Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου: «Οι Έλληνες αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, οξύτερα από αυτά του ευρωπαίου μέσου πολίτη»

Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου: «Οι Έλληνες αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, οξύτερα από αυτά του ευρωπαίου μέσου πολίτη»

Γράφει η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου *, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων 2019 – 2023, Ευρωβουλευτής 1999-2014 & Αντιπρόεδρος του Εωρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007- 2012.
 

Η κ.Κράτσα, με άρθρο της στα «Π», υπογραμμίζει τη σημασία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας μας, θα πρέπει να μελετηθούν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και προοπτικές σε κάθε Περιφέρεια στοχευμένα.  

rodi kratsa 2

 
Η Ελλάδα βρίσκεται σίγουρα σε περίοδο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για μια καλύτερη και δικαιότερη λειτουργία του κράτους και των σχέσεών του με τους πολίτες, όπως και της αγοράς εργασίας και των ευκαιριών ατομικής προόδου.

Στην πορεία αυτή είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη οι Έλληνες πολίτες, οξύτερα από αυτά του μέσου ευρωπαίου πολίτη, για να επιτύχουμε την σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πορεία ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από ΕΛΣΤΑΤ, EUROSTATκαι Κομισιόν:

- 26, 3% είναι το ποσοστό των Ελλήνων σε κίνδυνο φτώχειας η κοινωνικού αποκλεισμού. Η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε., με ευρωπαϊκό μέσο όρο 21, 6% .
- 9% μη εκπληρούμενες δαπάνες περίθαλψης, λόγω οικονομικών αιτίων, δηλώνουν οι Έλληνες  έναντι του 2, 2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
- 4 στους 5 Έλληνες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρούνται φτωχοί, έναντι λιγότερο από 1 στους 3 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
- Στις τελευταίες θέσεις όλων των δεικτών για την ισότητα των φύλων (εργασία, δημόσια ζωή κ.λ.π.) βρίσκεται η Ελλάδα.
- Και άλλα συναφή ευρήματα.

Για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας μας πρέπει να μελετηθούν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και προοπτικές σε κάθε Περιφέρεια στοχευμένα. 

Και γι΄αυτό η Περιφέρειά μας υλοποιεί το σημαντικό έργο του  Παρατηρητηρίου της Κοινωνικής Ένταξης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-20 προϋπολογισμού ύψους 450.000 ευρώ,  με στόχο την μελέτη και την χαρτογράφηση αναφορικά με τα κοινωνικά  ζητήματα και τα εργαλεία παρέμβασης.

Οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά μας αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα αλλά  και ιδιαίτερες προκλήσεις το καθένα, ως προς τις κοινωνικές δομές, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, ως προς τα οφέλη του τουρισμού, τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και τον πράσινο μετασχηματισμό. 

Καμία πολιτική δεν είναι αποτελεσματική, αν δεν βασίζεται σε επιστημονική μελέτη και έρευνα και γεωγραφική αποτύπωση, 

Τίποτε δεν πρέπει πλέον να γίνεται τυχαία η τυφλά, για να μπορέσουμε να πετύχουμε την ατομική ευημερία, κοινωνική συνοχή στον τόπο μας και την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

rodi kratsa 3

* Η Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου είναι Ελληνίδα κοινωνιολόγος, πολιτικός και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έως και τις 31/12/2023.
Στο παρελθόν, έχει διατελέσει ευρωβουλευτής της ΝΔ (ΕΛΚ) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.
Η Ρόδη Κράτσα γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1952, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Ελβετία). Ακολούθως, πραγματοποιήσε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Το 1998, η Ρόδη Κράτσα εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με τη ΝΔ. Για σειρά ετών, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”. Η Ρόδη Κράτσα είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης – Βραβείο “Γυναίκες της Ευρώπης” (AIPFE).
Εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ) το 1999, συμμετέχοντας στις Επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τις Ίσες Ευκαιρίες αλλά και στις Αντιπροσωπείες συvεργασίας και σχέσεων με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία και με χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το 2004, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το ίδιο κόμμα, συμμετέχοντας στην Κοινοβουλευτική αυτή περίοδο στις Επιτροπές Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Μεταφορών και Τουρισμού, Ελέγχου των Προϋπολογισμών αλλά και στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Μάλιστα, το 2007 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση την οποία διατήρησε έως το 2009.
Στις Ευρωεκλογές του 2009, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με τη ΝΔ και κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επανεξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τα δύο επόμενα χρόνια. Παράλληλα συμμετείχε στις Επιτροπές Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής αλλά και στην αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις χώρες της Mercosur και στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.
Στις Ευρωεκλογές του 2014, τις πρώτες που πραγματοποιούνται με σταυρό προτίμησης, ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής (η μόνη που ήταν ήδη ευρωβουλευτής της ΝΔ στην απερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο), ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί συγκεντρώνοντας 110.664 σταυρούς προτίμησης και τερματίζοντας 8η μεταξύ των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ.
Στις 26 Ιουνίου 2014, με απόφαση του πρόεδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.
Στις 2 Ιουνίου 2019 εξελέγη περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
Από το 1982 η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου είναι παντρεμένη με τον βουλευτή και μετέπειτα υπουργό της ΝΔ, Απόστολο Κράτσα, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, το Γιώργο, και την Κωνστάντια.

rodi kratsa 4

 

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ