Στέλιος Πέτσας στα «Π»: «Νέα ηθική η θαρραλέα αναγνώριση λαθών - Οι δομικές αδυναμίες του κράτους δεν διορθώνονται με ισοπεδωτικό καταγγελτικό λόγο»

Στέλιος Πέτσας στα «Π»: «Νέα ηθική η θαρραλέα αναγνώριση λαθών - Οι δομικές αδυναμίες του κράτους δεν διορθώνονται με ισοπεδωτικό καταγγελτικό λόγο»

Με συνέντευξη που παραχώρησε στα «Π» ο Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και Υποψήφιος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής, υπογραμμίζει με έμφαση ότι οι δομικές αδυναμίες του κράτους δεν αντιμετωπίζονται με ισοπεδωτικό και καταγγελτικό λόγο. Ο κ.Πέτσας μιλάει για το ρόλο που διαδραμάτισε δίπλα στον Πρωθυπουργό, αρχικά ως Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, όπου συνέβαλε στην κοινή προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής ανάπτυξης, με ένα ουσιαστικά σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ», συνολικού ποσού 5 δις ευρώ. Επίσης, αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετώπισε, κάνει λόγο για ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων που ήρθαν στη χώρα, παράλληλα με την καθιέρωση δημοσιονομικής υπευθυνότητας, και αναφέρεται στην ισχυρή θωράκιση της Ελλάδας και των συνόρων της τα τελευταία χρόνια. Ο Αν. Υπουργός μιλάει ακόμη για την Ανατολική Αττική, την οποία χαρακτηρίζει Κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης, και δηλώνει ότι εφόσον εκλεγεί θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα φωτεινό μέλλον για την πατρίδα μας και την εκλογική του περιφέρεια. 

- Κε Πέτσα, υπήρξατε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και στη συνέχεια Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης. Σε ποια από τις δύο κυβερνητικές θέσεις θεωρείτε ότι αποδώσατε καλύτερα (ή αντίστοιχα χειρότερα) και γιατί;  
 
Είχα το μοναδικό προνόμιο να σταθώ δίπλα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε δύο πολύ σημαντικές θέσεις στην περίοδο της διακυβέρνησης της Πατρίδας, τα τελευταία 4 χρόνια. 
 
Από τη θέση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, έζησα σε πρώτο πλάνο την αντιμετώπιση πρωτόγνωρων εθνικών και διεθνών κρίσεων και την θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών, παράλληλα με τη διαρκή προσπάθεια για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση του κύρους της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα και την ανάταξη της οικονομίας μας. Μπορέσαμε έτσι και θέσαμε από τον πρώτο κιόλας χρόνο τις βάσεις για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα, που έχουν κάνει την Ελλάδα παράδειγμα συνετής και παράλληλα ενεργητικής δημοσιονομικής πολιτικής.  
 

Σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ» 5 δις ευρώ για την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη  

Αντίστοιχα, από την θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για την Αυτοδιοίκηση, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με στελέχη των Δήμων, από τη μία άκρη της χώρας μας έως την άλλη, και μαζί με τα εξαιρετικά στελέχη στο Υπουργείο Εσωτερικών και τους αρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης, να ενισχύσουμε με συνολικά 5 δις ευρώ την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη, με ένα ουσιαστικά σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ», χρηματοδοτώντας έργα που στηρίζουν της τοπικές κοινωνίες, ενισχύουν την οικονομική πρόοδο και ευημερία, διαφυλάσσουν την κοινωνική συνοχή, βελτιώνοντας την καθημερινότητα αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.
 

«Βρέθηκα απέναντι σε ένα κύμα πρωτόγνωρων κρίσεων και προκλήσεων» 

 
Και στις δύο θέσεις βρέθηκα αντιμέτωπος με πολύ σημαντικές προκλήσεις, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να σταθώ στο ύψος της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού αλλά και όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, απέναντι σε ένα διαρκές κύμα πρωτόγνωρων κρίσεων και προκλήσεων που δοκίμασαν τις αντοχές, τις γνώσεις και τις δεξιότητες όλων μας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.
 
Σήμερα είμαι υπερήφανος που τα αποτελέσματα από την κρίση στον Έβρο, από τη διαρκή ένταση στο Αιγαίο, από τη διαχείριση της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού και εσχάτως από την ενεργειακή κρίση και όλα όσα έχουν προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δείχνουν ότι η προσπάθειά μας κινήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σωστές βάσεις. Η χώρα μας έκανε βήματα προόδου σε κάθε πεδίο, οι πολίτες ζουν αναμφίβολα σε μία χώρα πολύ καλύτερη από την κατάσταση που υπήρχε πριν από 4 χρόνια και μπορούμε να τόλμη και ευθύνη να διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο. Την ίδια στιγμή όμως, όταν βιώνεις πλάι στον Πρωθυπουργό όλα αυτά που ζούμε τα τελευταία 4 χρόνια, βλέπεις και τις τεράστιες προοπτικές που έχει η Πατρίδα μας, τις δυνάμεις και τις δυνατότητες, το δυναμικό που κρύβει μέσα της. Και τότε, όσο ικανοποιημένος και να είσαι, ξέρεις ότι πάντα μπορείς να κάνεις και κάτι παραπάνω. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ένα πιο φωτεινό μέλλον για την Ελλάδα μας. 
 
- Έχοντας το χαρτοφυλάκιο του Αν.Υπουργού έχετε έρθει σε επαφή με όλους σχεδόν τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, Δημάρχους και Περιφερειάρχες, σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς διαχειριστήκατε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πιστεύετε ότι με τα χρήματα που δόθηκαν μπορεί πραγματικά να αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια;  
 
Το χαρτοφυλάκιο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για την Αυτοδιοίκηση, το οποίο μου εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2021, ήταν ένα σύνθετο εργαλείο για την ανάπτυξη κάθε τοπικής κοινωνίας και μέσω αυτών της Πατρίδας μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι για να μεγαλώσει η Ελλάδα, για να πάμε την Ελλάδα μας ακόμα πιο ψηλά πρέπει να μεγαλώσουμε και να πάμε πιο ψηλά κάθε γωνιά αυτής της υπέροχης χώρας μας.
 
Τα χρήματα που δόθηκαν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως και οι πόροι που έχουν δεσμευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον ορθολογικό και δίκαιο τρόπο που διανεμήθηκαν, ξεπερνώντας παθογένειες και αστοχίες του παρελθόντος, έδωσαν την δυνατότητα σε όλους τους Δήμους της χώρας να διεκδικήσουν, να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν μία ροή από έργα και παρεμβάσεις που αλλάζουν τόσο την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους όσο και τις δυνατότητες που έχουν αυτές οι περιοχές να διεκδικήσουν με ανταγωνιστικό τρόπο το όποιο όραμά τους σε περιβάλλον σύνθετων προκλήσεων αλλά και ευκαιριών.  
 

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αναπτυξιακό και οικονομικό πρότυπο

 

Είμαι πεπεισμένος ότι τα 3,5 δις ευρώ του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αποτελούν ουσιαστικά το θεμέλιο για το νέο αναπτυξιακό και οικονομικό πρότυπο μέσω της Αυτοδιοίκησης, το οποίο οι Έλληνες θέλουν και ο Πρωθυπουργός έδειξε στην πράξη ότι μπορεί να υλοποιήσει προς όφελος όλων των πολιτών. 
 
- Οδεύοντας ολοταχώς προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου, για ποιους βασικούς λόγους θεωρείτε ότι πρέπει οι πολίτες να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
 
Ίσως για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας, έχουμε δύο διαδοχικές κυβερνήσεις που ουσιαστικά εξάντλησαν την τετραετία, δοκιμάστηκαν απέναντι σε σύνθετα προβλήματα παρουσιάζοντας στους Έλληνες πολίτες αλλά και την διεθνή κοινότητα τα πιστεύω τους, τις ιδεολογίες τους, τις ικανότητές τους, τις δεξιότητές τους και μπορούν ολοκληρωμένα και ξεκάθαρα να αξιολογηθούν, να συγκριθούν και να κριθούν.
 

«Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έφθασε στο ναδίρ σε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη»

 
Η διακυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα συνοδεύτηκε από γεγονότα, επιλογές και βιώματα των Ελλήνων που δεν ταιριάζουν στη χώρα μας, στις αξίες μας και στις παραδόσεις μας. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έφτασε στο ναδίρ σε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Ο τόπος μας έγινε ξέφραγο αμπέλι για μετανάστες και πρόσφυγες. Θυμόμαστε όλοι τις εικόνες ντροπής στα νησιά μας, εικόνες που δεν αρμόζουν σε κανέναν. Η οικονομία μας οδηγήθηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης με κλειστές τράπεζες, η μεσαία τάξη λεηλατήθηκε από την υπερφορολόγηση, οι πολίτες στερήθηκαν κάθε αίσθηση ασφάλειας ενώ όλο και περισσότερο γίνεται ξεκάθαρο ότι ιδεοληψίες, εμμονές και καθεστωτικές αντιλήψεις από άλλες εποχές απείλησαν τις αξίες και τους θεσμούς της Πατρίδας μας. 
 

«Θωρακίσαμε την πατρίδα και τα σύνορά μας»

 
Απέναντι σε αυτή την εικόνα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα σε 4 χρόνια έδειξε πραγματικά ποια είναι η Ελλάδα, ποιοι είναι οι Έλληνες και πόσα πολλά μπορούμε να πετύχουμε αν επενδύσουμε στην αξιοσύνη, στην αξιοπρέπεια, στη δημιουργικότητα, στη συνέπεια και στην υπευθυνότητα όλων μας. Θωρακίσαμε με τον πλέον ισχυρό τρόπο την Πατρίδα μας και τα σύνορά μας. Η χώρα μας πλέον δεν κρύβεται πίσω από ωραίες ιδέες ή ψευδεπίγραφα ιδεώδη. Βλέπει κατάματα τις προκλήσεις, τις αντιμετωπίζει με θάρρος, με τόλμη, χτίζει συμμαχίες - γνωρίζοντας ότι πρέπει πρώτα η ίδια να είναι ισχυρή - και προστατεύει με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τα σύνορα της Ελλάδας μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. 

 

Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και δημοσιονομική υπευθυνότητα

 
Την ίδια στιγμή αντιμετώπισε με υποδειγματικό τρόπο την παγκόσμια  πανδημία, έκανε τιτάνια άλματα αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, απελευθέρωσε την οικονομία από τα δεσμά περιοριστικών αντιλήψεων και ιδεοληψιών με πιο τρανταχτά παραδείγματα αυτά των ναυπηγείων και της βιομηχανίας, προσέλκυσε τους πλέον ισχυρούς διεθνείς κολοσσούς δημιουργώντας ένα ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και όλα αυτά μέσα από μία πρωτοφανή για την χώρα μας δημοσιονομική υπευθυνότητα και ικανότητα να στηρίζει με τον πλέον δυναμικό και διεθνώς αναγνωρισμένο τρόπο τους πολίτες και την οικονομία χωρίς να τορπιλίζει τη δημοσιονομική ασφάλεια της πατρίδας μας. 
 
2spetsas
 

Νέα ηθική η θαρραλέα αναγνώριση λαθών - Οι δομικές αδυναμίες δεν διορθώνονται με ισοπεδωτικό καταγγελτικό λόγο

 
Όλα αυτά μέσα από μία νέα ηθική που με θάρρος αναγνωρίζει λάθη, μαθαίνει από αυτά, αξιοποιεί τους πλέον ικανούς για να δημιουργήσει λύσεις και σύγχρονες πολιτικές που πάνε κάθε φορά τη χώρα μας πολλά βήματα πιο μπροστά. 
 
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς πρώτα από όλα με τον εαυτό μας. Οι παθογένειες και οι διαχρονική αδυναμία να κάνουμε πολλά από αυτά που όλοι γνωρίζαμε ότι έπρεπε να γίνουν αλλά για κάποιο λόγο επιλέγαμε τον εύκολο δρόμο, έχουν δημιουργήσει πολλές δομικές αδυναμίες για την πατρίδα μας που καμία από αυτές δεν μπορεί να διορθωθεί με ισοπεδωτικό καταγγελτικό λόγο και μαγικές λύσεις από ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. 
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του, μαζί με την πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν επιλέξει να προχωρήσουν μπροστά και να διορθώσουν όλα αυτά που ποτέ δεν τολμήσαμε να διορθώσουμε και να παραδώσουμε στα παιδιά μας την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει και ονειρευόμαστε να έχουμε. 
 

Ένας πολιτικός πρώτης γραμμής δεν αποζητά ελεύθερο χρόνο 

 

 -Ένας πολιτικός «πρώτης γραμμής» έχει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Όταν δεν έχετε υποχρεώσεις τι σας αρέσει να κάνετε;    
 
Ένας πολιτικός της πρώτης γραμμής δεν αποζητά ελεύθερο χρόνο. Έχει χρέος να βρίσκεται ψυχή τε και σώματι δίπλα στους πολίτες. Αξιοποιεί όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, προκειμένου να χτίσει περισσότερα, να συνεργαστεί με όσο το δυνατόν πιο ικανούς και δημιουργικούς ειδικούς και να συνθέσει λύσεις που να απαντούν σε περισσότερες επιθυμίες, σε περισσότερες ανάγκες των πολιτών, κοιτώντας μόνο μπροστά. 
 
- Επιλέξατε να είστε υποψήφιος Βουλευτής στην Ανατολική Αττική. Γιατί να επιλέξουν εσάς οι πολίτες έναντι των συνυποψηφίων σας;
 
Η Ανατολική Αττική για εμένα, όπως λέω συχνά, είναι ο τόπος που ζω και αγαπώ. Θεωρώ ότι από τον Σαρωνικό, τις Αχαρνές και τα Σπάτα μέχρι τον Ωρωπό, το Κορωπί και το Λαύριο, από το Μαραθώνα, το Μαρκόπουλο και την Παιανία μέχρι τη Ραφήνα, την Παλλήνη, τη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και τον Διόνυσο, η Ανατολική Αττική είναι ένας τόπος πραγματικά πλούσιος σε δυναμισμό, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να αποτελέσει δομικό πυλώνα για την ανταγωνιστικότερη ανάπτυξη της χώρας μας. 
 

Κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης η Ανατολική Αττική

 
Αποτελεί κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας, έρευνας, εκπαίδευσης, προορισμό σημαντικών επενδύσεων, κόμβο για την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τόπο μοναδικού φυσικού κάλους, έχει έναν απίστευτα πλούσιο πρωτογενή αλλά και βιοτεχνικό τομέα και βέβαια συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, ενισχύοντας διαρκώς τις προοπτικές για απασχόληση και δημιουργία. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν με πολύ μεγαλύτερη δυναμική, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών οι οποίες βλέπουν την ανάπτυξη να δημιουργεί πολλαπλάσια αύξηση των απαιτήσεων για την καθημερινότητα και με αυτόν βέβαια τον τρόπο να αναδειχθούν και οι προοπτικές που κρύβει αυτός ο υπέροχος τόπος. 
 

234,3 εκατ. ευρώ για τους 13 Δήμους της Ανατολικής Αττικής

 
Μέσα από την θέση μου ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και έχοντας την ευθύνη της διαχείρισης του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», είδα από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τις δυνατότητες που έχει ο κάθε τόπος ξεχωριστά, μπόρεσα να συμβάλλω από την θέση αυτή με σημαντικούς πόρους προς την Ανατολική Αττική -χρηματοδοτώντας έργα συνολικού ύψους 234,3 εκατ. ευρώ για τους 13 Δήμους της- και πιστεύω ότι μπορώ να διεκδικήσω -μέσα από την Βουλή των Ελλήνων, με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου- με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε κάθε γωνιά της Ανατολικής Αττικής. 
 
«Οι πολίτες να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή που έχουν συμμετάσχει στην διαμόρφωση και στην υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών και που δεν περιορίζονται απλώς στις καλές προθέσεις»
 
Πιστεύω ακράδαντα ότι στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε και έχοντας θέσει τον πήχη τόσο ψηλά αναφορικά με αυτά που πρέπει να πετύχουμε, οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή που έχουν συμμετάσχει στην διαμόρφωση και στην υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών, που ξέρουν τεκμηριωμένα με το έργο τους τι χρειάζεται για να πετύχουμε την ανάπτυξη που οραματιζόμαστε και που δεν περιορίζονται απλώς στις καλές προθέσεις.
 
Στόχος μου λοιπόν είναι να εργαστώ, πάντοτε δίπλα στους συμπολίτες μου, ώστε να κάνουμε, μαζί, τον αγαπημένο τόπο που ζούμε -την Ανατολική Αττική- αιχμή του δόρατος για το αύριο που όλοι θέλουμε, τόσο για εμάς, όσο και για τα παιδιά μας, ώστε όλοι ανεξαιρέτως να στεκόμαστε αυτοδύναμοι μπροστά στο πιο φωτεινό μέλλον που θέλουμε.
 
Μαζί, πριν τις εκλογές. Μαζί -με την εμπιστοσύνη τους- και μετά τις εκλογές!
 
Μαζί προχωράμε, σταθερά, τολμηρά, μόνο μπροστά!
 
Για αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία!
 
3sp
 

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ