Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «ΝΙΚΗ» με ποσοστό 2,92 % και 172.195 ψήφους και η «Πλεύση Ελευθερίας» με ποσοστό 2,89 % και 170.285 ψήφους αντίστοιχα, είναι τα δύο πολιτικά κόμματα που έμειναν οριακά εκτός Βουλής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, διεκδικούν όμως με αξιώσεις την είσοδό τους στις επαναληπτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες, με πιθανότερη ημερομηνία την Κυριακή 25 Ιουνίου.
Ιδρυτικός Πρόεδρος της «ΝΙΚΗΣ» είναι ο θεολόγος, εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Δημήτρης Νατσιός ενώ Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» η δικηγόρος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, κόρη του πρώην Προέδρου του Συνασπισμού και δικηγόρου Νίκου Κωνσταντόπουλου.
Τα «Π», ενόψει της δεύτερης κάλπης παρουσιάζουν τα βιογραφικά των δύο Προέδρων, τις ιδρυτικές διακηρύξεις των κομμάτων τους και παραπέμπουν στις ιστοσελίδες τους όπου αναλύονται οι θέσεις που έχουν για όλα τα θέματα.
ΝΙΚΗ – Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Το Βιογραφικό του Δημήτρη Νατσιού, μέσα από τη σελίδα της «ΝΙΚΗΣ»
Ο Δημήτρης Νατσιός γεννήθηκε το 1965 στό Μοσχοχώρι Πιερίας. Είναι γόνος πολύτεκνης οικογένειας και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Έχει πτυχίο από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διακονεί την Παιδεία εδώ και 30 χρόνια ως μάχιμος δάσκαλος, σε σχολεία των Κυκλάδων και του Κιλκίς.
Ανελλιπώς, εδώ και 25 χρόνια, γράφει άρθρα σε εφημερίδες του Κιλκίς, της Κατερίνης και σε διάφορα πανελλαδικά περιοδικά, του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Έχει εκδώσει 12 βιβλία, πού πραγματεύονται κυρίως θέματα της Παιδείας. Επί μία δωδεκαετία παρουσίαζε και είχε την επιμέλεια της εκπομπής «Γράμματα Σπουδάματα» στους τηλεοπτικούς σταθμούς «4Ε» και «Δίον τηλεόραση». Με ασίγαστη φλόγα καί άδολη αγάπη για τα τιμαλφή του Γένους μας και το μέλλον των παιδιών μας, έχει οργώσει κάθε γωνιά της Ελλάδας με περισσότερες από 350 ομιλίες, αγγίζοντας και αφυπνίζοντας πολλές ψυχές σε θέματα Πίστεως και Πατρίδος. Αγωνίζεται με σθένος κατά των επικίνδυνων σχολικών βιβλίων Γλώσσας, Ιστορίας και Θρησκευτικών, όπως και της σεξουαλικής δήθεν διαπαιδαγώγησης. Το 2006, μάλιστα, έγραψε το πρώτο κείμενο πανελλαδικώς, με το οποίο αποκάλυπτε τις αθλιότητες του βιβλίου Ιστορίας της Στ' Δημοτικού, της κ. Ρεπούση.
Το 2019 δέχθηκε την εισήγηση, από προσωπικότητες με αγάπη για την Ορθόδοξη Πατρίδα μας, να διακονήσει, από την θέση του ιδρυτικού Προέδρου της ΝΙΚΗΣ, ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: να εμπνεύσει, συνενώσει και συστρατεύσει κάθε ζωντανή, σοβαρή, έντιμη και ανιδιοτελή συνείδηση, σε έναν ιερό αγώνα να ξαναχτίσουμε από νέα πολιτικά θεμέλια την Πατρίδα μας.
Πολιτική Διακήρυξη «ΝΙΚΗΣ»
«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό»
Γ. Σεφέρης
Η πατρίδα μας περνά τις χειρότερες συμπληγάδες στη νεότερη ιστορία της. Πληγωμένη, ταπεινωμένη, με ναρκωμένη συνείδηση και χωρίς πυξίδα για το μέλλον της, οδηγείται προς την πνευματική, βιολογική και εδαφική της αυτοκαταστροφή.
Πνευματική αυτοκαταστροφή: ο χλευασμός της πίστης και των αξιών που μάς ενώνουν, η καχυποψία απέναντι στον αυτονόητο πατριωτισμό, ο παραγκωνισμός της νομιμοφροσύνης από την ατιμωρησία, η διαστροφή της παιδείας σε χυδαία κιμαδομηχανή, η παραμόρφωση των πολιτικών θεσμών σε ανήθικο θέατρο σκιών – και το χειρότερο: οι νέοι μας να μεγαλώνουν δίχως όνειρα.
Βιολογική αυτοκαταστροφή: να μισείται ο αυτόχθων Έλληνας και η παραδοσιακή του οικογένεια, να χάνουν την ιερότητά τους το φύλο και η τεκνογονία, η οικονομική ανέχεια να συντρίβει τα παιδιά και να ξενιτεύει τους νέους μας, και τη θέση τους να καταλαμβάνουν όχι κατατρεγμένοι πρόσφυγες, αλλά παράνομοι απρόσκλητοι έποικοι.
Εδαφική αυτοκαταστροφή: η γη μας να μένει χέρσα και να τρεφόμαστε με δάνεια, ο πλούτος της πατρίδας μας να ξεπουλιέται αντί πινακίου φακής, να αποθρασύνεται ο κάθε πεινασμένος επίδοξος άρπαγας σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο, Ήπειρο και Μακεδονία μας, οι δε «ηγέτες» μας να τρέπονται σε ανεύθυνους πατριδέμπορους των τιμαλφών της ιστορίας μας και του εκτός συνόρων Ελληνικού Γένους – τελικά, ο Έλληνας να γίνεται από άρχοντας του τόπου του, παρείσακτος υπηρέτης με ημερομηνία λήξης.
Μέσα σε όλη τη θλιβερή κατάντια της Πατρίδας μας, μόνοι χαρούμενοι και βολεμένοι είναι οι μεγάλες συμμορίες της κομματοκρατίας. Πίσω από τις επιμέρους κομματικές τους μάσκες, κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης αντιλαμβάνεται ως κύριο υπεύθυνο ένα ενιαίο καρκινογόνο κατοχικό σύστημα, το «κόμμα των πολιτικών κομμάτων», που λειτουργεί με επικεφαλής αδίστακτους εντολοδόχους της παγκοσμιοποίησης, και με άμεσους συνεργούς τους βολεμένους των πελατειακών σχέσεων. Ηθικοί αυτουργοί στην κατρακύλα, πολλοί από εμάς που, με νοοτροπία παραλυμένου θύματος, παρακολουθούμε τις πισώπλατες μαχαιριές στην πατρίδα μας, στην κοινωνία μας, στις γειτονιές μας, αντιδρώντας μόνο ως μονάδες ή ως ανώνυμος ακομμάτιστος λαός. Καταντήσαμε να ζούμε θεατές σε μια αγνώριστη ψευτοελλάδα με την οποία ποτέ δε συμφωνήσαμε.
Ευτυχώς όμως υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα της ψυχής μας, που ανά τους αιώνες δίνει φιλότιμα τον ιδρώτα της στη σκληρή δουλειά, το αίμα της στα χαρακώματα, τον σεβασμό της στο εικονοστάσι. Η Ελλάδα που τιμά τους προγόνους της και δεν ξεχνά τους αγώνες τους, που προστατεύει τα παιδιά της και δεν τα διώχνει, που είναι μαθημένη να χαρίζει αλλά όχι να χαρίζεται. Είμαστε όλοι εμείς, παιδιά αυτής της Ελλάδας, της Ρωμιοσύνης.
Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά – αλλά μπροστά. Σεβόμαστε τις ρίζες μας και γι’ αυτό δεν θα μπορούσαμε να είμαστε ριζοσπαστικοί. Αρνούμαστε να συντηρήσουμε τον παλαιό άνθρωπο –τον βολεμένο, τον ασελγή, τον πονηρό- και γι’ αυτό νιώθουμε αληθινά προοδευτικοί και βαθιά επαναστατικοί.
Στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε:
• Θέλουμε να ζούμε από τη δική μας γη, με τα δικά μας χέρια και το δικό μας μυαλό, και όχι με κάλπικα και δανεικά.
• Αγκαλιάζουμε και εξελίσσουμε την σύγχρονη τεχνολογία για να την κάνουμε πιο ανθρώπινη.
• Σεβόμαστε και αξιώνουμε σεβασμό για όλους, χωρίς να μπερδεύουμε τα κάθε λογής «δικαιώματα» με την ασέβεια και την αναξιοπρέπεια.
• Μαθαίνουμε στα παιδιά μας πρώτα τη γλώσσα της αρετής, της εντιμότητας και της νομιμοφροσύνης, κι έπειτα άφοβα όλες τις γλώσσες και τις τέχνες του κόσμου.
• Το κράτος είναι εγγυητής δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και ανάπτυξης για όλους τους πολίτες του.
• Δομούμε ωφέλιμες διεθνείς συμμαχίες, όχι ως καταφύγιο από το φόβο, αλλά με την υγεία της αυξημένης ισχύος μας -οικονομικής, στρατιωτικής, πολιτισμικής.
• Ούτε ευρωλάγνοι, ούτε ευρωφοβικοί απέναντι στον οικονομικό γίγαντα και πνευματικό νάνο που λέγεται Ευρώπη. Απορρίπτουμε τη λοβοτόμηση των εθνών, την αποικιοκρατικού τύπου «αλληλεγγύη», τον «πολυπολιτισμό» του εξισλαμισμού και της ανηθικότητας. Η ευρωπαϊκή μας προοπτική εδράζεται στα φυσικά και ιστορικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα: Ζωογονούμε την Ευρώπη με πνευματικό πολιτισμό, με διατροφική ποιότητα, με ενεργειακή πληρότητα, όχι με εποίκους και δάνεια.
Με σκοπό τη ΝΙΚΗ του Ελληνισμού και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, συστρατευόμαστε σε έναν ποιοτικό, σύγχρονο, σοβαρό και ενωτικό πολιτικό οργανισμό, καλοπροαίρετοι άνθρωποι από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, από όλες τις τάξεις και τα επαγγέλματα: εργάτες και επιχειρηματίες, φοιτητές και συνταξιούχοι, καλλιτέχνες και στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί και αθλητές, αγρότες και επιστήμονες, εκλεκτοί άνθρωποι της Διασποράς. Ο ενωτικός μας χαρακτήρας ωστόσο, έχει διάκριση: στην προσπάθειά μας δεν γίνονται δεκτοί πρώην βουλευτές και θητεύσαντες πολιτικοί, ανεξαρτήτως χώρου.
• Δεν είμαστε προσωποπαγές κόμμα. Η υγεία της προσπάθειάς μας είναι η ενωμένη ομάδα με κοινό φρόνημα, πάνω από μεμονωμένα πρόσωπα-«σωτήρες».
• Δεν είμαστε σύλλογος ευχολογίων. Η πολιτική μας σκέψη συνδυάζει διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και της Ρωμηοσύνης (που υπάρχουν πολύ πριν την «αριστερά» και τη «δεξιά») με σύγχρονη τεχνοκρατική προοπτική.
• Δεν είμαστε καιροσκόποι επαγγελματίες του πολιτικαντισμού, αλλά πολιτικά σκεπτόμενοι επαγγελματίες του μόχθου, που ευχαρίστως θα μέναμε στο σπίτι μας αν η Πατρίδα και το μέλλον των παιδιών μας ήταν σε αξιόπιστα, ικανά και ενάρετα χέρια. Αποφεύγουμε να αλλοιωθούμε από τα πάθη της εξουσίας, κρατώντας ξεχωριστά τη λήψη αποφάσεων από τη δημόσια εκπροσώπηση.
Το κακό θα θριαμβεύει μόνον όσο το καλό μένει άπραγο. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε. Καλούμε κάθε συμπολίτη μας που συμμερίζεται την αγωνία αλλά και το όραμά μας, να υποστηρίξει την υγιέστερη προσπάθεια να χτίσουμε μία Ελλάδα που θα αξίζει για τα παιδιά μας. Η ΝΙΚΗ του Ελληνισμού και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, δεν μπορεί παρά να είναι «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά» και με την ευχή της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους.
Περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις της «ΝΙΚΗΣ»
«Πλεύση Ελευθερίας»
Το Βιογραφικό της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι δικηγόρος με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας, στο Παρίσι, τη Ναντέρ, με μεταπτυχιακά στη Σορβόννη και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη όπου είναι και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου. Δούλεψε σε διεθνείς οργανισμούς και δικαστήρια στην Αθήνα, στη Χάγη και στη Νέα Υόρκη και συμμετείχε σε πρωτοβουλίες στήριξης ανθρώπων που το είχαν ανάγκη.
Πιο αναλυτικά:
Σπουδές-Φοιτητικά χρόνια
Γεννήθηκε στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 1976. Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, ειδικευμένη στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πρώτο της πτυχίο. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA). ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δ.Σ.Α. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
Ως μέλος της ELSA συμμετείχε στον Συνασπισμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρακολουθώντας τις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη και το Διεθνές Διπλωματικό Συνέδριο στη Ρώμη, από όπου και έστειλε ως πρώτη ανταπόκριση την είδηση της ψήφισης του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Το 1998-1999, φοιτήτρια Erasmus στη Νομική Σχολή Παρισιού 10 Ναντέρ, έλαβε και το πτυχίο maitrise στο Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
To 1999-2000 έκανε το μεταπτυχιακό της στη Νομική Σχολή της Σορβόννης, με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη.
Κατά την περίοδο 1998-2000 συμμετείχε στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Κρατουμένων στις γαλλικές φυλακές, παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών σε κρατουμένους στις φυλακές της Fresnes. Επίσης, αρθρογραφούσε στο νομικό περιοδικό της Σορβόννης «Revue L’ Astree».
Κατά το πρώτο 7μηνο του 2001, έκανε πρακτική στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.
Ήδη από το 1999 είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης ποινικού Δικαίου και των Νέων Ποινικολόγων, συμμετέχοντας με εισηγήσεις σε συνέδρια στις Συρακούσες, τον Νότο, το Τόκυο.
Το 2001-2002, έλαβε δεύτερο μεταπτυχιακό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές. Εκτός από τον μεταπτυχιακό τίτλο, της απονεμήθηκε ειδική διάκριση στο διεθνές δίκαιο. Παράλληλα με τις σπουδές της, έκανε πρακτική στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. και παρείχε δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, που κινδύνευε η στέγασή τους.
Επαγγελματική πορεία – επιστημονική δραστηριότητα
Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, με έμφαση στη δυναμική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη.
Παράλληλα, συμμετέχει στον επιστημονικό διάλογο με παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, αλλά και με αρθρογραφία.
Άρθρα της για σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα έχουν δημοσιευθεί και στον ελληνικό Τύπο, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό «Κοντέινερ». Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο 2003, στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μήνυση για διεθνή εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.
Την περίοδο 2007-2012 υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP), της οποίας είναι μέλος, έχοντας διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας.
Στις ευρωεκλογές 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας. Ήταν μεταξύ άλλων υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Νομοθετικού Έργου και παρακολούθησης του Μνημονίου.
Ιδρυτική Διακήρυξη «Πλεύσης Ελευθερίας»
Το μέλλον καθορίζουν οι άνθρωποι, ως κύριοι των αποφάσεων και των πράξεών τους.
Το μέλλον καθορίζουν οι λαοί, ως κυρίαρχοι της μοίρας και της ζωής τους.
Το μέλλον ανήκει στις ζώσες και τις επόμενες γενιές, πρωτίστως στις νέες γενιές, που δικαιούνται να αξιώνουν δημοκρατία, ελευθερία, ευημερία, ισότητα, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και σεβασμό στα δικαιώματά τους. Στις ζώσες και τις επόμενες γενιές, που δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια για τα γεγονότα που διαμορφώνουν τις ιστορικές παραμέτρους της ζωής τους.
Που δικαιούνται να παρεμβαίνουν στα γεγονότα και να καθορίζουν την ιστορία, ως φορείς και υποκείμενά της.
Συμμετέχοντας.
Αποφασίζοντας.
Διεκδικώντας.
Δρώντας.
Δημιουργώντας.
Παλεύοντας και κατακτώντας μια ζωή με περιεχόμενο.
Συγκροτώντας κοινωνίες χειραφετημένες, ανεξάρτητες, αυτεξούσιες. Ικανές να αποκρούουν τα σχέδια πειθαναγκασμού, υποδούλωσης και εκμετάλλευσής τους.
Σε αυτό το μέλλον προσβλέπουμε.
Αυτό το μέλλον θέλουμε να χτίσουμε, από την αρχή, με δημιουργική και δημοκρατική συμμετοχή, με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Με πράξεις.
Με συνέπεια.
Με ευθύνη.
Με ομοψυχία.
Με συνείδηση της ιστορικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε και συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης να αντισταθούμε. Να μην σκύψουμε το κεφάλι. Να μην υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Να καθορίσουμε εμείς το περιεχόμενο της ζωής μας και να υπερασπισθούμε τα συλλογικά αξιακά και δημοκρατικά κεκτημένα, αλλά και τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα όσων δεν έχουν φωνή.
Με επίγνωση ότι ξεκινάμε έναν αγώνα απελευθέρωσης, απέναντι στις δυνάμεις που προσπαθούν να μας καθυποτάξουν, απέναντι σε συμφέροντα που αντιστρατεύονται την κοινωνική χειραφέτηση και απέναντι σε κατεστημένα που επιδιώκουν να κυριαρχούν πάνω στις ανθρώπινες ζωές.
Έναν ανυποχώρητο αγώνα για την αποτίναξη του ζυγού της μνημονιακής δεσποτείας, του ολοκληρωτισμού της ευρωγραφειοκρατίας, της χρεοκρατίας, της τραπεζοκρατίας και των συμφερόντων και ολιγαρχιών που υποστυλώνουν, τροφοδοτούν και ωφελούνται από αυτό το αντιδημοκρατικό καθεστώς, που περιφρονεί τη δημοκρατία και δικαιώματα κατακτημένα με θυσίες και με την αυτοθυσία πολλών πριν από εμάς, που έδωσαν τη ζωή, την υγεία, την ελευθερία τους.
Έναν αγώνα απέναντι σε ένα απολυταρχικό-αυταρχικό καθεστώς και ένα ολιγαρχικό διαπλεκόμενο κατεστημένο, που χρησιμοποιούν νομισματικούς εκβιασμούς, τραπεζική τρομοκρατία και μιντιακή προπαγάνδα για να διαιωνίζονται.
Που εγκαθιδρύουν συνθήκες μόνιμης «έκτακτης ανάγκης», επισείουν απειλές ανθρωπιστικής καταστροφής, επιβάλλουν οικονομική-φορολογική εξουθένωση και επιστρατεύουν οικονομικό-ψυχολογικό πόλεμο προκειμένου να κυριαρχούν.
Ξεκινάμε έναν αγώνα που εμπνέεται από τις ιστορικές κοινωνικές διεκδικήσεις και μάχες, που διαπότισαν την διαδρομή των ανθρώπων και των λαών προς την ελευθερία.
Έναν αγώνα που ξέρουμε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί είναι να δοθεί με όλες μας τις δυνάμεις, με ανιδιοτέλεια, με την επιμονή, το πείσμα, την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση, που διαπνέουν όσους κι όσες αγωνίζονται για όλους κι όχι για τους λίγους ή για τους εαυτούς τους. Όσους κι όσες αγωνίζονται για όνειρα, αξίες, ιδανικά, για τα δικαιώματα όλων και πρώτα απ΄όλους των πιο αδικημένων και όχι για επί μέρους συμφέροντα ή κυνικές επιδιώξεις.
Η Πλεύση Ελευθερίας σηματοδοτεί μία απόφαση και μία πρόσκληση:
Την απόφαση να παλέψουμε για όσα συμπυκνώνουν τη συλλογική δημοκρατική συνείδηση του λαού μας και συνολικά των ανθρώπων, των κοινωνιών και των λαών που αγωνίσθηκαν και αγωνίζονται για όσα συγκροτούν την ταυτότητά μας ως ανθρώπων.
Την πρόσκληση να συμμετάσχουν στη μάχη αυτή εκείνοι κι εκείνες που αισθάνονται έτοιμοι και αποφασισμένοι να παλέψουν για τον ίδιο σκοπό.
1. Για τι παλεύουμε
Παλεύουμε για την συλλογική μας απελευθέρωση από το μνημονιακό καθεστώς και τις συνθήκες αμφισβήτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας.
Για την υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού μας και την ανάκτηση της δημοκρατικής, λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας.
Για την υπεράσπιση όλων των λαών που θυματοποιούνται από το ίδιο καθεστώς.
Για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, την επαναθεμελίωσή της στη βάση της ισότητας και του ανθρωπισμού, την εμπέδωση και εμβάθυνση διαδικασιών δημοκρατικής, ισότιμης και δημιουργικής συμμετοχής, με διαφάνεια και δημοκρατικό κοινωνικό έλεγχο σε κάθε επίπεδο και μορφή εξουσίας αλλά και στην παραγωγή, την οικονομία και τα μέσα συγκρότησης και ανάπτυξής τους.
Για την εγγύηση συνθηκών ελευθερίας και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, αλλά και όλων των ανθρώπων.
Για την άρση του καθεστώτος γενικευμένης αδικίας και την εμπέδωση της δικαιοσύνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Παλεύουμε για ισότητα, ισονομία, ισοπολιτεία, εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας. Αλλά και για λογοδοσία των κρατούντων, με ακύρωση κάθε διάταξης που εκτρέφει την κυβερνητική ασυδοσία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την ατιμωρησία: από τον νόμο περί Ευθύνης Υπουργών μέχρι τις τροπολογίες αμνήστευσης εγκλημάτων «ημετέρων» και τις φωτογραφικές διατάξεις διαιώνισης της φορολογικής ανισότητας και των προνομίων ορισμένων σε βάρος των περισσοτέρων.
Για την επανασύνδεση των πολιτών με τα δικαιώματά τους, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας που απενεργοποιεί την κοινωνία και αποθαρρύνει την κοινωνική και πολιτική πρωτοβουλία.
Για την πλήρη αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, ώστε να υπάρχουν και να λειτουργούν για τους πολίτες, το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και όχι για ιδιοτελείς ή αντιδημοκρατικές επιδιώξεις οιασδήποτε εξουσίας.
Για την σύναψη νέων σχέσεων μεταξύ κράτους και πολιτών, στη βάση της πλήρους ενημέρωσης, διαβούλευσης και συμμετοχής, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και του διαδικτύου, προς επίτευξη συνθηκών ψηφιακής και αποκεντρωμένης δημοκρατικής λειτουργίας της διοίκησης, της δικαιοσύνης και των ανεξαρτήτων αρχών, ώστε να είναι προσιτές και χρήσιμες σε κάθε πολίτη.
Για θεσμούς ανοιχτούς την κοινωνία, μια Βουλή ανοιχτή στους πολίτες, πλήρη διαχωρισμό και αυτοτέλεια των δημοκρατικών λειτουργιών, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με συμμετοχή των πολιτών σε μεικτές συνθέσεις, θεσμοθέτηση υποχρεωτικών δημοψηφισμάτων, νέων διαδικασιών κοινωνικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα αυτοδιοίκησης, κεντρικής διοίκησης, διακυβέρνησης.
Για αχειραγώγητη ενημέρωση και πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και των δημοσίων αγαθών, αλλά και στη λειτουργία των τραπεζών.
Για την επαναφορά του Πολιτισμού στο επίκεντρο της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας αλλά και της Παιδείας, με την ενίσχυση της ανεξάρτητης πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, μακριά από τις αυλές της εξουσίας.
Για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών την πατρίδας μας.
Για την κυριαρχική αποκήρυξη και διαγραφή του παράνομου και επονείδιστου δημοσίου χρέους, που είναι αποδεδειγμένα μη βιώσιμο, και για την άσκηση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιώσεων της χώρας μας έναντι παντός υπευθύνου σε σχέση με τη δημιουργία και διόγκωση του χρέους αυτού σε βάρος του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος αλλά και σε σχέση με τη χρήση του ως εργαλείου υποταγής του λαού και της κοινωνίας.
Για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του λογιστικού ελέγχου του χρέους και την επέκτασή του στα ασφαλιστικά ταμεία και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Για την διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον 1ο και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, με κάθε πρόσφορο μέσο. Για την δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στη χώρα μας, με την εκτέλεση της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης για το Δίστομο.
Για την άσκηση όλων των δικαιωμάτων του κράτους έναντι κάθε υπευθύνου, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών στελεχών και εταιριών, ελληνικών και αλλοδαπών, που ζημίωσαν τη χώρα μέσω συμβάσεων διαφθοράς και απομύζησης δημοσίου χρήματος. Για την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων στις διεθνείς συνθήκες διαδικασιών ανάκτησης των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και ιδιοκτησίας, του δημοσίου πλούτου, των δημοσίων αγαθών και συνολικά του δημοσίου συμφέροντος. Για την ανάκτηση του ελέγχου όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που υφαρπάχθηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και την οριστική διάλυση του τελευταίου.
Για την ριζική ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος ως εργαλείου άσκησης οικονομικής πολιτικής στην υπηρεσία της κοινωνίας, με πρώτο βήμα κεντρική τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο.
Για την επαναθεμελίωση και εμπέδωση του κοινωνικού κράτους δικαίου, με έμφαση στην Παιδεία, την Υγεία, την Εργασία, την Κοινωνική Ασφάλιση ως δικαιώματα που ενεργοποιούν θεμελιώδεις και ανελαστικές υποχρεώσεις του Κράτους. Υποχρεώσεις που εντείνονται έναντι των πιο αδύναμων και των νέων, αλλά και έναντι μιας κοινωνίας που μαστίζεται από αδυσώπητη λιτότητα, ανεργία, εξοβελισμό του πιο ζωντανού δυναμικού της, αφαίμαξη των παραγωγικών δυνάμεών της, βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειάς της.
Για την προώθηση της ειρήνης, με αλήθεια και δικαιοσύνη, την αποκάλυψη του ρόλου των βιομηχανιών όπλων στην υπερχρέωση των χωρών και στην διάρρηξη της παγκόσμιας ειρήνης και για την αναζήτηση αποζημίωσης για τις αχρείαστες εξοπλιστικές δαπάνες δεκαετιών.
Για την προστασία των αναφαίρετων δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου που αναζητεί καταφύγιο στο Ευρωπαϊκό έδαφος, κυνηγημένος από συνθήκες πολέμου ή πολιτικής δίωξης ή οδηγημένος στην προσφυγιά από την εξαθλίωση της πείνας και της στέρησης.
Για την αλληλεγγύη των λαών και των κοινωνιών, ως βασικό στοιχείο ευημερίας της ανθρωπότητας. Αλλά και για την διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος, του κλίματος, των ζωντανών υπάρξεων και του πλανήτη.
Παλεύουμε συνολικά για όλα εκείνα που μας ανήκουν ως περιεχόμενο της ζωής και του μέλλοντός μας, για όλα εκείνα που ένα σύστημα μηχανισμών πασχίζει να μας πείσει ότι «δεν αλλάζουν» κι ότι «δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε».
Παλεύουμε έχοντας συνείδηση ότι όλα αυτά θα αλλάξουν, μόνον αν παλέψουμε πολύ, πολλές και πολλοί.
2. Πώς συγκροτούμαστε
Η Πλεύση Ελευθερίας φιλοδοξεί να γίνει το συλλογικό υποκείμενο έκφρασης μιας κοινωνίας που προσπαθούν να απενεργοποιήσουν και να περιθωριοποιήσουν.
Μιας κοινωνίας η οποία, παρά την αποψίλωση των δικαιωμάτων των μελών της, παρά την βίαιη επίθεση στις ελευθερίες της, επιμένει να διεκδικεί την αξιοπρέπειά της και να διατρανώνει την αλληλεγγύη της απέναντι στα θύματα του πολέμου, των διώξεων, της πείνας, της εξαθλίωσης.
Η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να ενσαρκώσει κι όχι απλώς να εκπροσωπήσει αυτήν την κοινωνία. Γιατί μόνο μέσα από την πλατιά και δημοκρατική συμμετοχή μπορεί ο αγώνας για την απελευθέρωση να είναι νικηφόρος.
Γι’ αυτό, το πρώτο βήμα της συγκρότησής μας, με την υπογραφή και κατάθεση αυτής της διακήρυξης, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας ενσυνείδητης πορείας προς το λαό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε νησί, κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο, σε κάθε πανεπιστήμιο, κάθε συλλογικό χώρο, αλλά και στο εξωτερικό, σε κάθε κοιτίδα της ομογένειας, σε ανοιχτές συζητήσεις-συνελεύσεις, με κατεύθυνση τη συλλογικοποίηση, την συνειδητοποίηση, τη συστράτευση.
Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε κάθε έναν και κάθε μια που συμμερίζεται τις ιδρυτικές θέσεις και τους στόχους μας, όπως καταγράφονται σε αυτή τη διακήρυξη, και που αποφασίζει να συμμετάσχει σε αυτόν τον αγώνα.
3. Πώς λειτουργούμε
Δημιουργούμε ένα κόμμα, που θέλουμε να αποτελέσει συστατικό κύτταρο ενός κινήματος κι ενός μετώπου, όπου θα συναντηθούμε με κινηματικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα μας συνδέουν κοινές αφετηρίες, αξίες, στόχοι.
Δημιουργούμε ένα κόμμα, γιατί επιθυμούμε να ανατρέψουμε συνολικά το μνημονιακό καθεστώς και κατεστημένο και διεκδικούμε δημοκρατικά την διακυβέρνηση.
Πιστεύουμε ότι η λειτουργία αυτού του κόμματος πρέπει να συνδυαστεί με την ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων, με τα οποία θέλουμε να δρούμε σε συνεργασία και σύμπλευση.
Λειτουργούμε με ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ενεργοποιούμε το διαδίκτυο ως οργανικό εργαλείο επικοινωνίας μας.
Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και στην κοινωνία. Δεν λαμβάνουμε χρηματοδότηση παρά μόνο με διαφανή τρόπο, από τα μέλη μας και τους πολίτες που επιθυμούν να υποστηρίξουν τους σκοπούς και τη λειτουργία μας. Δημοσιεύουμε τα στοιχεία της χρηματοδότησής μας.
Χαράσσουμε την πορεία για το μέλλον μας.
Ένα μέλλον ελευθερίας, χωρίς μνημονιακά δεσμά, χωρίς τοποτηρητές, επιτηρητές και επόπτες. Χωρίς Τρόικα, Κουαρτέτο ή οποιοδήποτε μνημονιακό μόρφωμα σφετερίζεται τη δημοκρατική εκπροσώπηση του λαού και επιδιώκει να υποκαταστήσει τη δημοκρατική λειτουργία.
Ένα μέλλον προς το οποίο κατευθυνόμαστε με πυξίδα μας τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαγραφή του παράνομου χρέους, τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, των αξιώσεων από υποθέσεις διαφθοράς και όλων εν γένει των δικαιωμάτων της χώρας, που είναι δικαιώματα του λαού μας και συγκροτούν την παρακαταθήκη μας στις επόμενες γενιές και στην ανθρωπότητα.
Περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις της «Πλεύσης Ελευθερίας»