Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ επιζητά να γίνει η χρήσιμη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος, για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους προοδευτικούς πολίτες»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ επιζητά να γίνει η χρήσιμη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος, για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους προοδευτικούς πολίτες»

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αν και νέος ηλικιακά αποτελεί κατά γενική ομολογία ένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με συγκροτημένο πολιτικό λόγο και επιστημονική κατάρτιση. Σε νεαρή ηλικία υπήρξε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος δίπλα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ενώ στις πρόσφατες εκλογές εξελέγη πρώτος Βουλευτής σε σταυρούς στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Με συνέντευξή του που παραχώρησε στα «Π», απαντά για το ποιος είναι εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες εκλογές και εξηγεί γιατί δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλάει ακόμη για τη Φώφη Γεννηματά, την οποία χαρακτηρίζει «φάρο αξιών για το δημοκρατικό χώρο» αλλά και το σημερινό πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος όπως υπογραμμίζει συνεχίζει την παρακαταθήκη της «με την ορμή της νεότητας και τη γνώση πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά». Ακόμη ο κ.Χριστοδουλάκης μιλάει και για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» στην τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο χαρακτηρίζει ως ένα καθοριστικό βήμα, το οποίο όμως είχε την ατυχία να συμπέσει χρονικά με την οικονομική κρίση.

- Κε Χριστοδουλάκη, ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου; Με ποιο ποσοστό θεωρείτε ότι θα έχετε σημειώσει επιτυχία;

Πρώτος στόχος μας είναι να αυξήσουμε και άλλο τα ποσοστά μας στις 25 Ιουνίου, ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε μια αποτελεσματική αντιπολίτευση. Ο ρόλος μας θα είναι διττός. Από τη μία να ελέγχουμε ουσιαστικά την κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα που ζήσαμε στην προηγούμενη τετραετία, απευθείας αναθέσεις, υποκλοπές, διάλυση του ΕΣΥ, υποβάθμιση των θεσμών και κατ΄ επέκταση της δημοκρατίας.

Από την άλλη, να καταθέτουμε προτάσεις βιώσιμες και επωφελείς για την κοινωνία και τους πολίτες, ώστε να δώσουμε την προοπτική μιας άλλης κυβερνητικής πολιτικής. Και γνωρίζετε πολύ καλά, ότι αυτό αποτελεί και το εχέγγυο και την ουσία της δημοκρατίας. Μια αντιπολίτευση αυστηρή, αντικειμενική, με πολιτικό λόγο και πολιτικά επιχειρήματα, χωρίς άναρθρες κραυγές και επικοινωνιακά τεχνάσματα εντυπωσιασμού. Μια αντιπολίτευση όχι τύποις ή «εικόνας» αλλά ουσίας, που δε θα πέφτει στις παγίδες του λαϊκισμού και της τοξικότητας. Επιτυχία θα είναι ένα ποσοστό ισχυρό, που θα μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε την αλλαγή παραδείγματος που χρειάζεται ο τόπος. Και αυτή η αλλαγή θα ξεκινήσει από τον αντιπολιτευτικό μας λόγο.

- Πως θα προσπαθήσετε να εκμεταλλευτείτε τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου; Δεδομένου ότι ορισμένοι έχουν αρχίσει να μιλούν δειλά δειλά για 2η θέση, πόσο εφικτό είναι τελικά αυτό να συμβεί στο προσεχές μέλλον;

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ανέδειξε μια επιτακτική ανάγκη. Να αποκτήσει ο τόπος μια ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ ως ο αυθεντικός εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης οφείλει να αποτελέσει την αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ, να ξαναγίνει ο πόλος της αξιοπιστίας και το ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές της. Στόχος μας, λοιπόν, είναι η ενίσχυση των ποσοστών μας, ώστε να αποκτήσουμε ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη στην επόμενη Βουλή και να κριθούμε από τους πολίτες για τον αντικειμενικό πολιτικό μας λόγο, τις προτάσεις και το πρόγραμμα μας. Για εμάς, δεν υπάρχει ταβάνι, όμως μένουμε προσγειωμένοι, και προσηλωμένοι στον στόχο μας. Να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

m.christodoulakis 2

«Κίνδυνος, δεν είναι η μη αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά η ανεξέλεγκτη παντοδυναμία της»

- Ο Πρόεδρός σας Νίκος Ανδρουλάκης έκλεισε για μία ακόμη φορά την «πόρτα» στα σενάρια συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Αν θεωρητικά δεν υπάρξει αυτοδύναμη Κυβέρνηση θα αφήσετε να οδηγηθούμε και σε νέες εκλογές;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που έκλεισε οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας από τις εκλογές της απλής αναλογικής. Αυτός ήταν διατεθειμένος να «θυσιάσει» την σταθερότητα της χώρας, για όσο χρειαστεί, μέχρι να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία που για τον ίδιο ήταν αυτοσκοπός. Στην πραγματικότητα είναι ο κ. Μητσοτάκης που ενδιαφερόταν αποκλειστικά και μόνο για την προσωπική του επιβίωση στη θέση της καρέκλας του Πρωθυπουργού. Και φυσικά, μαζί με την αλαζονεία της ΝΔ, αναδείχθηκε με τρόπο καθαρό και ένα σοβαρό πολιτικό χάσμα, που φορά στις προγραμματικές προτεραιότητες του καθενός, στοιχείο που από μόνο του καθιστά τις προγραμματικές συγκλίσεις αδύνατες. Εξάλλου, το μήνυμα της κάλπης της 21ης Μαιου και της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού για εμάς είναι άλλο. Να γίνουμε εμείς η χρήσιμη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος. Να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους προοδευτικούς πολίτες. Χώρος έκφρασης και εκπροσώπησης, σε ένα πολιτικό σύστημα που αλλάζει. Κίνδυνος, λοιπόν, δεν είναι η μη αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά η ανεξέλεγκτη παντοδυναμία της. Εμείς αυτόν τον ρόλο επιζητούμε.

«Η Φώφη Γεννηματά ήταν και είναι ένας φάρος αξιών για το δημοκρατικό χώρο. Αυτή την παρακαταθήκη συνεχίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης»

- Υπήρξατε Γραμματέας του κόμματος και υπήρξατε στενός συνεργάτης της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές που έχετε εντοπίσει σε σχέση με τη σημερινή προεδρία Ανδρουλάκη;

Το ότι υπήρξα Γραμματέας την παράταξης από το 2018 έως και το 2022 ήταν μια μοναδική τιμή, μια τεράστια ευθύνη για την οποία θα είμαι ευγνώμων πάντα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά που με πρότεινε, αλλά και στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος που μου άνοιξαν την πιο θερμή αγκαλιά τους. Υπάρχει, ακόμα και τώρα, μια συναισθηματική φόρτιση σε όλους όσοι βρεθήκαμε πολύ κοντά της. Έχουμε χρέος να μιλήσουμε γι’ αυτήν. Της το χρωστάμε και της το χρωστάω. Η Φώφη Γεννηματά ήταν και είναι ένας φάρος αξιών για το δημοκρατικό χώρο. Μας έμαθε ότι αξίζει να παλεύεις για αξίες, ιδέες και ιδανικά. Ότι η πολιτική δεν είναι συναλλαγή, διαπραγμάτευση και παρασιτισμός. Με το παράδειγμα της μας δίδαξε να μην κάνουμε ποτέ πίσω στις αρχές μας, να μην απεκδυόμαστε ποτέ το βάρος της ευθύνη μας. Αυτή την παρακαταθήκη συνεχίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με την ορμή της νεότητας και τη γνώση πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Το όραμα της για την πατρίδα και την κοινωνία εμπνέει και οδηγεί τον Πρόεδρο και όλα τα στελέχη μας.

Καθοριστικό βήμα στην τοπική αυτοδιοίκηση ο «Καλλικράτης», αλλά είχε την ατυχία να συμπέσει χρονικά με την οικονομική κρίση

- Έχετε εκπονήσει Διπλωματική Εργασία με τίτλο «Η αποτελεσματικότητα της συγχώνευσης των Ελληνικών Δήμων ως προς τα δημοσιονομικά τους μεγέθη: Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Πιστεύετε ότι η συνένωση των Δήμων και η μετατροπή τους σε Καλλικρατικούς ωφέλησε τελικά την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες ή δημιούργησε περισσότερα προβλήματα;

Η ανάγκη για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα είχε διαπιστωθεί εδώ και αρκετά χρόνια καθώς παρατηρούνταν σημεία σοβαρής απόκλισης με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που το πρόγραμμα “Καλλικράτης” απέφερε σημαντική εξοικονόμηση πόρων, είχε την ατυχία να συμπέσει χρονικά με την οικονομική κρίση και την υλοποίηση ενός πολύ αυστηρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εξαιτίας αυτής της συγκυρίας, οι προοπτικές που είχε ο νόμος, δεν κατάφεραν να αποδώσουν τα μέγιστα αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε όμως, ότι πέρα όλων των άλλων , ο «Καλλικράτης» ήταν ο πρώτος νόμος που εισήγαγε την «Κοινωνία των Πολιτών» και τους πολίτες μεμονωμένα με θεσμοθετημένο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Σίγουρα, οι προκλήσεις είναι ακόμη πολλές , αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός πως ο Καλλικράτης αποτέλεσε ένα ακόμα καθοριστικό βήμα του ΠΑΣΟΚ για την περαιτέρω ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της σύγχρονης και αποκεντρωμένης δημοκρατικής διακυβέρνησης. 

m.christodoulakis 3

m.christodoulakis 4

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ