Σοφία Ζαχαράκη: «Θέλουμε έναν τουρισμό για όλη τη χώρα, για όλο το χρόνο και για όλους τους Έλληνες»

Σοφία Ζαχαράκη: «Θέλουμε έναν τουρισμό για όλη τη χώρα, για όλο το χρόνο και για όλους τους Έλληνες»

Με αποκλειστικό της άρθρο στα «Π» η Υφυπουργός Τουρισμού και Υποψήφια Βουλευτής Ανατολικής Αττικής  Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζει ότι η παιδεία είναι το κλειδί για το μέλλον. Επίσης ξεδιπλώνει το όραμά της για τον τουρισμό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε έναν τουρισμό για όλη τη χώρα, για όλο το χρόνο και για όλους τους Έλληνες».

Νέα γενιά και Τουρισμός: τα θεμέλια μιας Ελλάδας πιο φωτεινής

Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη κάλπη των εκλογών της 21ης Μαΐου, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε τον απαραίτητο απολογισμό για το παρελθόν, αλλά και να περιγράψουμε το σχέδιο για το μέλλον. 
Αυτά τα 4 χρόνια, είχα την τιμή να υπηρετήσω από την θέση της υφυπουργού παιδείας και έπειτα, από εκείνη της Υφυπουργού τουρισμού, την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούσα εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, και προερχόμενη από οικογένεια ξενοδόχων του Καρπενησίου, από μικρή ηλικία συνειδητοποίησα την σημασία αυτών των δύο πεδίων, και μάλιστα βιωματικά.
 
Η Παιδεία είναι το κλειδί για το μέλλον. Είναι ο τρόπος να διαμορφώσεις το αύριο, σήμερα. Και να εξοπλίσεις τη νέα γενιά των Ελλήνων με τα εφόδια αναγκαία για την αντιμετώπιση των κρίσεων, αλλά και την αξιοποίηση των τεράστιων ευκαιριών, ενός μέλλοντος καινοτομίας και ταχύτατων εξελίξεων.
 
Και σε αυτό, είχα την ευκαιρία να συμβάλω και από τις δύο αυτές θέσεις. Στο Υπουργείο Παιδείας, μέσα στις τεράστιες αντιξοότητες της πανδημίας, κρατήσαμε όρθια την εκπαίδευση, δημιουργήσαμε από το μηδέν τηλεκπαίδευση, αλλά προχωρήσαμε και με μεταρρυθμίσεις που δίνουν στα παιδιά μας περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες, δίχως διακρίσεις και αμβλύνοντας τις όποιες ανισότητες.. Με έμφαση στις δεξιότητες, με εργαστήρια δεξιοτήτων που περιλαμβάνουν από ρομποτική μέχρι μαθήματα επιχειρηματικότητας, με αγγλικά από το νηπιαγωγείο, με ολοκληρωμένη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, με νέα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, με έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης, με σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με επαγγελματική εκπαίδευση η οποία από λύση ανάγκης γίνεται σε συνειδητή επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας, με καταπολέμηση του bullying, με στήριξη της ειδικής αγωγής για ένα σχολείο περισσότερο συμπεριληπτικό , μεταξύ πολλών άλλων.
 
2 sofia zaxaraki
 
Και στον τουρισμό, ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση της ανάκαμψης, μετά από τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του. Ώστε πλέον ο  ελληνικός τουρισμός όχι μόνο ανέκαμψε, αλλά σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ήδη πέρσι, φτάσαμε τα έσοδα της προπανδημικής εποχής, ενώ τα ξεπεράσαμε -κατά πολύ μάλιστα- στις τρεις κυριότερες αγορές μας (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία). Και φέτος, τους πρώτους μήνες του έτους, έχουμε την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών, με 80% αύξηση εσόδων και άνω του 50% αύξηση αφίξεων σε σχέση με πέρυσι.
 
Όμως αυτά δεν μας αρκούν. Θέλουμε έναν τουρισμό για όλη τη χώρα, για όλο το χρόνο και για όλους τους Έλληνες. Ήδη με το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», δόθηκε για πρώτη φορά ψηφιακά και για όλους τους προορισμούς η μεγαλύτερη ενίσχυση εσωτερικού τουρισμού, με προϋπολογισμό άνω των 60 εκ. €, και 400.000 δικαιούχους. Σκοπός μας τώρα είναι να επεκτείνουμε αυτή την ενίσχυση ακόμα πιο αποτελεσματικά και πιο στοχευμένα.
 
Και αυτό ακριβώς σηματοδοτεί, έμπρακτα, η νέα χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού: το Youth Pass, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης νέων 18 και 19 ετών για πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, δεν μένουμε μόνο εκεί. Ενισχύουμε και την τουριστική μας εκπαίδευση, ένα κλάδο με κορυφαία ζήτηση, όπου το 66% των αποφοίτων των σχολών μας βρίσκει εργασία μέσα σε ένα μήνα από την αποφοίτηση, ενώ το 94% εργάζεται από την αποφοίτησή του μέχρι και σήμερα στον τουρισμό. Με επικαιροποίηση των προγραμμάτων, εισαγωγή νέων ειδικοτήτων και 10 νέων κατηγοριών πρακτικής άσκησης για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, με μια νέα εξωστρεφή Τουριστική Ακαδημία, αλλά και το νέο, μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων 20.000 θέσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. 
 
Τέλος, επειδή ελληνικός τουρισμός σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, ελληνική φιλοξενία, δημιουργήσαμε το «Φιλοξενία μου», ένα πανευρωπαϊκά καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Δημοτικά Σχολεία. Έτσι, οι μαθητές στα σχολεία μας θα μπορούν να διδάσκονται τις αρχές και τις θεμελιώδεις έννοιες της φιλοξενίας, και να έρθουν σε επαφή με τους προορισμούς μας, να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές του τόπου τους, και όχι μόνον. Να γνωρίσουν στην πιο αυθεντική του εκδοχή το εθνικό στρατηγικό μας πλεονέκτημα: τον ελληνικό τουρισμό. Τον τουρισμό, που απέδειξε την ακατάβλητη δύναμή του, ξεπερνώντας κάθε κρίση, σηκώνοντας στις πλάτες του την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία και οικογένεια, στην πράξη.
 
Για να συνεχίσουμε όμως σε αυτήν την ανοδική πορεία, κρίσιμο σταυροδρόμι είναι οι εκλογές που έρχονται σε λιγότερο από 2 εβδομάδες. Εκεί, με την ψήφο μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα προχωρήσει μπροστά, με σταθερότητα και τόλμη, αποφεύγοντας τους σκοπέλους της ακυβερνησίας και της αβεβαιότητας. Με την ψήφο μας, όλοι οι πολίτες ΜΑΖΙ, πρέπει να διασφαλίσουμε μία  αυτοδύναμη πατρίδα, πιο φωτεινή, που να ατενίζει το μέλλον με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και που να ξεκλειδώνει, με συγκροτημένο σχέδιο, τις μεγάλες ευκαιρίες που το μέλλον επιφυλάσσει, ειδικά στη νέα γενιά. Στον δρόμο αυτό, η μόνη κυβέρνηση που μπορεί αποδεδειγμένα να εγγυηθεί ένα τέτοιο μέλλον είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι στο χέρι του κάθε πολίτη να της δώσει την δύναμη να συνεχίσει ακόμη πιο τολμηρά, πιο σταθερά μπροστά.
 
sofia zaxaraki 3
 
4 sofia zaxaraki
 
 

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ