Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων: «49 χρόνια μετά το 1974, το ανθρωπιστικό πρόβλημα των Αγνοουμένων δεν έχει λυθεί με ευθύνη της Τουρκίας»

Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων: «49 χρόνια μετά το 1974, το ανθρωπιστικό πρόβλημα των Αγνοουμένων δεν έχει λυθεί με ευθύνη της Τουρκίας»

Μετά τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την Κυπριακή τραγωδία που ακολούθησε, το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, Κυπρίων και Ελλαδιτών, παραμένει άλυτο. Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επί της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας (2001), η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα σχετικά ψηφίσματα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης - η οποία επιτηρεί την εφαρμογή της Απόφασης του Δικαστηρίου- και αρνείται επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα.
Τα «Π» απευθύνθηκαν για το θέμα των αγνοουμένων στην Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων, τα μέλη της οποίας συνεχίζουν τον πολύχρονο αγώνα τους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Βουλή των Ελλήνων. Ακολουθεί το ιστορικό της υπόθεσης αλλά και η αποτύπωση της σημερινής κατάστασης, που εξασφάλισαν αποκλειστικά τα «Π». Ευχαριστούμε για το υλικό που μας έδωσαν τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων & Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων, και ιδιαίτερα την Πρόεδρο Μαρία Καλμπουρτζή και τον Αντιπρόεδρο Γρηγόρη Ραχωβίτσα.

2agnooumenoi


ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ 1974

Την ταραχώδη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας ακολούθησε η σκοτεινή περίοδος του 1974. Σε συνέχεια του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και με την πρόφαση της προστασίας των Τουρκοκυπρίων πολιτών, τα τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Κύπρο την 20η Ιουλίου του΄74.

Σε ανθρώπινους όρους, η πιο οδυνηρή επίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 είναι το τραγικό ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων προσώπων και των οικογενειών τους.

Κατά τη διάρκεια και μετά την τουρκική εισβολή, χιλιάδες είχαν συλληφθεί και κρατηθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κύπρο από τον τουρκικό στρατό και τους Τουρκοκύπριους παραστρατιωτικούς, που ενεργούσαν υπό τις οδηγίες των Τούρκων στρατιωτικών.

3agnooumenoi
Επιπρόσθετα, πάνω από 2.000 αιχμάλωτοι πολέμου είχαν μεταφερθεί παράνομα στην Τουρκία και κρατηθεί σε τουρκικές φυλακές. Κάποιοι από αυτούς δεν αφέθηκαν ελεύθεροι κι εξακολουθούν να αγνοούνται. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες μαρτυρίες ότι τα αγνοούμενα πρόσωπα εθεάθησαν για τελευταία φορά ζωντανά στα χέρια του τουρκικού στρατού ή των Τουρκοκυπρίων, που ενεργούσαν υπό τις οδηγίες και την ευθύνη των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.

Η εξαφάνιση προσώπου αποτελεί πολλαπλή παραβίαση των βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι παραβιάσεις αυτές δεν περιορίζονται στα δικαιώματα των αγνοουμένων προσώπων, αλλά επεκτείνονται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους. Εκείνοι που διαπράττουν αυτό το έγκλημα δεν είναι ένοχοι μόνο για την εξαφάνιση των αγνοουμένων προσώπων, αλλά και για τη διαιώνιση της δυστυχίας των οικογενειών, με το να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους.

4agnooumenoi

Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα θέμα με προφανείς πολιτικές και διεθνείς προεκτάσεις, αλλά κυρίως με βαθιά συναισθηματική φόρτιση.

Για τις κυβερνήσεις που καλούνται να το χειριστούν, η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να είναι καθόλου γραφειοκρατική. Ούτε μόνο πολιτική, ή διπλωματική. Το θέμα των Αγνοουμένων αναφέρεται σε ανθρώπινες ζωές, σε ανθρώπινο πόνο και σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δικαίωμα στη ζωή. Δικαίωμα στη γνώση. Δικαίωμα στη δικαίωση.

Είναι ζήτημα πολλαπλής παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων των ίδιων των αγνοουμένων, αλλά και των συγγενών τους. Είναι ζήτημα ανθρώπινο και ζήτημα πολιτικό. Αφορά άτομα και έθνη, αφορά όλο τον κόσμο.

Πάνω απ’ όλα το ζήτημα των αγνοουμένων είναι ζήτημα χρέους: Χρέους έναντι των ίδιων, ως στοιχειώδες καθήκον ανταπόδοσης για αυτά που έκαναν. Έναντι των οικείων τους, που δικαιούνται να ξέρουν. Έναντι της κοινής γνώμης που η αναζήτηση της αλήθειας πρέπει πάντα να το ζητούμενο εκ μέρους της.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το ανθρωπιστικό πρόβλημα των Αγνοουμένων συνεχίζει να παραμένει άλυτο, κρατώντας ακόμη σε αγωνία και αναστάτωση εκατοντάδες οικογένειες.

5agnooumenoi

Σημαντική συμβολή στην πολύχρονη προσπάθεια για την λύση του θέματος, αποτελεί η προσπάθεια που καταβάλλεται από την ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους).
Η Διερευνητική Επιτροπή με το έργο της, έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό εκταφών και έχει πραγματοποιήσει την ταυτοποίηση και επιστροφή λειψάνων σε Ελλαδίτες, Ελληνοκύπριους,αλλά και Τουρκοκύπριους συγγενείς αγνοουμένων, παρά τα συστηματικά εμπόδια που διαχρονικά φέρει η Τουρκία.

Η Τουρκία είναι αυτή που φέρει την ευθύνη για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και την ενημέρωση των οικογενειών τους, σύμφωνα και με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επί της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας (2001).

Η Τουρκία πρέπει να πάψει να αγνοεί τα σχετικά ψηφίσματα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επιτηρεί την εφαρμογή της Απόφασης του Δικαστηρίου, οφείλει να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα και να εφαρμόσει, χωρίς άλλη κωλυσιεργία, την Απόφαση αυτή καθώς επίσης και άλλες Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν ατομικές προσφυγές οικογενειών Αγνοουμένων.

Στον μακρύ κατάλογο των 1.619 αρχικά Αγνοουμένων και 78 Έλληνες πολίτες.

6agnooumenoi
Η πλειοψηφία των Ελλαδιτών Αγνοουμένων προέρχεται από την ΕΛ.ΔΥ.Κ. (Ελληνική Δύναμη Κύπρου), 63 άτομα, και οι περισσότεροι «χάνονται» στην επική μάχη της ΕΛΔΥΚ, 14-16.08.1974. Στην Εθνική Φρουρά ανήκουν 10 Αγνοούμενοι, οι οποίοι χάνονται στην πρώτη φάση της εισβολής, κυρίως σε μάχες στα κατεχόμενα εδάφη και κύρια στην περιοχή της Κερύνειας και Πενταδακτύλου. Υπάρχουν και εθελοντές Ελλαδίτες Αγνοούμενοι.

Η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων δημιουργήθηκε το 1975, από το σύνολο των μελών των οικογενειών, που οι συγγενείς τους εξαφανίστηκαν στην Κύπρο το μαύρο καλοκαίρι της Τούρκικης εισβολής, το 1974 και συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των 1619 Αγνοουμένων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σχεδόν στο σύνολο τους στρατιωτικοί, αξιωματικοί και οπλίτες, όλοι υπηρετώντας την πατρίδα σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Για 49 χρόνια, εμείς οι συγγενείς τους, προσπαθούμε για το δικαίωμα μας στην αλήθεια και για την τεκμηριωμένη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων μας, με κάθε τρόπο και μέσο, με την απόλυτη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπ. Εξωτερικών.

Η συμβολή και η συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Βουλή των Ελλήνων είναι επίσης ουσιαστική, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Σήμερα εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται 52 Έλληνες πολίτες.

Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων

Ιστοσελίδα: https://agnooumenoi74.org/

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διεύθυνση: Αιόλου 104, Αθήνα Τ.Κ.105 64
Τηλέφωνο: 210 5242422

Ακολουθεί κι άλλο φωτογραφικό υλικό

7agnooumenoi

9agnooumenoi

10agnooumenoi

11agnooumenoi

12agnooumenoi

13agnooumenoi

14agnooumenoi

15agnooumenoi  

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ