Γιώργος Ιωακειμίδης: «Θα μπορούσα να εκλεγώ Βουλευτής αλλά αγαπώ την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι για τη συμμετοχή των Δήμων στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας Αττικής για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών»

Γιώργος Ιωακειμίδης: «Θα μπορούσα να εκλεγώ Βουλευτής αλλά αγαπώ την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι για τη συμμετοχή των Δήμων στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας Αττικής για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών»

Την πρώτη του εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, μετά την επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης», παραχώρησε στα «Π» και τον Πέτρο Πετρόπουλο ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και μακροβιότερος Δήμαρχος του Λεκανοπεδίου Γιώργος Ιωακειμίδης. Ο κ.Ιωακειμίδης είναι ένα από τα πλέον έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη της χώρας, έχοντας 29 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο τιμόνι του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη. Πέρα από την πολύχρονη ενασχόλησή του με την αυτοδιοίκηση, διακρίνεται και για την επιστημονική του κατάρτιση ως Πολιτικός Μηχανικός και διδάσκων στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας. Ο Γιώργος Ιωακειμίδης εξηγεί γιατί θα διεκδικήσει τη θέση του Περιφερειάρχη στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 και υπογραμμίζει ότι η ταυτότητα του συνδυασμού του θα είναι μόνο αυτοδιοικητική και όχι κομματική. Αναφερόμενος στη διοίκηση του σημερινού Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, υποστηρίζει ότι υποσχέθηκε σε πολλούς Δήμους της Αττικής πολλά έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνάει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Ακόμη δηλώνει αισιόδοξος για την εκλογή του και εξηγεί ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση και ενδυνάμωση του ρόλου των Δήμων καθώς και σε ψηφιοποίηση και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης

Διαβάστε ένα σύντομο Βιογραφικό και την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε o Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής:

gioakeimidis 2

Ποιος είναι ο Γιώργος Ιωακειμίδης

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης κατάγεται από τον Πόντο και γεννήθηκε στον Πειραιά. Αφού αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή, συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών.

Εργάστηκε για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια στον ιδιωτικό τομέα διατηρώντας Τεχνικό Γραφείο Μελετών με ιδιαίτερη ενασχόληση σε θέματα δυναμικής και αντισεισμικών.

Παράλληλα ανέπτυξε σημαντική ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα. Διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης στην Έδρα Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ ενώ από το 1981 έως το 1994, δίδασκε ανελλιπώς στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας. Διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής «Αντισεισμικής Μηχανικής» του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος καθώς και της Εθνικής Αντιπροσωπείας του προγράμματος UNESCO/UNDP με θέμα: «Μείωση σεισμικού κινδύνου στα Βαλκάνια». Συμμετείχε ως εισηγητής σε πολλά Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1999 μετέβη στην Τουρκία μετά το φονικό σεισμό με ομάδα ειδικών για την υποστήριξη και παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα Αντισεισμικής Προστασίας και Αυτοδιοίκησης.

Προέρχεται από τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Υπήρξε μέλος του Ρήγα Φεραίου, του ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα της ΔΗΜΑΡ.

Το 1982 κατέβηκε για πρώτη φορά στις Δημοτικές Εκλογές και εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από το 1994 μέχρι και σήμερα, 29 χρόνια μετά, εκλεγόταν συνεχόμενα Δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη και στη συνέχεια Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, πετυχαίνοντας μάλιστα εντυπωσιακά ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις- τέσσερεις φορές έχει εκλεγεί από τον Α’ γύρο με ποσοστά μεγαλύτερα από 60%.

Διετέλεσε για περισσότερα από 20 χρόνια Πρόεδρος και μέλος όλων σχεδόν των επιτροπών της ΚΕΔΕ και των Διοικητικών Συμβουλίων της, της ΕΕΤΑΑ και του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) καθώς και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Για περισσότερα από 20 χρόνια είναι συνεχώς μέλος της 5μελούς Εθνικής αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στην Ένωση Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CERM) και στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών (C.L.R.A.E.) του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπεύθυνος για την Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων.

gioakeimidis 3

«Θα μπορούσα να έχω εκλεγεί Βουλευτής αλλά δεν είναι στα ενδιαφέροντά μου… Διεκδικώ το ρόλο του Περιφερειάρχη Αττικής με διάθεση προσφοράς, αγώνα και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε»

- Κε Ιωακειμίδη, κατά γενική ομολογία είστε ένας από τους μακροβιότερους και πλέον επιτυχημένους Δημάρχους όχι μόνο της Αττικής αλλά και της χώρας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να αφήσετε την ασφάλεια του δημαρχιακού θώκου στο Δήμο Νίκαιας - Ρέντη και να είστε υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, απέναντι σε έναν ομολογουμένως πολύ δύσκολο αντίπαλο, τον Γιώργο Πατούλη, τη στιγμή που εύκολα θα μπορούσατε να έχετε εκλεγεί Βουλευτής;

Υπηρετώ περισσότερα από 30 χρόνια την αυτοδιοίκηση. Σαν δήμαρχος Ρέντη και Νίκαιας, αλλά και σαν πρόεδρος της Ένωσης Δήμων της Περιφέρειας Αττικής. Σε αυτά τα 30 χρόνια των μεγάλων αλλαγών, δυο πράγματα έμειναν σε μένα αμετάβλητα: η απαίτηση για δικαιοσύνη και η ανάγκη για συνεργασία. Με αυτά πορεύτηκα κι έτσι θα συνεχίσω ως Περιφερειάρχης Αττικής αν οι πολίτες με εμπιστευθούν στην κάλπη του Οκτωβρίου. Η απόφαση της αποχώρησης μου από το Δήμο Νίκαιας-Ρέντη ήταν συνειδητή και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ένα λόγο. Ό,τι είχα να προσφέρω αρχικά στο Ρέντη και από το 2010 στον ενιαίο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη το πρόσφερα!… Στέγνωσα, έπρεπε να αποχωρήσω και να δώσω την ευκαιρία σε μια νέα δημοτική αρχή να πάρει την σκυτάλη και να συνεχίσει την προσπάθεια της περαιτέρω ανάπτυξης του Δήμου. Πρέπει, όλοι όσοι υπηρετούμε την αυτοδιοίκηση, να φεύγουμε στον σωστό χρόνο κι αυτό ακριβώς, έκανα. Διεκδικώ το ρόλο του Περιφερειάρχη Αττικής με διάθεση προσφοράς, αγώνα και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε.

Σε ό,τι αφορά την επισήμανση σας ότι θα μπορούσα να έχω εκλεγεί βουλευτής, ναι αλλά ποτέ δεν ήταν στα ενδιαφέροντα μου, ήθελα να παραμείνω Δήμαρχος, αγαπώ την αυτοδιοίκηση όσο τίποτε άλλο.

«Η Περιφέρεια δεν στάθηκε στο ύψος των ευθυνών και υποχρεώσεων της και σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο προβολής του κ. Πατούλη»

- Υπάρχει η αίσθηση ότι η Περιφέρεια Αττικής κατά την παρούσα θητεία, έχοντας στο τιμόνι της τον Γιώργο Πατούλη, έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό και μετρήσιμο έργο. Σε ποια ζητήματα θεωρείτε ότι η σημερινή διοίκηση τα έχει πάει καλά και σε ποια όχι; Κι επίσης εσείς που σκοπεύετε να διαφοροποιηθείτε και ποιο μοντέλο διοίκησης θα εφαρμόσετε εφόσον εκλεγείτε;

Διαφωνώ με το κριτικό μέρος της ερώτησης σας, πεποίθηση μου είναι ότι η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη δίχως να είμαι ισοπεδωτικός, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που δημιούργησε η εκλογή του, το 2019. Υποσχέθηκε πολλά, έκανε λίγα κι αυτά, θα έλεγα τα περισσότερα, είναι συμβάσεις έργων που δρομολογήθηκαν στη διάρκεια της διοίκησης Ρένας Δούρου. Στα αρνητικά στοιχεία του Γιώργου Πατούλη περιλαμβάνεται και η υπερκάλυψη του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, κι αυτό κατ΄επανάληψη του το καταλόγισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Για να γίνω σαφέστερος: υποσχέθηκε σε πολλούς Δήμους της Αττικής πολλά έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνάει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Η αλήθεια αυτή είναι στο στόμα πολλών Δημάρχων κι αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε σε κατ ΄ιδίαν συζητήσεις μαζί τους.
Σε ό,τι αφορά το δικό μας μοντέλο διοίκησης, στα προτάγματά μας είναι ο συντονισμός των Δήμων και με ουσιαστική συμμετοχή στη διακυβέρνηση, όπου τουλάχιστον της αναλογεί.
Εμείς θέλουμε μία Περιφέρεια της Αττικής που είναι δίπλα στα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων της, που να παρεμβαίνει, που να δίνει λύσεις.
Εμείς λέμε και το πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αλλάξει τις ζωές των κατοίκων της.

Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί πολίτες είναι επιφυλακτικοί για το ρόλο της. Πολλοί νοιώθουν -κι αυτό προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης- ότι η Περιφέρεια δεν στάθηκε στο ύψος των ευθυνών και υποχρεώσεων της και σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο προβολής του κ. Πατούλη.

gioakeimidis 4

Αυτοδιοικητική και όχι κομματική η ταυτότητα του συνδυασμού

- Ποια είναι η βασική ταυτότητα του συνδυασμού σας «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης»: «κομματική – πολιτική» ή αυτοδιοικητική;

Αυτοδιοικητική και μόνο αυτοδιοικητική. Μονόδρομος αυτή η επιλογή. Είναι δυνατόν να ασχοληθείς με την καθημερινότητα 4 εκατομμυρίων πολιτών με κομματικό πρόσημο; Δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι στις δημοτικές εκλογές εκλέγομαι από το 2010 με ποσοστά 60 και 65% και με την υποστήριξη όλων, πλην ΚΚΕ, των πολιτικών κομμάτων. Οι αντιδήμαρχοί μου μέχρι και σήμερα προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ και οφείλω να πω ότι η μεταξύ τους συνεργασία αποτελεί υπόδειγμα μιας συνεκτικής και αρμονικής ομάδας.

Σε ό,τι αφορά τη βασική ταυτότητα του συνδυασμού μας «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» θα σας την περιγράψω με λίγα λόγια. Περιφέρεια κοινωνικά «συνδεδεμένη» και ευαίσθητη, με κοινωνική πολιτική που δεν δρα μονάχα ευκαιριακά ως «παυσίπονο» αλλά θα θέτει τα απαραίτητα εκείνα αναπτυξιακά θεμέλια για την παραγωγή κοινωνικού πλούτου και κοινωνικής αξίας, μια περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και καθαρή.

«Η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου θα έρθει με την αποκέντρωση, την ενδυνάμωση του ρόλου των Δήμων και με την πλήρη ψηφιοποίηση των δύο βαθμίδων της αυτοδιοίκησης»

- Το σύνολο των Δημάρχων αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το θεσμικό πλαίσιο των Δήμων, το οποίο παρά τις βελτιώσεις που κατά καιρούς γίνονται, εξακολουθεί και ευνοεί τη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς και έργα. Πόσο εύκολο είναι να υπάρξει κάποια στιγμή ουσιαστική βελτίωση σε εαυτό τον τομέα;

Κοιτάξτε, το θεσμικό πλαίσιο των Δήμων είναι σχεδόν ταυτόσημο με το μοντέλο διοίκησης του συγκεντρωτικού, αυταρχικού και γραφειοκρατικού κράτους μας και κατά συνέπεια είναι απόλυτα ξεπερασμένο. Το έχουν «τελειώσει» η τεχνολογία, οι πολλαπλές, ετερόκλητες ανάγκες και αναμφίβολα το παγκόσμιο περιβάλλον. Η βελτίωση θα έρθει με την αποκέντρωση, την ενδυνάμωση του ρόλου των Δήμων και με την πλήρη ψηφιοποίηση των δύο βαθμίδων της αυτοδιοίκησης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας κι ελπίζω ότι τα πράγματα θα μπουν σε μια σειρά για να ξεφύγουμε από τη σημερινή κατάσταση.

gioakeimidis 5

«Η ψυχολογία με βοήθησε αρκετά στο να καταλαβαίνω και να ερμηνεύω τους ανθρώπους»

- Γίνατε πολιτικός μηχανικός ασκώντας το επάγγελμα με μεγάλη επιτυχία. Έχετε πει όμως ότι αρχικά θέλατε να γίνετε ψυχολόγος αλλά δεν υπήρχε τέτοια σχολή εκείνη την εποχή. Έχετε επικαλεστεί ποτέ την… ψυχολογία στο πλαίσιο της ενασχόλησής σας όλα αυτά τα χρόνια με τα κοινά;

Και το άσκησα και το υπηρέτησα ως διδάσκων στο ΕΜΠ. Ναι, πιστεύω στην επιστήμη της ψυχολογίας, έχω εντρυφήσει στο ευρύτατο θεματικό πεδίο της μελετώντας κι ερευνώντας και μπορώ δίχως δισταγμό να πω, ότι με βοήθησε αρκετά στο να καταλαβαίνω και να ερμηνεύω τους ανθρώπους και σε πολλές περιπτώσεις να «γνωρίζω» από τα πρώτα πέντε λεπτά που και πως θα καταλήξει μια συζήτηση ή μια συνεργασία. 

gioakeimidis 6
gioakeimidis 7
gioakeimidis 8
gioakeimidis 9
gioakeimidis 10

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ