έχουν δεσμεύσεις προς την ΕΕ και τους αντιλαϊκούς στόχους που αυτή θέτει προκειμένου να εξασφαλίζονται πόροι για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, έχουν μεγάλες δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ, για λογαριασμό του οποίου ματώνει ο λαός μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχουν δεσμεύσεις για τις επενδυτικές βαθμίδες και όλα αυτά που υπηρετούν τελικά τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και δεν μπορούν με κανένα τρόπο όλα αυτά να συνυπάρξουν με τις λαϊκές ανάγκες, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ δεν έχει καμιά δουλειά να εγκλωβιστεί σε μια τέτοια κυβέρνηση που μόνο επώδυνες αποφάσεις θα έπαιρνε σε βάρος του λαού. Η θέση του είναι να βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, να τους ορθώνει εμπόδια, ως η μόνη λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση. Δηλαδή η θέση του είναι δίπλα στο λαό, για όσο κι αυτός επιλέγει να παραμένει στην αντιπολίτευση και δεν αποφασίζει να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής.

- Βλέπετε ως πιθανό ένα νέο Μνημόνιο στη χώρα μας;

Το κρίσιμο ερώτημα θα ήταν μετά από τόσους πανηγυρισμούς για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, πόσοι από τους μνημονιακούς νόμους έχουν καταργηθεί; Κανένας απολύτως. Ενώ τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα δηλαδή που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διεκδικούν να  παίξουν ένα ρόλο σε διάφορα κυβερνητικά σχήματα δίνουν όρκους πίστης στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων και τα όρια που «ευγενικά τους υπενθυμίζουν» οι διάφορες Εκθέσεις της Κομισιόν, όπως η πρόσφατη Εαρινή Έκθεση, που παραπέμποντας το ξεπάγωμα των τριετιών για τουλάχιστον μετά το 2027 και αυτό χωρίς αναδρομική ισχύ, αποκάλυψε την κοροϊδία των προεκλογικών δεσμεύσεων για αυξήσεις στους μισθούς και άλλα τέτοια μεγάλα λόγια.

Την ίδια στιγμή η χώρα είναι δεσμευμένη, με την υπογραφή και τη σύμφωνη γνώμη και των τριών αυτών κομμάτων, στο νέο υπερμνημόνιο, «το μνημόνιο των μνημονίων», που δεν είναι άλλο από το Ταμείο Ανάκαμψης, που συνοδεύεται από πολύ σκληρά προαπαιτούμενα τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο λαός την επόμενη μέρα. 350 είναι τα προαπαιτούμενα μόνο για τα επόμενα 2 χρόνια. Είναι δυνατόν να μην τα ψηφίσουν τα κόμματα που έχουν ήδη δεσμευτεί για την εφαρμογή τους; Εξάλλου έδειξαν δείγματα γραφής και στην Ευρωβουλή, όπου εν μέσω της προεκλογικής περιόδου οι ευρωβουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν στον Προϋπολογισμό της ΕΕ νέους φόρους και χαράτσια ενόψει της αποταμίευσης των κονδυλίων που θα πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πράσινες μπίζνες.

Αυτό είναι λοιπόν το πρόγραμμα που χωρίς παρεκκλίσεις θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση και γι’ αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα απ’ αυτές τις εκλογές να βγει ακόμα πιο ισχυρό το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που μπορεί να συγκρουστεί μ’ αυτές τις δεσμεύσεις και να αποτελέσει μαζί με το λαό, το αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή κυβέρνηση.

 

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τα εθνικά θέματα - Η συνεκμετάλλευση δεν αποτελεί ταμπού για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

 

-Ανησυχείτε για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων και ειδικά τα ελληνοτουρκικά ή πιστεύετε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι σχετικά ήρεμη η κατάσταση λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας;

Καμιά επανάπαυση δεν μπορεί να νιώθει ο ελληνικός λαός από τις προσωρινές κατά καιρούς αυξομειώσεις στην ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λόγω των διάφορων συγκυριών και της φανερής και κρυφής διπλωματίας που αποτελούν κι αυτά κομμάτι του παζαριού. Κι αυτό γιατί σταθερές παραμένουν και οι επιθετικές επιδιώξεις της άρχουσας τάξης της Τουρκίας, ανεξάρτητα από το πώς εκφράζονται κάθε φορά, όπως πολύ περισσότερο σταθερές παραμένουν οι επιδιώξεις και των ΝΑΤΟϊκών, υποτιθέμενων συμμάχων μας, που εδώ και καιρό σπρώχνουν για επώδυνες διευθετήσεις για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, έχοντας στρωμένο το τραπέζι του παζαριού με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, προκειμένου να κρατήσουν την Τουρκία στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ. Εξάλλου οι δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν αποτελεί ταμπού το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης και άλλα παρόμοια, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών και εφησυχασμού. 

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ